SZIGET 2008

Esemény típus
Gyerekprogram
Időpont
Helyszín
Hajógyári Sziget

Sziasztok, Welcome, Grüß Dich, Ciao... ismerősek lehetnek ezek a szavak azoknak, akik a K hídon lépdelve a Sziget felé igyekeznek évről évre. És az Erénykerék? Az idézetek? A filozófiai kvíz? Nos, mint kiderült, ezek is. Idén ugyanis, miként 2007-ben, sok olyan látogatónk volt a Civil Szigeten, akikkel egy évvel ezelőtt találkoztunk utoljára. Ha megpörgetted az Erénykereket, átélhetted a folyamatot: Igen! Tényleg jó lesz mára nekem ez a „nagylelkűség”. De hogy gyakoroljam? Azonosulni egy erővel, megszerezni egy erényt ritka nehéz, de nem múló boldogságot adó képesség. Ezért érdemes egy filozófiai iskola sátrában erről beszélgetni, s persze akár életmóddá tenni ezt a napi gyakorlatot – nem csak a Szigetelőknek. "Egyszer ugyanis megteszi majd a lélek, amivel gyakran próbálkozott." - szól Seneca tanácsa.

A pavilonbanNagyon sokan persze most találkoztak velünk először. Őket a már ismerős filozófiai témájú kvízek mellett új, reneszánsz témájú kvízekkel és beszélgetésekkel vártuk. Ezekből az érdeklődők nemcsak a reneszánsz kor nagy alakjaival, mint Leonardo da Vincivel, Michelangelóval vagy Ficinóval ismerkedhettek meg, de azzal a humanista gondolkodásmóddal is, amely később nagy hatást gyakorolt egész Európa szellemi fellendítésére. A filozófiai beszélgetések közben a sátorba betérők iskolánkhoz is közelebb jutottak, többen érdeklődtek őszi programjaink iránt és feliratkoztak elektronikus hírlevelünkre. Esténként, miközben a Nagyszínpad felől az Iron Maiden, az R.E.M. vagy épp a Tankcsapda számait hallhattuk, sorsoláson vettek részt a kvízeket kitöltők, akik könyveket és tanfolyambelépőket nyerhettek őszi és tavaszi programjainkra.

Mona Lisa mosolyaA külföldiek számára az Erénykerék mellett a "Nevettesd meg Mona Lisát!" játékunk jelentette a legnagyobb élményt. Egy embernagyságú molinóra Leonardo ismert festményének másolatát helyeztük ki, ahol mindenki - kedve szerint - saját arcképét illeszthette Mona Lisa arcképének helyére. A humorérzék elengedhetetlen velejárója a filozófus létnek. Ezt próbára tehette mindenki. A transzparens reggeltől estig nagyszámú látogatót vonzott.

Közben az Új Akropolisz önkéntesei részt vettek a Fővárosi Bíróság által megrendezett Giordano Bruno perben és egyéb perekben, két kerekasztal-beszélgetésen, ahol a zsidó rabbi által felkért szervezetek képviselői az „Egy Isten? Több Isten?” kérdésekben, illetve a Magyarországon kiemelten súlyos nehézséget jelentő öngyilkossági esetekkel kapcsolatban osztották meg nézeteiket. Egy közös játékon a Gazdasági és Versenyhivatallal, ahol egy légitársaság jogi képviseleteként önzetlen, adakozó, a jelenlegi gazdasági közegtől idegen tulajdonosi ötletekkel álltunk elő... s hát, ahogy sejthetjük ez elképzelhetetlen volt a versenyszféra számára. A Sikerülhet mozgalom pedig – amely hamarosan fennállásának első évfordulóját ünnepli – szervezett egy találkozót a Szigetre, ahol az összefogás volt a fő téma és az őszre tervezett szociális akció szervezésével foglalkoztunk.

Viszontlátásra, Poka, Salute, Goodbye... búcsúzik tőlünk a Sziget. És miközben távolodunk tőle, eszünkbe jut a sok beszélgetés, közös nevetés és a különböző játékok. Hogy mennyi értékes emberrel lehet találkozni és megismerkedni a Szigeten, csak az tudja, aki kint volt legalább egy napot. Ezért az élményért várni kell még egy évet. A sztoikusok, Platón, a Bhagavad-gíta vagy épp Buddha tanításai azonban év közben is várják az érdeklődőket az Új Akropolisz programjain.

A sátorban

Összkép