A szellem és gondolat szabadságának napja

  Előadás
  Kezdete
  2017.02.17. péntek 18:00
  Helyszín
  FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.
  Részvételi díj
  A belépés díjtalan.

  A szellem és gondolat szabadságának napja

  Boethius: A filozófia vigasztalása
  előadás és közös gondolkodás egy szabad szellemű filozófus művéről

  „Bátran indulj fölfele hát ez úton,
  Nagyszerű példák nyomain! Miért vagy
  Rest, miért futsz meg?
  Ki a föld felett győz,
  Csillagokat nyer.”

  Ki ne érezte akár egyszer is életében, hogy összecsaptak feje felett a hullámok? Hogy igazságtalanság történt vele, hogy a szerencse elhagyta, a sors összeesküdött ellene? Egy-egy ilyen nehéz helyzet szinte megbetegíti lelkünket. Állapotunkat szerencsétlennek és érdemtelennek véljük, azt viszont, amikor csupa kellemes dolog ér, sikernek könyveljük el. De miért ez az egyszer fenn, egyszer lenn? Vak véletlen csupán, vagy a kérlelhetetlen végzet? Mi irányítja a történéseket, mi a világ és az ember mozgatója? Mit jelent valójában a mindenki által áhított boldogság, és hogyan érhető el? A filozófia segíti a kereső embert, hogy önmaga és a világ természetét egyre jobban megismerve és megértve fokozatosan megszabaduljon bizonytalanságaitól és kételyeitől. 
  Pontosan ez történik a kora középkor humanista filozófusának, Boethiusnak A filozófia vigasztalása című művében is, amelynek elején a filozófus-szerző élete rosszra fordulásán kesereg. Aztán jön az örökifjú Hölgy, maga Filozófia, és vigasztalni kezdi… de nem akárhogyan! Megmutatja a keserű állapot okait, rávilágít arra, mivel jár, ha nem ismerjük önmagunkat, nézeteink helytelenek, céljaink tévesek, boldogságunkat kívül keressük. Kézen fog bennünket, és gyengéden, de kérlelhetetlenül adagolja lelkünkbe a filozófia gyógyszercseppjeit, amelyek hatására letisztulnak gondolataink, ébred szeretetünk és akaratunk, és egyre erősebbnek érezzük magunkat. Tetteink jó irányba fordulnak, egyre többet értünk és egyre helyesebben élünk…
  Az előadáson megismerkedhetünk az egyszerre különös és jellegzetes sorsú filozófussal, művén keresztül pedig azokra a mindenkit érintő, örökérvényű kérdésekre keresünk válaszokat, amelyek az ember életét történelmi kortól és helytől függetlenül mindig is meghatározták, és amelyek válaszokat adhatnak a ma kereső emberének is. 
  Boethius művében az örök értékeket igyekszik közkinccsé tenni, és arra inspirál, gondolkodjunk el mi magunk is, hogy vajon:

  • Mire gyógyír a filozófia?
  • Mire érdemes törekedni az életben, és mi a legfőbb Jó? 
  • Mi a szerencse és ki a szerencsés ember?
  • A boldogság vajon szerencse kérdése? Mi lehet a forrása és hol keressük?
  • Mi változó, és mi állandó?
  • Amitől megbetegszik és amitől egészséges lesz az ember lelke
  • Hová vezet a helytelen és a helyes gondolkodásunk – avagy a tanulás értéke
  • Az önismeret mint az ember fejlődési útjának lámpása
  • Hol van az emberi megismerés határa?
  • Tudatlanság vagy bölcsesség, avagy az ok és okozat összekötésének fontossága
  • Eleve elrendelés vagy szabad akarat? Van-e véletlen?
  • Igazságosság, avagy ki irányít

  Gyere el, ha vannak ehhez hasonló kérdéseid, és ha van kedved válaszokat is találni egy közös gondolkodásban.