Polgári természetőr szolgálat a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Esemény típus
Természetvédelmi akció
Időpont
Helyszín
Duna-Ipoly Nemzeti Park
Bár hideg szél fújt és kissé havas eső esett , az Új Akropolisz polgári természetőreiből és önkéntesekből álló 16 fős csapat 2015. november 22-én nekivágott, hogy vasárnapját a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik védelemre szoruló szegletében töltse.

A Nemzeti Park munkatársai már hosszú évtizedek óta dolgoznak azon, hogy megőrizzék, illetve visszaállítsák a több ritka és védett fajnak otthont adó domboldal természetes növényzetét. Ehhez viszont vissza kell szorítani egy hazánkban nem őshonos, ámde roppant szapora fafajt, a feketefenyőt.

A résztvevők tehát motorfűrészt, bozótvágót és metszőollót ragadtak, hogy a természetvédelmi őr irányításával segédkezzenek a terület regenerációjához feltétlenül szükséges „műtétben”. A kisebb fenyők és magoncok kivágásához egy ágvágó is elég volt, bár a lejtős terepen ezeket halmokba hordani sem volt kis feladat. A zártabb erdei részen levő, magasabb fákhoz viszont már elkélt a motorfűrész és a szakértelem is. Gondosan meg kellett tervezi ugyanis, hogy merre dőljön a fa, hogy ne okozzon a szükségesnél nagyobb kárt az alatta növekvő érzékeny gyepszőnyegen.

A munkálatok során kidöntött fák sem vesztek kárba, hiszen a helyszínen talajfogó gátak készültek belőlük, amelyek védik a talajt a szél és eső okozta károsodásoktól, eróziótól.

Délutánra a domboldal képe egészen megváltozott: az oda nem illő örökzöldek harsány foltjai helyett már csak az őshonos borókabokrok ezüstös zöldje tarkította itt-ott az őszi tájat. Miután a hátizsákokból előkerült a forró tea és a házi süti, visszafelé megújult erővel még egy, az úton keresztbe dőlt fával is megbirkózott a csapat.

Köszönjük:
– Bíró Sándor úr, természetvédelmi őr szervezőmunkáját és az akción való részvételét,
– a részt vevő polgári természetőrök,
– és más önkéntesek áldozatos munkáját,
– illetve a Pilis Parkerdő együttműködését.
Köszönjük a támogatását az eszközökhöz.