Óriásfa kivágás Leányfalun

  Esemény típus
  Katasztrófaelhárítás
  Időpont
  Helyszín
  Leányfalu

  2007. június 23-24. Leányfalu

  A viharok által megtépázott a dunaparti sétányon álló hatalmas, odvas fűzfa kivágására kérte fel csapatunkat a leányfalui önkormányzat.

  A vágásra azért volt szükség, mert félő volt, hogy a derékban eltörő fa rádől a mellette futó kerékpárútra illetve a közelben álló házakra.

   

  A rossz dőlési irányú, enyhén csavarodott, 20 méter magas fűz több, mint 5 méteres kerülettel bírt.

   

  Az évszázados fát a környéken a „tudós fájaként” ismerték, annak idején ugyanis gyakran hűsölt alatta Györffy István professzor, a kontaktlencse magyar származású feltalálója, aki a környéken lakott.

   

  Szombaton, a két napos akció első napján, szakértő önkénteseink a haldokló és ezért a környékre veszélyt jelentő, kb. 15 méteres lombkoronát bontották le és aprították fel. Az így keletkező rönköket az önkormányzat a helyi rászorulóknak ajánlja fel tűzifának.

   

  A már biztonságos alsó egyharmadot talpon hagytuk másnapig.

   

  Az akcióban 15 önkéntesünk vett részt.

   

  Óriásfa kivágása 2007A másnapi folytatásban 12 önkéntes volt délelőtt, és 7 fő délután. Az eredmény 15-20 m3 felvágott és felhasogatott fa szép rakásban a kerékpárút mellett.

   

  A fa ledöntése a munkának alig 1/5-e volt, a fűrészes darabolás, a fejszével való aprítás és utána a faforgácsok összetakarítása adta a munka nagyobb részét. A fűrészek még ma délig szóltak, utána már csak a hasítófejsze ütemes csapódását lehetett hallani.Műszaki ellenőrünk, Kenéz Endre kérésére a környék szépsége érdekében meghagytuk a különleges kinézetű 4 méteres fatorzót.

   

  A két nap alatt képződött 1 m3 faforgácsot közel egy órán keresztül igyekeztünk összegereblyézni a hosszú fűben. Mérleg egyik serpenyőjébe fáradtság, a másikban az igényesség került. A végső mérlegelés szerint az igényesség győzött.Köszönjük a támogató mosolyokat és a biztató szavakat mindenkinek, és különösen köszönjük a segítő szándékot.Mivel 500 méteren belül északra és délre is találtunk még a csütörtöki és a péntek esti vihar által letépett ágakat, levezetésként ezeket is eltakarítottuk az út mellől.

   

  Végül a napot a jól megérdemelt ( és szükséges :) ) dunai fürdéssel zártuk.