Veszélytelenítés a Gyermekotthonban

Esemény típus
Katasztrófaelhárítás
Időpont
Helyszín
Hűvösvölgyi Gyermekotthon
2007-ben több közös programon jártunk a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban. Ezen alkalmak során szakértőink felfigyeltek az Otthon területén lévő fák aggasztó állapotára. Ezért 2008 első félévében a sétaút mellől egy hatalmas kiszáradt gesztenyefát bontottunk le alpintechnikával, de további fák vártak még gondozásra.

Idén szeptemberben felmértük a Gyermekotthon közel 140 fás faállományát, és közösen kijelöltünk 80-90 fát, amik veszélyesek, illetve szárazak valamilyen mértékben.
Ezek veszélytelenítését vállalták az Új Akropolisz önkéntesei, akik szakképzett és lelkes alpinisták és favágók.
Az őszi akciók közül a mostani hozta a legnagyobb változást a park életében. Egyszerre négy helyszínen dolgoztunk. Az egyik csapat kézifűrésszel szabadított meg egy fenyőt az elszáradt ágaitól, míg mások a nyírfákat, illetve egy nagy juharfa beteg tetejét bontották vissza alpintechnikával, lehetőséget adva ezzel a fáknak a tavaszi új erőre kapásra. A negyedik csapat néhány kiszáradt fenyőfát döntött le irányítottan a lábáról, mielőtt még ezt egy vihar tette volna meg a maga szeszélye szerint, kárt okozva emberéletben vagy anyagi javakban.
Terveink szerint legalább havi rendszerességgel kívánjuk folytatni a Hűvösvölgyi Gyermekotthon fáinak a veszélytelenítését.