Színes festő szeminárium – egy nap a fény és a színek világában, sok gyakorlattal

Esemény típus
Szeminárium
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
„A szem a fénynek köszönheti létét. (…) s így képződik a szem a fény hatására a fényért, hogy a belső fény találkozzék a külsővel.” (J. W. Goethe)
„A színek szépsége s a bennük lakozó lényeg csak annak nyilatkozik meg, aki szereti őket. A szín mindenkinek megengedi, hogy felhasználja, ám mélyebb titka fátyolát csak akkor veti le, ha odaadóan szeretjük.” (Johannes Itten festő, művészetpedagógus)

A fény különös természetével ismerkedhettek a Színes festőszeminárium résztvevői a Főnix Kultúrműhelyben 2015. szeptember 20-án. Az egész napos szemináriumon az előadó rávilágított a fény és a színek szoros kapcsolatára, Goethe és Johannes Itten festő, művészetpedagógus kutatásai nyomán beszélt a színkeverés alapjairól és a lélekre gyakorolt hatásukról.

Az elméleti képzést gyakorlatok követték, a hallgatók maguk is kikeverhették saját kedvenc színeiket és közben ki-ki megfigyelhette, melyik szín milyen hatást gyakorol rá, hiszen „árnyalataink” megismerése segítheti a belső harmónia megtalálását és ezen keresztül támogatja az egyéni fejlődést.

A szeminárium szünetében vette kezdetét Kolláth Zsuzsanna fiatal képzőművész Hangulatnapló című akvarell-kiállításának megnyitója. A művésznő mesélt a művek keletkezésének belső folyamatáról, és hogy tapasztalata valamint kutatásai szerint hogyan segítheti a filozófia és a színek tanulmányozása az ember formálódását.

Pálosi-Magyar Myrtill