Mesék szárnyán a Föld körül – Felhőbukfenc és sárkánytánc

  Esemény típus
  Gyerekprogram
  Időpont
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
  Mesemanó február 22-én Kínába indult egy újabb meséért az Új Akropoliszban összegyűlt gyerekekkel. Ekkora utat gyalog talán meg se lehet tenni, ezért az ifjú vándorok hamar kitanulták, hogyan lehet a játékvezető tapsjeleire jobbra-balra forogva felhőbukfencet hányni. Így már könnyedén átszelték a Főnix Kultúrműhely Rigó utcai termét Kínától elválasztó hatalmas távolságot, és hipp-hopp a fenséges kínai császár palotájában találták magukat.

  Ám messziről jött vándornak kijáró méltó fogadtatás helyett felborogatott székeket, széthagyott poharakat találtak. Egyik-másik sarokban még letört ágak, vesszők is hevertek. Végül maga a császár sietett eléjük és elmondta, hogy szolgái szétszéledtek, mert rettegnek a birodalmat fenyegető Niang nevű szörnytől, aki homályba borította az országot.

  Elég nagy baj ez bármikor, de különösen a kínai újév előtt nehéz az uralkodó helyzete, hiszen mindenki tudja, hogy ilyenkor kell megszabadulni a régi feleslegtől, kiseperni minden felgyűlt piszkot, hogy az új esztendő szerencsésen kezdődhessen. A gyerekek egyből ajánlkoztak, hogy segítenek: seprűt, szemeteszsákokat ragadtak, s hamar tisztává varázsolták a palotát. Mikor végeztek a szemét eltakarításával, ajtót-ablakot nyitottak, majd vörös legyezőket lengetve, a felcsendülő zenére mozogva új, friss erővel telítették a termeket. Mire a zene elhallgatott, mintha a homály is oszlott volna egy kicsit.

  Az egyre bizakodóbb császár elárulta, hogy Niangot úgy lehet legyőzni, ha sikerül feléleszteni a birodalmat védelmező Vörös sárkányt. Hamar előkerült egy papírból készült sárkányfej és egy hosszú, vörös selyem, amelyet a gyerekek szépen feldíszítettek. Közben füstölőt is gyújtottak, hogy amíg a testén munkálkodnak, megidézhessék a sárkány szellemét. Két sorban felsorakozva megtanultak sárkányként mozogni, és hamarosan olyan összehangoltan tekergőztek, hogy készen álltak a sárkánytáncra. A gyakorlott sárkányerő-hordozókkal aztán nem is lehetett kétséges a győzelem: a teremben növekvő fény jelezte, hogy Niang meghátrált.

  A hálás császár azt sem tudta, hogyan köszönje meg a gyerekek segítségét. Mikor meghallotta, hogy Meseország varázslójának gyűjtenek mesét, örömmel beszélte el Az öt testvér történetét, amelyben a fivérek mindegyikének – Rizsszemnek, Mákszemnek, Babszemnek, Rozsszemnek és Borsszemnek – van valamilyen különleges képessége (, amelyeket latba vetve megleckéztetik a hatalmával visszaélő, gonosz elöljárót. A császár mesélt arról a kínai szokásról is, hogy újévkor minden gyerek kap egy kis ajándékot, hogy az év során egyre inkább szerencse kísérje. Így aztán a kis csapat minden tagja kiválaszthatta, melyik testvér ereje tetszett neki a legjobban, és egy borítékban kapott néhány bab-, mák-, bors-, rizs- vagy rozsszemet. Ha türelmesen és figyelmesen gondozzák, egy kevéske mag is elég lesz, hogy kibontakozzon a bennük szunnyadó képesség.

  A hosszú hazaút előtt a császár még vendégül látta a vándorokat egy csésze finom, különleges zöld teára (és az egyik anyuka jóvoltából némi édes, kínai gőzgombócra). Aztán örömteli búcsút vett az italtól sárkányröptűvé váló gyerekektől és Mesemanótól, akik hazasiettek, hogy a Varázsló mielőbb megkapja a mesét, és így ismét egy kicsit színesebbé tehesse a világot.

  Torma Réka

  Unesco logo
  A Mesék szárnyán a Föld körül programsorozatot az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatja.