Ökológiai csoport

Ökológiai csoportEgyesületünk 50 éve küzd azért, hogy tanítással és segítségnyújtással erősítse a társadalmi összefogást és a szociális érzékenységet, önkénteseink a világ több mint 50 országában vesznek részt tevőlegesen a tudatlanság, a katasztrófák, a szegénység, a hátrányos megkülönböztetés sújtotta emberek megsegítésében.

Önkéntes tevékenységeink alapja a filozófia, amely etikai és társadalmi tudatot ébreszt az emberekben, akik ennek köszönhetően felismerik mások szükségleteit, és szükségét érzik, hogy segítséget nyújtsanak.

Csoportunk nem kizárólag környezetvédelmi vagy szociális tevékenységet folytat. Az élet egységét alapul véve tevékenységünkben egyformán fontos a természetvédelem, a szociális segítségnyújtás, a polgári védelem és a katasztrófaelhárítás.

Polgári védelem és katasztrófaelhárítás
Nemzetközi mentőcsapataink ott voltak a cunami sújtotta csendes-óceáni térségben, Pakisztánban a földrengés utáni mentésben, El Salvadorban és Guatemalában a katasztrófák idején, részt vettek az indonéziai földrengés utáni helyreállításban. A helyi polgári védelemmel együttműködve vízimentő szolgálatot adnak, vagy önkéntes társadalmi szolgálatként erdőtüzet jeleznek és oltanak, elméleti és gyakorlati polgári védelmi felkészítést tartanak.

Szociális segítségnyújtás
Önkénteseink segélyakciók keretében ruhákat és élelmiszert juttatnak el a rászorulóknak, tanítanak és gondoskodnak árvaházakban, öregek otthonaiban, kórházakban, ahol éppen szükség van a segítségre.

Természetvédelem
Helyi környezettisztítási akciók, felvilágosító munka, környezettudatos nevelés. kicsiben és nagyban. Van, ahol az Elbrusz a méret, és van, ahol a Gellért-hegy. De a szándék és a cél azonos: felébreszteni az emberek felelősségérzetét a környezet, a Föld iránt.

Itthon:

  Szemétszedés a Gellért-hegyen
 • Több mint tíz éve látogatjuk gyermekműsorainkkal a gyermekotthonokat, kórházakat, óvodákat.
 • Többször szervezünk ruha- és játékgyűjtési akciókat.
 • 2003 óta veszünk részt az árvízi védekezésben, együttműködésben a leányfalui önkormányzattal.
 • 2003 óta takarítjuk a Gellért-hegy csak alpintechnikával megközelíthető, sziklás részét.
 • Győrött évente tisztítjuk az adyvárosi tavat.
 • Az egyre gyakoribbá váló szélviharok kárainak elhárításához létrehoztunk egy speciális motorfűrészes csoportot: szakembereink szükség esetén az utak felszabadításában és a speciális technikát igénylő, megdőlt fák kivágásában is segíteni tudnak.
 • Részt veszünk a nyaralók körében is kedvelt leányfalui ártér veszélytelenítésében.
 • Egerbocsi táborhelyünk közelében szükség esetén együttműködünk az egri és bélapátfalvai tűzoltókkal a bozót- és erdőtűz oltásában.
 • 2007 januárjában tartottuk első téli túlélő kurzusunkat, amelyen nem sarkvidéki témákkal, hanem az itthon is felmerülő veszélyekkel és a túlélés általános elveivel foglalkoztunk.
 • 2007 óta tart alaptanfolyamunk azok számára, akik önkéntesként szeretnének valami hasznosat tenni a világunkért.
 • Fokozottan védett madárfészket őrzünk együttműködésben a Bükki Nemzeti Parkkal.
Ökológiai bevetések, tudósítások…