Tereptisztítás a Pilisi len védelmében

  Esemény típus
  Természetvédelmi akció
  Időpont
  Helyszín
  Szénás-hegycsoport, Európa Diplomás Terület

  A Pilisi kopasz csúcsok vegetációjának visszaállítása sok évtizedes projektje a magyar természetvédelemnek. A sziklákon talajt megkötni nem könnyű feladat. Ezt a feladatot látták (és látják el) a betelepített fekete fenyők. Az agresszív pionírfaj azonban mostanra elvégezte feladatát és helyenként az őshonos fajok életterét veszélyezteti már, például a világon egyedül itt élő Pilisi lenét.

  http://www.szenas.hu/novenyvilag.htm

  A Pilisi len és a domboldal védelmében végzett favágás során figyelmes, gondos szakértői munkára van szükség, sok helyen alpintechnika használatával. A nehéz, sziklás terepviszonyok és a domboldal könnyen erodálódó volta miatt a terület több napi megfontolt, gondosan előkészített és megtervezett munkát igényel. Ezért kaptunk felkérést a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától három nyiladékban a Borobás gerinc északnyugati oldalában a kijelölt fenyők kivágására.

  Mostani akciónkon az első, kötéltechnikát nem igénylő, gyalogosan is járható nyiladékot tisztítottuk meg. A többi nyiladék munkálatait már alpintechnika alkalmazásával kell majd elvégeznünk.

  Az akcióban tizenegyen vettünk részt. Kedvünkre való téli időben (-2 fokban, hóesésben Király) jó hangulatú munka végeztével hagytuk hátra a megtisztított terepet az őshonos növényeknek.