Múzeumok éjszakája a FILO-Pontban

Fesztivál
Kezdete
2017.06.24. szombat 15:00
Vége
2017.06.24. szombat 22:00
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj
A teljes programunkra (napijegy): 1000 Ft. A mandala-szemináriumra: 700 Ft. Az esti programra (Örkény- cseppek és örömzene): 500 Ft.

Múzeumok éjszakája a FILO-Pontban

Programsorozatunkon a mandalákról szóló előadással, a témához kapcsolódó gyakorlatokkal és mandalakészítő kézműves programmal várunk minden kedves érdeklődőt. Az este folyamán a FILO-színkör tavasszal indult Örkény projektjének eredményeként Élénkítő Örkény-cseppek címmel derűs összeállítást mutatunk be egyperces novellákból és egyéb írásokból élőzenével. Utána pedig egy kis éji örömzenére vár mindenkit Zenecsoportunk. 
Az egész program ideje alatt pedig: keresd és pörgesd meg az Erénykereket, és őrizd a meglelt belső értéket! 


15.00–16.00 
A mandalák világa 
előadás

A tibeti mandalák színes, szimbólumokban bővelkedő világába kalauzoljuk el az érdeklődőket. Mit jelent a mandala, miről szól ez a sokféle kör, szín és forma, aprólékos ábrázolás? És miről tanít mindez? 

A mandala a teljesség szimbóluma, ami segít újra megvalósítani a bennünk eredendően meglévő, csak széttöredezett egységet. Szimbólumainak megismerésével mintha egy térképet kapnánk a kezünkbe, ami eligazít gondolataink és érzelmeink dzsungelében, segít lecsendesíteni őket illetve kiemelkedni belőlük, hogy eljuthassunk saját központunkba és önmagunkra találjunk. 


16.00–19.00 
Mélyülj el, és alkoss egy mandalát!
mandalakészítés többféle technikával

Az előadás után mandalák készítésére nyílik lehetőség. Papír alapra az előre megrajzolt, vagy saját szerkesztésű mintákat ki lehet színezni, illetve meg lehet festeni, valamint égetéses technikával falapra is készíthető a minta. Ezenkívül zsugorfóliából mandala-medál is készíthető. 
Az alapanyagokat és a készítéshez szükséges eszközöket mi adjuk.
A mandalakészítésbe a kézműves foglalkozás időtartama alatt bármikor be lehet kapcsolódni. 

Az alkotás szüneteiben táncot és a témához kapcsolódó pszichológiai gyakorlatokat lehet majd kipróbálni. 


19.30–20.30 
Élénkítő Örkény-cseppek
derűs összeállítás egyperces novellákból és egyéb írásokból élőzenével

Az embert az élet formálja igazán emberré, próbára téve akaratát, belső derűjét, egész lényét. A tudatosan átélt nehézségekből lelki-szellemi erő, mélyen gyökerező értékrend és átadható tudás születhet. Csak az válhat igazi íróvá, aki külső és még inkább belső harcokban edződött. Örkény érett művészként minden tapasztalatát képes élvezhető és tanulságos formába önteni. Tapintható közelségbe hozza háborús élményeit, ugyanakkor rámutat a látszólag normális hétköznapok abszurditására is. Komoly és humoros írásain keresztül mi is átélhetjük a leglehetetlenebb és legreménytelibb helyzeteket, és megérthetjük, mit jelent kiemelkedni a körülmények szorításából. Az egypercesek atyja éles szemmel lát, és fejlett humorérzékkel láttat. Szórakoztat és közben ébreszt, elgondolkodtat és közben szórakoztat. Műveivel arra tanít, hogy a mély emberség és a belátást segítő intelligencia minden sötétséget legyőz.

A FILO-színkör Örkény-projektje során megismerkedtünk a művész szemléletmódjával, melyet mi is próbára tettünk kifejezőkészséget és humorérzéket fejlesztő gyakorlataink segítségével. A projekt zárásaként írásaiból egy élénkítő hatású, derűs és elgondolkodtató estet állítottunk össze.


„Az én írói életem zegzugos útjának legfőbb oka, életem legnagyobb sorsfordulata volt a második világháború. Ez az élmény azóta se hagy nyugodni, föl-föltámad bennem, más-más formában... A háború a legtöményebb élet, mert a legjelenvalóbb halál. Minden perc magában hordta azt a lehetőséget, hogy az lesz az utolsó. Ezért egyszerre olcsó és drága lett az idő. Egy ideig megpróbáltam a régi dolgokról, a régi módon írni, de aztán rájöttem: mindent elölről kell elkezdenem. Csak egy vágyam volt: átadni, közölni valahogy, amit átéltem. És én a valóság felől indultam neki.”

„Szeretnék abban a tudatban írni, hogy az olvasóim felnőttek, akik elbírják az igazságot, az őszinteséget, és nem szorulnak kíméletre, mint egy gyermek. Szembe kell nézni önmagunkkal, felmérni hibáinkat, felmérni erényeinket. Mert azt hiszem, ennek a századnak épp az a próbája, hogy mennyire ismeri magát az egyes ember, mennyire van tisztában a helyzetével egy család, és mennyire ismeri saját szerepét és útját egy nemzet.
Ennek a világméretű kérdésnek én csak egy csücskét tudom megfogni a magam írói művével. A XX. században egy óriási fordulóponthoz érkezett el a világ, amit tudományos-technikai forradalom névvel illetnek. Ez azt jelenti, hogy egy irtózatos erőpróba elé kerülünk mindnyájan, írók és olvasók, fiatalok és idősebbek. A „rohanó idő” voltaképpen azt jelenti, hogy minden ember, aki megáll, és azt mondja: úgy vagyok jó, ahogy vagyok, 5-10 év múlva az útszélre kerül. Tanulni kell, mert új módon kell majd helytállni mindannyiunknak. Ha egy író ezt nem méri fel, ha erre nem készül fel, akkor nem tud segíteni utat találni olvasóinak, akik bíznak benne.”

Előadja: az Örkény-projekt csapata és az Új Akropolisz Zenecsoportja


20.45–21.30
Kis éji örömzene a FILO-Pontban

Zenecsoportunk megzenésített versekkel és ismert dalokkal vár mindenkit egy közös zenélésre. A hangszálakat mindenki maga hozza, de ritmushangszereket mi is tudunk adni.