Polgári természetőr szolgálat a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

  Esemény típus
  Természetvédelmi akció
  Időpont
  Helyszín
  Duna-Ipoly Nemzeti Park
  Bár hideg szél fújt és kissé havas eső esett , az Új Akropolisz polgári természetőreiből és önkéntesekből álló 16 fős csapat 2015. november 22-én nekivágott, hogy vasárnapját a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik védelemre szoruló szegletében töltse.

  A Nemzeti Park munkatársai már hosszú évtizedek óta dolgoznak azon, hogy megőrizzék, illetve visszaállítsák a több ritka és védett fajnak otthont adó domboldal természetes növényzetét. Ehhez viszont vissza kell szorítani egy hazánkban nem őshonos, ámde roppant szapora fafajt, a feketefenyőt.

  A résztvevők tehát motorfűrészt, bozótvágót és metszőollót ragadtak, hogy a természetvédelmi őr irányításával segédkezzenek a terület regenerációjához feltétlenül szükséges „műtétben”. A kisebb fenyők és magoncok kivágásához egy ágvágó is elég volt, bár a lejtős terepen ezeket halmokba hordani sem volt kis feladat. A zártabb erdei részen levő, magasabb fákhoz viszont már elkélt a motorfűrész és a szakértelem is. Gondosan meg kellett tervezi ugyanis, hogy merre dőljön a fa, hogy ne okozzon a szükségesnél nagyobb kárt az alatta növekvő érzékeny gyepszőnyegen.

  A munkálatok során kidöntött fák sem vesztek kárba, hiszen a helyszínen talajfogó gátak készültek belőlük, amelyek védik a talajt a szél és eső okozta károsodásoktól, eróziótól.

  Délutánra a domboldal képe egészen megváltozott: az oda nem illő örökzöldek harsány foltjai helyett már csak az őshonos borókabokrok ezüstös zöldje tarkította itt-ott az őszi tájat. Miután a hátizsákokból előkerült a forró tea és a házi süti, visszafelé megújult erővel még egy, az úton keresztbe dőlt fával is megbirkózott a csapat.

  Köszönjük:
  – Bíró Sándor úr, természetvédelmi őr szervezőmunkáját és az akción való részvételét,
  – a részt vevő polgári természetőrök,
  – és más önkéntesek áldozatos munkáját,
  – illetve a Pilis Parkerdő együttműködését.
  Köszönjük a támogatását az eszközökhöz.