Októberi odúmustra a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Esemény típus
Természetvédelmi akció
Időpont
Helyszín
Duna-Ipoly Nemzeti Park
Kora őszi színekben pompázó erdő fogadta az Új Akropolisz polgári természetőreit az idei utolsó madárodúmustrán, 2016. október 9-én a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A gyengéd őszi napsütésben fürdőző tisztásokon néhány virág még dacol a hűvös reggelekkel, de a természet már a télre készül, így eljött az ideje a Kutya-hegyen kihelyezett madárodúk ellenőrzésének, a téli időszakra való felkészítésének. A kis fadobozok 2010 óta szolgálnak szállásként, pihenő- vagy költőalkalmatosságként az erdőlakó madaraknak és kisebb emlősöknek.

A résztvevők megállapíthatták, hogy idén a legtöbb odúban cinkék és légykapók költöttek, amire az összehordott fészekanyag minősége utal, míg az odúk bejáratát övező rágásnyomok és megcsócsált makkmaradványok rágcsálók, pl. pelék jelenlétét sejtetik. A fiókák kirepülése után azonban a visszamaradó fészekanyagban felhalmozódott ürülék és az élősködők fertőzést okozhatnak majd a zord időben menedéket kereső tollas vagy éppen bundás vendégeknek, ezért a polgári természetőrök legfontosabb feladata az odúk kitakarítása, rendbetétele volt. Ez megfelelő időszak a szükséges javítások elvégzésére, pl. az odúk lekopott számozásának újrafestésére is, hiszen ezek alapján lehet összehasonlítani, hogy a különböző években melyik lakot milyen állatok használták.

A polgári természetőrök a túrákon nemcsak az odúkat, de a környéküket is megvizsgálják, ezúttal azonban kellemetlen meglepetésben volt részük: az egyik odú előtt elszórva PET-palackok, borosüvegek, alumínium ételtasakok éktelenkedtek, amelyekből az esős időben kioldódó anyagok károsíthatják a talajt és az élővilágot, valamint ezek darabkáit elfogyasztó állatok pusztulásához vezethetnek. A fokozottan védett területen összeszedett egy zsáknyi hulladék végül az egyik természetőr hátizsákjában utazott a legközelebbi szemetesig.

Az odúmustra végeztével szemet gyönyörködtető ajándékot tartogatott az őszbe fordult természet a túrázóknak: az erdőben megcsodálhatták a fákon átszűrődő napsugarak játékát, a sárguló levelek és vörösen izzó termések színkavalkádját. A szemfülesek a tisztásokon lencsevégre is kaphatták a nap melegétől felbátorodott, bár már kissé lomha-röptű rovarokat és a madarakat, amelyek a téli hidegben talán a megtisztított odúkban találnak majd menedékre.


Bakos Bettina