2011. július-augusztus

2011. július-augusztus fejléc
 
TARTALOM

BEKÖSZÖNTŐ

FILOZÓFIA MINT ÉLETMÓD

JI KING – A SZIMBÓLUMOK NYELVE

FILOZÓFIAI KVÍZ

AZT MONDTÁK... AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL

AJÁNLJUK


PROGRAMJAINK:


Fuvola, furulya, hegedű, dob...

BUDAPEST

2011. július 6. szerda, 18.30

A Testnevelési Egyetem kamarazenekarának nyári koncertje

Ízelítő a programból:
Vivaldi: Tél; Bach: Air; Pachelbel: Canon; Moonlight Sonata; Für Elise; VIII. Henrik; Telemann; Ír és erdélyi népdalok

Hunyadi Kultúrműhely, I. ker., Attila út 29. I/7 (kaputel: 24)

Bővebben


Sziget 2011

BUDAPEST

2011. augusztus 10-15.

Jössz idén a Szigetre? Ha még nem döntötted el, itt van még egy ok, hogy gyere! Az Új Akropolisz idén is vár téged a Civil Szigeten augusztus 10. és 15. között kvízekkel, erénykerékkel, sakkasztallal és a tavalyról átmentett időkapszulákkal. És hogy mi lesz az idei témánk? Az álmok. Elsősorban az, hogy miként valósítsuk meg őket. Ha egy biztos pontot keresel, ránk számíthatsz!

Budapest, óbudai Hajógyári-sziget

Bővebben

Sziget beszélgetés


Szellemi kalandtúra
– filozófiai túlélőcsomag nehéz helyzetekre
BUDAPEST

2011. szeptember 13. kedd, 18.30
További időpont: szeptember 20., 27. Hunyadi Kultúrműhely, I. ker., Attila út 29. I/7 (kaputel: 24) 

2011. szeptember 21. szerda, 18.30
További időpont: szept. 28., okt. 5.
Főnix Kultúrműhely, VIII. ker., Rigó u. 6-8.

EGER

2011. szeptember 21. szerda, 18.30
További időpont: szept. 28., okt. 5.
A helyszínt lásd a weboldalunkon.

GYŐR

2011. szeptember 22. csütörtök, 18.00
További időpontok: szept. 29., okt. 6.
Oscar Pub, Baross G. u. 5.

SZÉKESFEHÉRVÁR

2011. szeptember 26. hétfő, 18.30
További időpontok: október 3., 10.
Helyőrségi Klub, Malom u. 2.

PÉCS

2011. szeptember 27. kedd, 18.30
További időpont: okt. 4., 11.
Roxy Kávéház, Király u. 36.

SZEGED

2011. szeptember 28. szerda, 18.30
További időpontok: okt. 5., 12.
Concordia Kultúrműhely, Szivárvány ul. 3/a

Hogyan lehet eligazodni egy olyan világ- ban, ahol mintha minden a feje tetejére állt volna? Vannak kérdéseid és érdekel- nek a mélyebb válaszok, összefüggések is? Fel akarod fedezni, milyen képessé- gek rejlenek benned?

Ha kíváncsi vagy a nagy szellemi mesterek útmutatásaira, akkor szívesen látunk az or- szágszerte meghirdetett filozófiai tanfolyamunk szeptemberi nyitó alkalmain. A tanfolyam tizenkét témája során próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát. Ha beválik, jobban látod majd, milyen sok minden rejlik benned, másokban és a világban, amit eddig talán nem is sejtettél. Vágj bele, próbáld ki magad! Az egyes témákhoz gyakorlatok is kapcsolódnak, hogy a frissen szerzett ismereteidet alkalmazhasd is – így a tiéd marad!

A tanfolyam hétről hétre egymásra épülő témáiból:
• Az ember mint mikrokozmosz: részeink és a működésük
• Ok-okozati törvényszerűség a kozmoszban és az életünkben: a karma tana
• Mi az emberhez méltó boldogság?
• Mire tanít a szenvedés? – Buddha tanítása alapján
• A különbözőség gazdagít – az igazságosság eszménye a görögöknél és az egyiptomiak gyakorlatában
• Megvalósítható-e az ideális állam? – Konfuciusz és Platón politikai tanításai
• Az örök visszatérés mítosza, az idő ciklikus felfogása
• Világév, világhónapok: történelmi-asztrológiai kulcsban
• Korunk válsága – új középkor?


Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola
25 éve Magyarországon

születésnapi programcsokor

BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely
Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6-8.

2011. szeptember 12. hétfő
18.30-19.30 Civilizációk, ahol nem féltek a haláltól Bővebben
20.00-21.00 Szenet – egyiptomi önismereti játék Bővebben

2011. szeptember 13. kedd
18.30-19.30 Haiku – a lényeglátás művészete Bővebben
20.00-21.00 Bushido – a japán harcos útja Bővebben

2011. szeptember 14. szerda
18.30-19.30 Szent matematika Bővebben
20.00-21.00 Szent építészet Bővebben

2011. szeptember 15. csütörtök
18.30-19.30 Giordano Bruno képrendszere Bővebben
20.00-21.00 Leonardo életelvei Bővebben

2011. szeptember 16. péntek
18.30-21.00 Stand-Up Filozófia Bővebben

2011. szeptember 17. szombat
10.00-11.00 Mandalák Bővebben
11.00-12.00 Chi Kung gyakorlatok Bővebben
12.00-13.00 Ji King – A változások könyve Bővebben


A Nyúl éve
Kávéházi beszélgetés

GYŐR

2011. szeptember 15. csütörtök, 18.00

– Félidőben: milyen erőket mozgat, és milyen lehetőségeket tartogat még a Nyúl éve?
– Miért nyúl a macska, avagy a kínai gondolkodás rejtelmei

Oscar Pub, Baross G. u. 5.

Bővebben

A Nyúl éve


Eger Ünnepe

EGER

2011. szeptember 17. szombat

Ismét bemutatkoznak a civil szervezetek az Eger Ünnepe rendezvényen. Szeretnéd megtudni, mi pördül ki neked az erénykeréken? Idén is vár az Új Akropolisz önismereti kvízekkel, beszélgetésekkel.

Érsekkert

Bővebben


Az ősz ünnepe

PÉCS

2011. szeptember 20. kedd, 18.30

Az őszi napéjegyenlőség néhány ezer éve nemcsak egy csillagászati dátum volt. Minden szellemi civilizáció ünnepségeken emlékezett meg arról, amit az adott időszak szimbolizál: a bőség kezd visszahúzódni, az élet látszólag hanyatlik. De az élet látható oldala mögött ott a Láthatatlan és Mérhetetlen, ahogyan az ember is a látható és láthatatlan kettőssége. Ezt idézték fel például a görögök Eleusziszban, Démétér kultuszának ünnepén.

Roxy Kávéház, Király u. 36.

Bővebben

Démétér plakett


Nikola Tesla
– egy kivételes ember

SZEGED

2011. szeptember 23. péntek, 18.00

Nikola Tesla briliáns elméjű feltaláló volt. Gondolatainak és munkájának köszönhetjük többek között a többfázisú elektromos rendszer és a rádióhullámok használatát. Sajátos munkamódszere volt: kísérletezés helyett képzeletében alkotta meg és próbálta ki találmányait. Papírra már csak a hibátlanul működő változatot vetette.

Kutatók éjszakája

Bővebben

Nikola Tesla

 
Johann Sebastian Bach-est 

BUDAPEST

2011. szeptember 26. hétfő, 18.30

Johann Sebastian Bach-est – a Szabolcsi Bence Zeneiskola művésztanárainak előadásában

Hunyadi Kultúrműhely, I. ker., Attila út 29. I/7 (kaputel: 24)

Bővebben 


„Mi az, amit olvas, fönséges úr?”

A pedagógusok és más szakemberek egy ideje már foglalkoznak az olvasás világ- és országszerte csökkenő, az olvasási zavarok pedig növekvő tendenciáival. A kettő voltaképpen összefügg, és az életmódunkban keresendők a kiváltó okok. Ez a jó, tartalmas nyaralást kívánó cikk mégsem merülne bele ezeknek a tárgyalásába. Ehelyett egy kérdést közvetít, amire hirtelen a cikk írója sem tudott mit válaszolni. Afféle kérdés volt ez, ami arra kíváncsi, mely három tárgyat vinné magával az ember egy lakatlan szigetre.
könyv a tengerparton
A kérdés apropója egy könyv- vagy filmélmény volt: Fahrenheit 451. Ray Bradbury regénye az antiutópia kategóriához tartozik, és olyan jövőbeli világot vetít elénk, ahol tilos az olvasás, sőt módszeresen pusztítják a könyveket. Az emberek egy csoportja meg akarja menteni az emberiség tudását, és mindegyikük megtanul egy könyvet kívülről. A hozzám intézett kérdés így hangzott: te melyiket választanád?

Mennyire szegény lenne az élet könyv nélkül, sok-sok könyv nélkül, de  hogyan választ ki az ember egyetlen könyvet? Könyvekből tanulunk, mellettük pihenünk, felvidítanak, elgondolkodtatnak, gyönyörködtetnek… Egyes olvasmányok meghatározó szerepet töltenek be az életünkben, amikor nagy belső változások zajlanak le bennünk. Mások olyanok, amelyekhez újra és újra visszanyúlunk, és akárhányszor ismét a kezünkbe kerülnek, mindig újat találunk bennük. Talán azért, mert közben változtunk, érettebbé váltunk, és egy újbóli olvasásnál olyasmit is felfedezünk a szavak mögött, ami addig rejtve volt számunkra. Az ilyen könyvek elkísérnek egy életen át, tanítanak és támogatnak, segítik további növekedésünket.

A magam részéről az utóbbiak közül választanék. Mindig találunk új olvasmányokat, ez természetes, de bővül az a lista is, amely a kedvenceket öleli fel. A kedvenc olyan, mint az az ember, akinek a társaságát soha nem unjuk meg, hiszen élő kapcsolat alakult ki közöttünk. A lelkünk összefonódott.

szökőkútnál olvasó fiatalember Elemezve saját kedvenc, visszatérő olvasmányaimat, rájöttem arra, hogy a könyv témájánál fontosabb az író személye. Vannak írók, akikkel valami mélyen összefűz. Könnyen átlépnek az embereket egymástól elválasztó láthatatlan gátakon, így a szavak folyamán is, és mintha magunk írtuk volna, belülről csengenek a hangok és magunkból alakulnak ki bennünk a képek. Ha valamely olvasási élményünk mélyen megérintett, nem lenne hiábavaló mást is olvasni ugyanattól a szerzőtől, hátha új szellemi társra lelünk benne. Meglehet, hogy csalódunk, és egyetlen írása szól csak hozzánk, de megéri kipróbálni. Olyan ez, mint egy alakulófélben lévő barátság: meglehet, hogy egész életre szól. És ha valóban lelki rokonságra bukkanunk, igazán nem számít, hogy valaha vagy most élő lélekkel találkozunk-e az írott szavai révén.

Ha találunk olyan írót, akik felemelnek, ihletet adnak és önmagunk, az ember és a világ mélyebb ismeretéhez vezetnek, lehet, hogy már nem elégítenek ki az ennél kevesebbet nyújtó művek. Ahogy finomodik az ízlésünk, a megterhelő vagy kétes minőségű ételek nem ízletesek többé. Csillapíthatják ugyan az éhségünket, de hosszú távon akár meg is betegíthet az olyan sorozatgyártásos táplálék, amelynek a kiagyalóját elsősorban saját meggazdagodása ösztönzi írásra. Talán éppen divatos olvasmánynak számít, és illő lenne tájékozottnak lenni, de lehet, hogy nem veszítünk semmit, ha a kipróbált, lélekben rokon író társasága mellett döntünk. Sőt.

Én magam így cselekedtem, minden kedves olvasónknak pedig hasonlóképpen szép, tartalmas nyarat kívánok a maga könyvválasztása mellett!

Deák Szilvia
Az Új Akropolisz magyarországi elnöke


Filozófia mint életmód„Amikor ellenségeskedés üti fel a fejét, mi sem könnyebb, mint másokat hibáztatni. Egy gyenge ember ilyenkor esetleg megbántottan visszahúzódik magába, önsajnálat tölti el, s szerénységnek tartja, hogy nem védekezik. A valódi szerénység azonban abban mutatkozik meg, hogy erőteljesen fellép rendet teremteni, úgy, hogy a fegyelmezést a saját énjén s annak legszűkebb körén kezdi el.”
(Ji King)

Ji King – A szimbólumok nyelve

Bár látszólag minden élethelyzet, esemény egyszeri és megismételhetetlen, valójában vannak olyan általános törvényszerűségek, amelyek felismerhetőek ezekben. Ilyen például a ciklikusság törvénye, hiszen egy ember életének, egy eseménynek, egy projektnek vagy akár egyetlen napnak is jól megfigyelhető íve van. Mindennek van egy kezdete, egy kibontakozása, egy kiteljesedése, egy lecsillapodása és végül egy megnyugvása, amelyből egy újabb kezdet születhet.

jin és jangA Ji King, a Változások Könyve ezeket a belső törvényszerűségeket írja le 64 jelbe – hexagramba – sűrítve. A Ji Kinget az ókori Kína öt szent könyve között tisztelték. Hasonlóan a Tarot képekhez, ez is egy egyetemes és ősi bölcsességen alapuló rendszer, noha a népszerűsítő irodalomnak köszönhetően a Változások Könyvére ma legtöbben úgy tekintenek, mint egy puszta jóskönyvre. Pedig a Ji King sokkal inkább egy kézikönyv, a „nemes ember” – csün-ce – útmutatója, hogy megértse a természet törvényeit, saját sorsát, és hogy ezért felelős.

A Ji King bizonyos értelemben véve egy élő nyelv, amely leírja a különböző állapotokat, átalakulásokat, legyen szó természeti folyamatokról, az ember jellemének fejlődéséről, egy
közösség életéről vagy a test ciklusairól. A megfeleltetések törvénye alapján szimbólumai egyformán érvényesek egy mag, egy család, egy állam vagy éppen a világmindenség növekedési, átalakulási fázisaira is. Hasonlóan ahhoz, mint amikor a klasszikus mechanikában felírjuk egy testre ható erők függvényét, amely alapján egy fizikus megmondja, merre fog elmozdulni, milyen pályát fog bejárni, a Ji King jelei is egy-egy „képletet” tartalmaznak. Egy gyakorlott Ji King-használó felismeri, hogy a kapott jel növekvő vagy csökkenő, élettel teli vagy pangó helyzetre vonatkozik, és eszerint tesz aztán konkrét lépéseket.

Az első jel például a Teremtő, az Ég képe, a tiszta szellemi impulzus, az Ég akarata, az Erő szimbóluma. Ennek megfelelően az üzenete is az erővel kapcsolatos: az erő megőrzése és
helyes használata kötődik hozzá. A Teremtő képes arra, hogy mindennek formát adjon. Ha a gyakorlatba át akarjuk ültetni a tanácsokat, a jel próbája abban rejlik, hogy az erőnket kreatívan latba vetjük-e és megnyilvánítjuk-e. Nem elég csak elképzelni a változást és álmokat szőni, szilárdan ki is kell tartani mellettük, amíg meg nem valósulnak.

A Befogadó képe ezzel szemben a Természet szimbóluma, mely a szellemi impulzusoknak, az ideáknak ad energiát. A cselekvés köthető hozzá, az életenergiák helyes használata. Az ember akkor bánik vele helyesen, ha nem pazarolja el, képes m
egújítani erőfeszítéseit, nem siet és nem késlekedik. Nem esik semmiféle túlzásba, és legfőképpen nem válik önteltté. Ha a cselekvő helyesen ismeri fel az idő fázisait, tudja, mikor van itt az ideje az elindulásnak és mikor a megállásnak.

A Ji King minden jele hasonló képekkel és tanácsokkal látja el a döntés előtt álló olvasót. Kevés olyan könyv van, amellyel beszélgetni lehet, de a Ji King ilyen. Nemcsak akkor kérdezhetünk tőle, amikor bizonytalanok vagyunk, hanem akkor is, ha az élet törvényeit és önmagunkat akarjuk jobban megismerni. A változásokat sokan, sokféleképpen éljük meg. Van, aki passzívan elfogadja, és sodródik az árral, mások az ellenkező végletbe csúszva csak a mának élnek, anélkül, hogy a következményekkel foglalkoznának. A Változások Könyve elmélkedésre és megfontolásra késztet, és arra hív, hogy ne csak elszenvedői legyünk életünk eseményeinek, hanem tanuljunk meg evezni a sodrásban, és vegyük a bátorságot a döntéshez az életünk felett.

Grúsz Róbert – Nagy Ildikó

 


A hónap rejtélye

Előző havi feladványunk megoldása:

Júniusi kvízünk helyes válaszai: 1. c, 2. b, 3. a
Köszönjük a megfejtéseket!

Július-augusztusi kvízfeladványunk:

1. A középkori alkimistáknak az volt a céljuk, hogy ólomból aranyat készítsenek. Mi vezérelte őket?

a) A tudományos felfedezés vágya. Mivel ezek a korai kémikusok a drága felszerelés fedezetét sokszor nehezen tudták előteremteni, ezért az őket szponzoráló főurakat a könnyen előállítható arannyal kábították.
b) A meggazdagodás vágya. A kezdeti, egyszerűbb kísérletek sikere felpiszkálta bennük a kapzsiságot. Úgy okoskodtak, hogy ha két anyag egymásba alakítható, miért ne a legolcsóbbat tegyék a legdrágábbá.
c) A bölcsesség iránti szeretet. A lélek ösztönös, ólom anyagát szerették volna arannyá változtatni, azaz az ember sötét, anyagias természetét szellemivé nemesíteni.
d) A különcség és az ingyenélés. Kevesen tudják, de az alkimistákat a nép tisztelte és félte. Nem kellett napszámosként dolgozniuk, mert mindenütt a kegyeiket keresték. Szerencsére az egyház megelégelte ezt a szélhámosságot és megbüntette a jóhiszemű lelkek vámszedőit.

2. Amikor Szókratészt arról faggatták, hogy honnan a bölcsessége, azt felelte, hogy a daimónja vezérli. Ha valamit mondani akar és az nem igaz, a daimón figyelmezteti és ő újra átgondolja. Mi ez a daimón?

a) A halhatatlan lelke, aki a lelkiismeret hangján szól.
b) Szókratész nagy tréfamester volt, és a daimón szóval szójátékot űzött: a „dai” szótő jelentése görögül népies, vidám, sokszor vulgáris dalocska; a „món”, vagyis „emón” jelentése pedig az enyém (abban az értelemben, hogy csak az enyém).
c) Daimón, azaz démon suttogott a fülébe istentelen dolgokat. Később ezt megszállásnak nevezték és tudták gyógyítani, ki tudták űzni.
d) Szókratész valójában Kübelé felkent papja volt. A daimón Kübelé istennő szent állata (kakas és macska keveréke, aki ismerte a hajnal és éjszaka titkait).

3. Minótaurosz, szfinx, sárkányok… megannyi szörnyszülemény. Vajon mik ezek?

a) Gyerekmesék. Ahogyan ma horrorisztikus és fantasylényeket teremtenek az írók, a régi babonás népeket ezzel szórakoztatták, rémisztgették.
b) Ezek az összetett lények, mint például a bikafej embertesten, vagy az oroszlán, a sas, a bika és az ember keveréke (szfinx) szimbólumok. Az előbbi az ösztönök uralta emberi értelmet, az utóbbi pedig a négy elemet szimbolizálja: bikapata (föld), oroszlánkarom (víz), sasszárny (levegő) s végül emberfej (tűz).
c) Kihalt lények némileg kiszínezett változatairól van szó, akárcsak a jeti esetében. Tudvalevő, hogy a szfinx, más néven hárpia egy nagy testű ragadozó madár, míg a sárkány egy méretes óriásgyík volt, amelynek távoli rokonai a komodói varánuszok.

elehir[kukac]ujakropolisz.hu (Írd meg nekünk)style="line-height: 1.6em" tippjeidet. A helyes megfejtők között jegyeket sorsolunk ki egy tetszés szerinti programunkra, vagy választhatnak egyet Fortuna füzeteink közül.


Azt mondták... az együttműködésről

„Ami az egyes ember erejének s eszközeinek mértékét felülmúlja (…) milliomok erejével s eszközeivel, sokkal kisebb részben egybekapcsolva, csudákat teremthet.”
(Kölcsey Ferenc
)

„Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”
(Széchenyi István)

„A történelemben a nagy felfedezések és előrelépések mindig többek együttműködéséből születtek.”
(Alexander Graham Bell)

„Amikor együtt dolgozunk, a személyes különbségek háttérbe szorulnak, megerősödik türelmünk és az együttélést gyakoroljuk. Megtanuljuk megismerni önmagunkat, és közben azt tapasztaljuk, hogy a különbségek – ha képesek vagyunk harmonizálni ezeket – nem elválasztanak, hanem gazdagítanak és kiegészítenek.”
(
Delia Steinberg Guzmán)

„A csapatmunka nehézsége az önzés egyik jele. Az egoizmus viszont saját belső munkánk nagy akadálya. Ha nem tudunk másokkal együtt élni, nem fogunk tudni önmagunkkal sem. Amit a többiektől nem kaphatunk meg, önmagunktól sem fogjuk tudni.”
(Beatriz Diez Canseco)

„Vidáman és nemeslelkűen segítsünk másokon, mert ez a legjobb módja annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami a rajnak nem hasznos, az a méhnek sem hasznos.”
(Marcus Aurelius)

„Az ember alkatában első és leglényegesebb a közösségi szellem.”
(Marcus Aurelius)

„Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges.”
(Kölcsey Ferenc)

„Az a fontos, hogy az emberiség kiemelkedjen a tudatlanságból, a kegyetlenségből és az önzésből; nem az számít, melyik nép halad az élen, hanem hogy egyik se maradjon le.”
(Jorge Angel Livraga)

„Ha tudsz egy szóval úgy fordítani a dolgon, hogy megvilágosodjék a kérdés, akkor miért ködösítesz? Ha tudsz egy mosollyal más arcára mosolyt csalni, akkor miért pártolod a mogorvaságot? Ha tudsz egy kézmozdulattal másokon segíteni, miért tartod karjaidat béna lustaságban? Ha tudsz szeretni, miért várod el, hogy előbb mások szeressenek?”
(Khioszi Tatiosz)

„Amikor valakivel beszélsz, sose azzal kezdd, amiben eltér a véleményetek. Kezdd azzal, hogy kiemeled és hangsúlyozod azokat a dolgokat, amiben megegyeztek.”
(Szókratész)

„Bármit akarsz mondani, mielőtt másnak mondanád, előbb mondd magadnak!”
(Lucius Annaeus Seneca)

„Nagy dolog hinni magadban, és még nagyobb hinni a többiekben.”
(Khioszi Tatiosz)

„Tudni hallgatni azt jelenti, hogy követjük a másik ember gondolkodásának ritmusát azért, hogy belépjünk elméjébe és szívébe. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig egyet kell érteni azzal, amit hallunk. Egyszerűen azt jelenti, hogy uraljuk önmagunkat, és hogy van bennünk tisztelet és együttélési képesség.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Egymás kedvéért jöttünk a világra. Teremtő gondolatokkal, érző szívvel, igazságszeretettel és emberszeretettel születtünk. Mégis, mikor utadat járod, találkozhatsz mindezek ellenkezőjével: törpe lélekkel és rideg szívvel is. Tudd, hogy ők is Isten teremtményei, és mivel egymás kedvéért jöttünk a világra, szeresd és tanítsd őket.”
(Khioszi Tatiosz)

„Ha megbecsülöd azt, aki vagy, észreveszed, hogy a többiek is úgy értékesek, ahogy vannak.”
(Khioszi Tatiosz)

„Mindenkinek szüksége van védőfalra, meghittségre, békés egyedüllétre, hogy álmai és benső valóságai szerint tudjon élni. Arra is szükségünk van, hogy kapuink rugalmasak legyenek, hogy be lehessen zárni őket, amikor egyedül kell maradnunk a lelkünkkel, és ki lehessen nyitni, hogy együtt élhessünk másokkal, akik részei a világunknak.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Együttműködésre születtünk, mint a lábak, a kezek, a szempillák, vagy mint a felső és az alsó fogsor. Egymással ellenségeskedni természetellenes: márpedig ellenségeskedésszámba megy, ha bosszankodunk, vagy elfordulunk egymástól.”
(Marcus Aurelius)

„Lehet, hogy különösen hangzik, de nem elég egyedül megtalálni az Igazságot, hanem másokkal együtt és azoknak a szemével is meg kell látni, akik társaink a szellemi kalandban. Nem elég alkalmazni az Igazságot, hanem tudni kell ugyanezt egy közösség keretein belül is megtenni, miközben harmonikus együttélésre törekszünk. A közhiedelemmel ellentétben a próbák az együttélésből, nem pedig a magányból születnek.”
(Delia Steinberg Guzmán)


Ajánljuk

Merj álmodni! – Az Új Akropolisz a Szigeten

Legtöbben izgatottan nézték, mi vár rájuk a következő huszonnégy órában. Most éppen nem a koncertprogramot lapozgatókra gondolunk, hanem az egyre csak pörgő erénykerék előtt állókra, akik „hajnali” 12 órakor vagy – levezetésképpen –, éjfél után érkeztek az Új Akropolisz sátrához, hogy lendítsenek egyet az erények, s ki tudja, talán sorsuk kerekén.
A szokásos „Mit lehet itt nyerni?” és „Mennyibe kerül?” típusú kérdések pillanatok alatt átvitt értelmet kaptak. A betérő, akár csak pördített, akár hosszan, beszélgetésekbe merülve pihent, előbb-utóbb maga is valutát váltott: eszmét cserélt és gondolati adok-kapok részesévé vált. Tavalyi szigethetünk mindennapi hősei és dilemmáik – siker vagy sikertelenség, szabadság vagy kötöttségek, boldogság vagy boldogtalanság – után idén az álmok és megvalósításuk nyomába eredünk. Hogyan lesz az álomból valóság, a kezdeményezésből eredmény, a kitartásból győzelem? Kvízek, játékok, felvetések és válaszok segítségével próbáljuk felgöngyölíteni és kideríteni az igazságot – kerül, amibe kerül!
A Sziget Fesztiválon idén 9. alkalommal várja a szigetlakókat és látogatókat az Új Akropolisz sátra a Civil Szigeten.

Bővebben>>

Nyomtatható változat letöltése pdf-formátumban.

Kérjük, küldjön üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel vagy a megérkezésével kapcsolatban bármilyen észrevétele van.

"Új Akropolisz Filozófiai Iskola" Kulturális Közhasznú Egyesület - © 2009