A zene világnapja

Esemény típus
Előadás
Időpont
Helyszín
FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.
„Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással.” (Yehudi Menuhin)

Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására a fenti idézet szellemében ünneplik 1975 óta október 1-jén A zene világnapját. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódott idén Végtelen pillanatok című összművészeti estjével a győri FILO-pont.

A házigazda Új Akropolisz zenecsoportjához és Szabados Éva színművészhez csatlakozott Szarka Fedor Guido győri képzőművész is, aki különböző zenék ihletésére készíti festményeit, de saját bevallása szerint maga is szenvedélyesen vonzódik a ritmushangszerekhez. Mesélt az alkotói folyamatról és kiállított képeiről, melyeket meg is tekinthettek a jelenlévők.

A világnap alkalmat adott felidézni a művészet, a szépség közvetítésének mindennapi életre gyakorolt jótékony hatásait. A hangszerek, közös ritmusjátékok, versek, dallamok és a kialakuló beszélgetés olyan atmoszférát teremtettek, melyben – híven Menuhin szándékához – a résztvevők megérezhették a zene összerendező, egyesítő erejét. Hiszen belső összhang nélkül külső harmónia sem születhet.

Torma Réka – Szabados Éva