2010. május

Fejléc
 
TARTALOM
BEKÖSZÖNTŐ

FILOZÓFIA MINT ÉLETFORMA

ERÓSZ, A SZERELEM

A HÓNAP REJTÉLYE

AZT MONDTÁK... A FIATALSÁGRÓL

AJÁNLJUK

PROGRAMJAINK:


Filozófiai bevezető kurzus

Filozófiai és önismereti tanfolyam pszichológiai gyakorlatokkal a mindennapokra

SZEGED

2010. május 5. szerda, 19.00
További időpontok: május 12., 19. és 26.

Az Új Akropolisz szegedi központja,
Juhász Gyula utca 36.

Bővebben

PÉCS

2010. május 13. csütörtök, 18.30 További időpontok: május 20. és 27.

május 13. és 20.: Kultúrkert Terasz;
május 27.: Az Új Akropolisz pécsi központja,
Tábor utca 12.

Bővebben

A tanfolyam hétről hétre egymásra épülő témákból áll. A szervesen összefüggő témakörök feldolgozása, elmélyítése folyamatos részvételt igényel a hallgatóságtól.

Csillagos ég és az ember


Sakk Csapdák a táblán és az életben

Előadás

SZEGED

2010. május 6. csütörtök, 19.00

Az Új Akropolisz szegedi központja,
Juhász Gyula utca 36.

Bővebben

BUDAPEST

2010. május 15. szombat, 16.00

Az Új Akropolisz Központja, Rigó utca 6-8.

Bővebben

Tudtad, hogy a sakk nem játék volt elsősorban, hanem a tanítás eszköze? Az indiai bölcsek harcosok és uralkodók képzésére használták, hogy olyan tudást adjanak át, ami az élet számos területén használható. Taktika, stratégia, folyamatos tervezés és helyzetértékelés, saját döntéseink, szokásaink és stílusunk tudatosítása, és ha kell, változtatása, valamint az ellenség kiismerése. Ezek nemcsak a táblán lévő játék és hadviselés alapját képezik, de kulcsfontosságúak az életvezetésben, önmegvalósításban, üzleti életben is.

SakktáblaArany arányok

Előadás

SZEGED

2010. május 13. csütörtök, 19.00

Mitől szép a természet? Milyen emberi alkotást tartunk harmonikusnak? Milyen törvényszerűségek rejlenek a szépnek tartott formák mögött? A tudomány és a művészet nyelvén egyaránt találtunk válaszokat, amelyekből ízelítőt adunk előadásunkban.

Az Új Akropolisz szegedi központja,
Juhász Gyula utca 36.

Bővebben

CsigaspirálAz öt elem tana

Előadás

GYŐR

2010. május 13. csütörtök, 18.00

A ma öt elemként ismert rendszer (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) nemcsak az ember felépítésének, működésének és így a kínai orvoslás rendszerének az egyik alapja, de belőlük épül fel a természet is. A körülöttünk lévő világ élő világ. Minden dolog él, és minden ember az öt elem kombinációinak egyedi megtestesülése.

Az Új Akropolisz győri központja,
Babits Mihály utca 16.

Bővebben

Az öt elemA tarjáni játszóterek szépítése

Környezet(sz)építő akció

SZEGED

2010. május 15. szombat, 8.00

Egy szombat délelőtti önzetlen testmozgásra invitálunk mindenkit, aki szeretné szebbé tenni lakóhelyének környezetét. E frissítő reggeli tevékenység után a gyermekek már a délelőtt folyamán birtokba vehetik a megtisztult játszótereket.

Tarján városrész, Víztorony tér

Bővebben

A szegedi tarjáni játszótérMagány és egyedüllét

Kávéházi beszélgetés

SZÉKESFEHÉRVÁR

2010. május 15. szombat, 18.00

A modern társadalom egyik ismert problémája a magány, az elidegenedés. Félünk és szenvedünk tőle, de nehezen tudunk kiszabadulni belőle. Az internet, a közösségi oldalak a közösségi élet illúzióját keltik, de helyettesíthetik-e a baráti együttlétet, a közös élményeket, vagy éppen a közösen megélt csendet?

Mokka Kultúrkávézó, Kossuth u. 3.

Bővebben

NapraforgókGyermeknapi játékgyűjtési akció

GYŐR

2010. május 25. kedd, 15.00-19.00

Gyermeknapi játékgyűjtési akciónkkal szeretnénk egy kis örömet csempészni a nehezebb körülmények között élő gyermekek életébe. Várjuk a feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő játékokat, sportszereket, vagy éppen mesekönyveket.

BővebbenA természet elemi szellemei

Kávéházi beszélgetés

SZÉKESFEHÉRVÁR

2010. június 19. szombat, 18.00

Ki ne ismerné a Szentivánéji álom csintalan koboldjait? A nyári napfordulóhoz kötődő hagyományok egy láthatatlan, meseszerű, néha kicsit hátborzongató világba vezetnek el. A mesék tündérei, manói, hableányai és más, kevésbé ismert lények elevenednek meg beszélgetésünk során.

Mokka Kultúrkávézó, Kossuth u. 3.

Bővebben

Elemi szellem 


A magány

Kopár faAki nem tud egyedül lenni, az másokkal körülvéve is mindig magányos lesz.
Az egyedül lenni önmagunkkal kifejezés figyelemfelhívó, megfogalmazása arra utal, hogy nincs is olyan, hogy egyedüllét. Mindig lehetünk önmagunkkal: folytathatunk belső párbeszédet, visszapörgethetjük a nap történéseit, feltehetünk kérdéseket és válaszokat kaphatunk. Nagy szükség van erre az intim egyetértésre, erre a csendes kommunikációra önmagunkkal, és a bajok is akkor kezdődnek, ha megszűnik ennek a belső együttlétnek az érzése. Hiányérzet lép fel. Úgy hívjuk, hogy magány.

Jelenléte csupán azt jelzi, hogy nem vagyunk „beszélő viszonyban” önmagunkkal, és egy külső beszélgetőtárstól várjuk a kellemetlen érzés megszűnését. Kapni akarunk valami mentális vagy érzelmi táplálékot, amelyen rágódhatunk egy ideig, meríthetünk az emlékeinkből, kifejezhetjük véleményünket. Lehet, hogy másoknak fel sem tűnik a magunkban megérlelt gondolat hiánya, de önmagunkat nem tudjuk becsapni: egyre nyomasztóbban hat a belső üresség, ha egyedül maradunk. És akkor, nem ismerve az igazi okot, még inkább menekülünk az egyedülléttől, valójában saját magunktól. Mintha az árnyékunkat akarnánk elhagyni.

Számtalan módon elfoglalhatjuk magunkat. Élményeket hajszolunk, mintha az élet abból állna, hogy mindig érezni, érzékelni kelljen valamit, és ha az ráadásul valami új, annál teljesebb a hatás. Ha nincsenek a közelünkben mások, azért van rádió, van tévé, és ott van az internet is, mint egy óriási háló, amelybe könnyebb beleragadni, mint kimászni belőle. Keresünk, pásztázunk, informálódunk, a közösségi oldalakon élünk virtuális társasági életet… és az idő egyre csak múlik, mi pedig nem vesszük észre, hogy fogyasztóvá csupaszítottuk le magunkat. Reagálni tudunk, véleményünk lesz… de van-e tudásunk?
Meg tudjuk-e különböztetni az igazat a hamistól az információözönben? Mert sajnos nem minden hír valós, és nem minden szándék jó.

Két faAz egyetlen, aki megvédhet bennünket, az tulajdon lelkünk, akinek a hangja nem mindig jut el hozzánk. Ahhoz egyedüllét és csend kellene, illetve lelket emelő külső táplálék: egy másik társaság, azé az emberé, aki többet tud nálunk. Platón isteni időtöltésnek hívta azokat az órákat, amelyeket az ember naponta olvasással, művészetekkel és egyáltalán tanulással tölt. Ember mivoltunk jellemzője az állandó ingázás a két valóság között: a belső élet, amelyet gondolataink és érzéseink határoznak meg, és a külső élet között, ahol megnyilvánítjuk őket. De ahhoz, hogy legyen mit megnyilvánítani, először bennünk kell megszületniük.

Ha magányosnak érzed magad, akkor tekints önmagadba. Bátran. Bajod nem eshet, még ha szokatlan vagy kínzó is az elején. Ha szerelmünket elhagyjuk, és később bocsánatkéréssel visszatérünk hozzá, bizton számíthatunk arra, hogy eleinte nem rózsaszállal köszöntenek, de ha a lelkek egymásra találtak, akkor a viszonyuk is kitisztul.
Ha nem érzed magad magányosnak, ha a csend telített benned, mert ott mindig újat találsz, új felismeréseket magadról, másokról vagy a világról, akkor biztosan jól táplálod a lelked, és ha nem is hívod magad filozófusnak, valójában az vagy: a bölcsesség felé haladó ember.

Deák Szilvia

Az Új Akropolisz magyarországi elnöke


Mosolygós gyermekarcFilozófia mint életforma„Ha egyszerű, kis dolgoknak örülünk, ha könnyen száll arcunkra a mosoly, ha mindennap készek vagyunk valami újat megtanulni, ha sietség és szünet nélkül haladunk céljaink felé, akkor boldognak nevezhetjük magunkat. Éljünk képzelőerőnkkel képzelgés nélkül, álmodjunk megvalósítható álmokat, vállaljunk értelmes kalandokat, szeressünk mérlegelés nélkül – mindezekkel elérjük a szilárd boldogságot.”
(Delia Steinberg Guzmán)


Erósz, a szerelem

A kérdés olyan régi, mint maga az emberiség. Mi a szerelem? Hogyan lelhetünk rá a szárnyait vesztett Erószra a mai világ szerelem-útvesztőiben?

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a szerelem jelentése végtelenül gazdagodott, és újabb és újabb megnyilvánulásai hódítanak teret. Már egy felületes áttekintés után is kiderül azonban, hogy messze nem ilyen egyértelmű a helyzet.

SzerelemVajon szerelemnek lehet-e nevezni a puszta testi kielégülést, amelyről ebben a szabados légkörben annyit áradoznak? Vagy mondhatjuk-e annak a gyakori párcseréket és összevissza kapcsolatokat, amelyeket azoknak a fiataloknak és már nem is annyira fiataloknak az elfásult és kiégett ösztönei követelnek, akiket már nem érdekel és nem vonz semmi? Van-e közük a szerelemhez azoknak az eltévelyedéseknek, amelyek a valódi érzelmek hiányát, az érzelmi ürességet igyekeznek leplezni?

Érthetjük-e szerelmen az adok-kapok viszonyokat, az egyéjszakás kalandokat, azokat a kapcsolatokat, amelyek a legkisebb nehézség hatására is felbomlanak? És mit mondjunk az egyre fokozódó kiüresedésről, amely a lelkesedéstől az apátiáig, majd az apátiától a gyűlöletig silányul? Lehet-e ott feledés és közöny, ahol egykor szerelem volt?

Kérdéseimre nincs válasz, Erósz hallgat. Csak törött szárnyait nézi… Hajdani csillogó tollai tövén kibuggyan egy csepp, vér és egy elhullajtott könny elegye. A csepp görbületén régi képek tükröződnek, látványuk arra késztet, hogy újra rákérdezzek a szerelemre.

Hol van az a hatalmas érzés, amely fényt gyújt a szemében annak, akiben él, és bevilágít mindent, amit csak ér? Bár újra látnám a szerelmesek határtalan lelkesedését, akik úgy járnak-kelnek a világban, mintha az csak értük volna, akik semmibe vesznek minden akadályt, és úgy érzik, képesek megküzdeni bármilyen szörnyeteggel.

Mit tettek a szerelemmel, amely boldogságot, csendes extázist hoz a szívekbe, és onnan kitörni vágyik, mert a szív nem elég neki?

Hol vannak azok a férfiak és nők, akik odaadják egymásnak mindenüket, mielőtt bármit is kérnének cserébe? Hol vannak azok, akik meg tudnak bocsátani, képesek várni, bízni, segíteni, megérteni, túllátni az öregedésre ítélt testeken? Hol van a biztonságnak az a gyönyörű érzése, hogy megtaláltuk azt a lényt, akire szükségünk van ahhoz, hogy utunk teljessé váljon e Földön?

Hová rejtőzött szavak nélküli, ám annál gazdagabb és kifejezőbb nyelve azoknak, akik ugyanabban az álomban és ugyanabban a reményben osztoznak? Hová lettek a finom részletek, a szépség utáni vágy, a gyöngéd hűségeskü, a szüntelenül megújuló köszönete annak, aki tudja, hogy szeret és szeretik? Hol a romantikus szenvedély, amely istent teremt az emberből, sokkal hatalmasabbat, mint egy pusztán ösztönökkel bíró lényt?

SzerelmesekHol vannak a szerelmesek, akik elérték a csodát: megállították az időt, megsemmisítették a teret, és megrémítették magát a halált is? Hol vannak azok, akik egyesülésükből, önátadásukból, hűségükből, őszinteségükből oltárt építettek?

Erósz nem válaszol. Kérdéseim kulcsa mégis benne van. Ő is járja a világot, keresi azokat, akikben felébresztheti ezt az érzést, amely önnön létének záloga. És lehet, hogy akiket keres, sokkal közelebb vannak, mint azt ő, vagy akár kérdéseim közt én gondolnám.

Itt vagy ott, ahová csak a tekintetünk téved, lehetnek férfiak és nők, akik talán még maguknak sem merik bevallani, mégis a szerelem istenét keresik.

Ha majd sokan lesznek, akik e magasztos érzelem fenséges csúcsait élik, Erósz visszanyeri szárnyait, és újra ott száll majd az éterben, bátorítva és oltalmazva a szerelmesek szerelmét.

Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke


A hónap rejtélye

A sakk
SakkfigurákA sakkot többféleképpen lehet játszani. Az Indiából ismert ősi (eredeti) változat szerint például a világos félnek mindenképpen győznie kell a játékban. Azaz már a parti kezdete előtt mindenki tudhatta, ki lesz a győztes. Vajon mi értelme van így a játszmának?

Ha van ötleted, elehir[kukac]ujakropolisz.hu (írd meg nekünk). A legtalálóbb gondolatok szerzői között jegyeket sorsolunk ki egy tetszés szerinti programunkra, vagy választhatnak egyet Fortuna füzeteink közül. A következő számunkban beszámolunk a sakk rejtélyéről.


Azt mondták... a fiatalságról

„A fiatalság nem életkor, inkább lelkiállapot: akaraterő, képzelőerő, heves érzelmek, a bátorság uralma a gyávaság fölött, amikor a kalandvágy legyőzi a kényelemszeretetet. Attól még nem öreg valaki, hogy megélt valahány évet. Öregedni annyi, mint lemondani az álmainkról. Az évek ráncossá teszik a bőrt, a lelkesedés hiánya pedig a lelket.”
(Radha Soami)

„Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár húsz vagy nyolcvan éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad.”
(Henry Ford)

„Ha az ember nem próbál tanulni, úgy öregszik meg, mint az ökör. Mert bár a teste fejlődik, a bölcsessége nem fejlődik vele.”
(Buddha)

„Ha valaki ifjúkorában szánja rá magát a tanulásra, akkor a jövője fényes lesz, mint a kelő nap, ha férfikorában mélyül el a tanulmányokban, az leginkább a delelőjén álló naphoz hasonlatos, ha pedig öregkorában tanul, az olyan, mint a gyertyafény.”
(kínai bölcsesség)

„Hol van a fiatalság forrása? Hol rejlik Arany Aphrodité, akit annyira keresnek a soha el nem hervadó szépség után vágyódó halandók? Nem a testben, amely elhasználódik az élet törvényének megfelelően, nem is az érzelmekben, ahol az érzékelés utáni vágy tombol, sem az olyan elmében, amely mindig újabb ismeretekre éhes.
A forrás, amelyet keresünk, saját szellemünkben van, ami – mivel kortalan – állandóan táplál az éltető energiával és lehetővé teszi, hogy az időt uralva tanuljunk a múltból és bízzunk a jövőben. Ebből, ami bennünk örök, ebből a rejtett forrásból ered a fiatalság, amelyet Arany Aphroditénak nevezünk...”
(Delia Steinberg Guzmán)

„A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.”
(Albert Schweitzer)

„Az élet apró, mellékes feladatai öregítenek legfurfangosabban. A szöszmötölés, a mindennapok szertartásainak fölösleges bonyodalmai, a leszakadt gombok felett érzett bosszúság, az idejében el nem küldött levelek gondja, a csomagolás útközben. Az ember nemcsak dramatikusan öregszik, lengő fehér fürtökkel és meszes erekkel, nem. Az ember akkor is idő előtt öregszik, ha a szennyes nem fér egy hét múltán málhádba, holott egy hét előtt, vasalt állapotban, még pompásan elfért. Utazz könnyen, mint a madarak. Így messzebb jutsz és fiatal maradsz.”
(Márai Sándor)

„Amikor a természet megújhodik, megfiatalodik, felüdül, az emberben is új reményeknek, új óhajoknak kellene felbuzogni.”
(Anton Pavlovics Csehov)

„Öt érzékem de friss még,
csudáikat rávésték
sárgöröngyök és paloták,
úgy lépj elém jelen világ:
most a csoda a mérték.”
(Szécsi Margit)

„Olyan fiatal vagy, mint reményeid, olyan öreg, mint a kétségeid. Olyan fiatal, mint az önbizalmad, olyan öreg, mint félelmed. Fiatal, mint a hited, öreg, mint a csüggedésed. Fiatal vagy, amíg befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság, az ember, a föld és a végtelenség hírnökeit.”
(Albert Schweitzer)

„Igyekezz mosolyogni akkor is, ha egyedül vagy, még a tükör előtt is... Elapadt a lelki erőd, mert vállaidat nyomja az idő-tapasztalat súlya, és ebben nem számít, hogy húsz vagy negyven éves vagy-e. Ha már észrevetted, szabadulj meg ettől a »beszennyeződött« időtől… És ebben mi sem segít jobban, mint visszatérni a gyermekkorhoz, megfiatalodni.”
(Jorge A. Livraga)

„Fiatalon tegyél szert olyasmire, ami kárpótol majd öregségedért.”
(Leonardo da Vinci)

„Ha valaki örökké fiatal, akkor megérti az életkor alapján fiataloknak tekintetteket, és arra törekszik, hogy átadja nekik belső erejének tüzét.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Az ember – akár tizenhat éves, akár hatvanhat – csodára szomjazik, elámul a csillagok örökkévalóságán, a gondolatok és a dolgok szépségén: nem fél a kockázattól, gyermeki kíváncsisággal várja, mi lesz holnap, szabadon örül mindennek.”
(Albert Schweitzer)

„Álmaink vezessenek bennünket… Az álmok emelnek, szárnyakat adnak életünknek… akinek álmai vannak, az soha nem lehet kicsi. Nem számít életkorunk, a ránk nehezedő évek száma, csak a fiatal szív és fiatal lélek számít.”
(Delia Steinberg Guzmán)


Ajánljuk

A bölényektől a kikericsig – Ökológia az Új Akropolisz honlapján

magyar kikericsMi köze a 19. századi bölényirtásnak a hazai parlagfű-riadóhoz? Hogyan tud helyesen beavatkozni a természetet kizsákmányoló magatartásáról hírhedt ember a káros irányú természeti folyamatokba? Miért jövendölnek a zöldek ökológiai katasztrófát a genetikailag módosított haszonnövények alkalmazása miatt? Gondolta-e bárki, hogy Szársomlyó hegyén olyan ősi flóra él, amely még a jégkorszak előtt települt meg? A válaszok egyesületünk honlapján az Ökológia link alatti, folyamatosan bővülő cikkgyűjteményünkben találhatók.

A természetvédelem azonban több mint elmélet: az Új Akropolisz rendszeresen szervez akciókat, például szemétszedést, természetmegfigyelő sétákat, katasztrófaelhárítási gyakorlatokat. Honlapunk Természetvédelem linkjére kattintva részletesen tájékozódhatunk az ilyen jellegű jövőbeli programokról, és hogy kedvet kapjunk, 2002-től kezdve végiglapozhatjuk a korábbi akciókról szóló képes beszámolókat.
Nyomtatható változat letöltése pdf-formátumban.

Kérjük, küldjön üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehiratujakropoliszdothu) címre, ha a hírlevéllel vagy a megérkezésével kapcsolatban bármilyen észrevétele van.

"Új Akropolisz Filozófiai Iskola" Kulturális Közhasznú Egyesület - © 2009