Közhasznúsági jelentés 2008

1. Az Egyesület adatai

Név:
    „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület
    Székhely: 1085 Budapest, Rigó u. 6-8.
    Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 592
    Adószám: 19011510-1-42
    Bírósági bejegyzés dátuma: 1989. 09. 29.
    Bírósági bejegyzés száma: 6. Pk 25 986/1989/2
    Közhasznúsági bejegyzés: 2001. 01. 29.
    Közhasznúsági bejegyzés száma: 12. Pk. 60 346/12
    Pénzforgalmi számla száma: 10918001-00000022-52850004

2. 2008. évi mérlegbeszámoló adatai:

ESZKÖZÖK (AKTÍVAK)     FORRÁSOK (PASSZÍVAK)

A. Befektetett eszközök 51 656   C. Saját tőke 48 247
    I. Immateriális javak 27
      I. Induló tőke / Jegyzett tőke  0
    II. Tárgyi eszközök 51 629   II. Tőkeváltozás / Eredmény 45 370
    III. Befektetett pénzügyi eszközök 0   III. Lekötött tartalék  0
          IV. Tárgyévi eredmény
    alaptevékenységből
          V. Tárgyévi eredmény
    vállalkozási tevékenységből
    B. Forgóeszközök 951   D. Tartalék  0
    I. Készletek 296   E. Céltartalékok  0
    II. Követelések 308   F. Kötelezettségek 4 360
    III. Értékpapírok 0   I. Hosszú lejáratú kötelezettségek 1 995
    IV. Pénzeszközök 347
      II. Rövid lejáratú kötelezettségek 2 365
    ESZKÖZÖK ÖSSZESEN 52 607
      FORRÁSOK ÖSSZESEN 52 607

3. A költségvetésből befolyt támogatás felhasználása

2007-ben az Egyesület a költségvetésből támogatásként a személyi jövedelemadóból felajánlott 1% formájában részesült, melynek összege 1 128 132,- Ft volt.
    2008-ban a Szervezet az összeget könyvkiadásra, kulturális programok szervezésére és további közhasznú feladatainak megvalósítására fordította.

4. Az Egyesület vagyonának felhasználása

Az Egyesület rendelkezésére álló tárgyi és pénzügyi eszközöket az Alapszabályban rögzített célok megvalósítása érdekében használta fel.

5. Az Egyesület cél szerinti juttatásainak felhasználása

2008-ban az Egyesület nem részesült cél szerinti juttatásban.

6. Helyi önkormányzattól kapott támogatás felhasználása

2008-ban az Egyesület nem kapott pénzügyi támogatást.

7. Az Egyesület tisztségviselőinek nyújtott juttatások

Az Egyesületnek 1 fő alkalmazottja van, részére összesen 1 656 000 Ft személyi jellegű kifizetés történt.

8. A közhasznú tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló

GEA ökológiai csoport
    2008-ban 41 ökológiai akciót szerveztünk, amelyen 732 önkéntes 2 922 munkaórában dolgozott. Ezek közül néhány kiemeltebb eseményről alább olvashatók részletek.
    A Fővárosi Önkormányzattal kötött megállapodás értelmében az év során 3 alkalommal végeztünk a Gellért-hegyen szemétszedési akciót. A turistautak megtisztítása mellett képzett ipari alpinistáink a nehezen hozzáférhető meredélyek sziklás részeit is elkezdték megszabadítani a hulladéktól.
    13 alkalommal szerveztünk szociális akciókat, amelyben egyaránt helyet kaptak a ruhagyűjtések, gyerekfoglalkozások és veszélyes famentesítések a Hűvösvölgyi Gyermekotthon területén. Ezeknek a programoknak köszönhetően sok önkéntest be tudtunk vonni munkánkba, így megismerhették az önkéntesség örömét és hasznosságát a világban.
    Természetvédelmi csoportunk rendszeresen szervezett tereptisztításokat természetvédelmi területen, így többek a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, Szegeden a Boszorkány-szigeten, Győrött az Ady-városi tavaknál, Pécsett a Felszabadulás parkban. A Bükk hegységben és a Pilisben pedig a sólymok fészkének az őrzésével foglalkoztunk. Ezeken az akciókon éves szinten több mint 250-en vettek részt.
    Katasztrófavédelmi csoportunk közreműködött a Katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjének a lebonyolításában.

Meseház
    Egyesületünk Meseháza 2008-ban 36 gyerekfoglalkozást tartott. Ezek között kézműves-foglalkozások, zenés matinék és meseelőadások, bábjátékok szerepeltek az Egyesület központjában Budapesten illetve Szegeden, óvodákban, gyermekotthonokban és művelődési központokban.
    2008. szeptemberében a Petőfi Csarnokkal összefogva rendeztük meg Hétköznapi reneszánsz címmel rendezvényünket, amelyre elsősorban családok látogattak el. A színvonalas előadásokon kívül kézműves és ügyességi foglalkozásokkal vártuk a közel 500 érdeklődő vendéget.
    Régészeti játékkal voltunk jelen a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Lelki egészség világnapján.
    Szegeden a Hídi vásáron, a Széchenyi téren és a Dóm téren is voltak gyerekek számára tartott előadásaink az év során.

Egyéb tevékenységeink
    Havonta többször tartottunk kulturális, művészeti és ismeretterjesztő előadásokat egyesületünk központjaiban országszerte.
    Több alkalommal indítottunk rövid kurzusokat. A témák között szerepelt a kreativitás fejlesztése, a túlélés technikái és a pszichológiai ismeretek gyakorlati alkalmazása.
    Az évben aktívan együttműködtünk mozgássérültekkel és lelki sérültekkel foglalkozó szervezetekkel. Közösen szerveztünk kerekasztal-beszélgetéseket többek között a Gödör Klubban és a Sziget fesztiválon.
    XIV. alkalommal írtuk ki és tartottuk meg Történet- és mesepályázatunkat, amelyre szép számmal érkeztek igényes és tartalmas írások. A fődíj a támogatóknak köszönhetően egy laptop volt.
    20 alkalommal indítottuk el 17 részes filozófiai előadássorozatunkat, amelyre több mint százan iratkoztak be.
    Részt vettünk a Sziget fesztiválon, ahol több mint 1 000 látogató volt kíváncsi a gyakorlati filozófia lehetőségeire, és szórakoztató formában találkozhatott különböző kultúrák tanításaival.

Mindent összevetve 2008-ban szervezett 171 programunknak 5 736 fő volt aktív részese.

Budapest, 2009. május 31.