Tűzoltási gyakorlat a győri tűzoltókkal

Esemény típus
Katasztrófaelhárítás
Időpont
Helyszín
Győr

2007. május-június

Két alkalommal látogattak a győri tűzoltókhoz ökológiai csoportunk önkéntesei az elmúlt időszakban.

Céljuk egyfelől a helyi tűzoltókkal a kapcsolat elmélyítése volt, másfelől a különböző tűzoltási technikák és eszközök használatának elsajátítása.

A tűzoltóság munkatársai bemutatták a 140 főnek munkát adó laktanyát, a szereket és a gépjárműparkot. Megismertettek minket a győri tűzoltás több mint száz évre visszatekintő múltjával és jelenével is. Diaképes esettanulmányokon keresztül közelebb vittek minket a tűzoltók mindennapi munkájához: láthattunk műszaki mentéseket és lakástűzoltást is.

 

A gyakorlat során a csoport tagjai - szakmai felügyelet mellett - megtanulhatták a vizestömlő összeszerelésének fortélyát, a gyors létráramászás technikáját, valamint elsajátíthatták a fecskendő, a légzőmaszk, a porral oltó, az impulzuspuska, ill. a force balta használati módját.

Tűzoltási gyakorlat 2007Lehetőségünk nyílt a tanultakat egy szimuláció során kipróbálni, amikor a tűzoltók forgalomból kivont gépjárműveket gyújtottak fel, és azokat kellett viszonylag rövid időn belül eloltani.

Láthattuk, mennyire sokat számít a munka során a tapasztalat, továbbá a társakkal a hatékony együttműködés. A győri tűzoltók, akik a közös gyakorlat során végig készenlétben voltak, mindkettőből jó példával jártak elől.

Nekik köszönhetően a gyakorlaton nem maradtunk éhen sem, mivel frissen készült, finom vadpörkölttel láttak el minket a szünetben.

Reméljük, a jövőben még szorosabb együttműködést tudunk folytatni a győri tűzoltókkal, akik közül többeket gyakorlott alpinistáink képeztek ki korábban alpintechnikára és barlangászásra.

További képek:

Tűzoltási gyakorlat 2007

Tűzoltási gyakorlat 2007