Mesék szárnyán a Föld körül – Anglia

Esemény típus
Gyerekprogram
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Új lovagokat avatott az angol királynő 2015. november 15-én a Főnix Kultúrműhelyben. Az ifjak azzal érdemelték ki a rendkívüli megtiszteltetést, hogy Mesemanó segítségével megmentették Londont a fenyegető tűzvésztől.

A bátor fiatalok egyébként éppen az angol királynőhöz indultak aznap délelőtt, hogy Meseország varázslójának újabb mesét szerezzenek. Miután a programot vezető pedagógusokkal együtt megkeresték a földgömbön, hol is található úti céljuk, és azt is megtudták, hogy alakult ki az angol, skót és ír zászlóból a mai Union Jack, hegyen-völgyön, vízen át útra keltek, hogy elérjék Anglia partjait.

Itt találkoztak Willy Fogg-gal, a híres világutazóval, aki elmondása szerint bejáratos az angol királynőhöz. Mikor megtudta, hogy a vándorok éppen őt szeretnék látni, örömmel ajánlkozott, hogy elkísérje őket.

A gyerekek kicsit csalódtak, mikor kiderült, hogy Fogg úr félreértette kérésüket, és Madame Tussaud panoptikumába vitte őket, hogy a királynő életnagyságú viaszbábuját megszemlélhessék. De a szoborjáték és a többi mozgásos feladat hamar feledtette velük bánatukat.

Nem sokkal később ráeszméltek, hogy nem csak a játékban melegedtek ki. Willy Fogg riasztotta őket, hogy úgy látja, London bizony lángokban áll, így hamar esőt kellett varázsolniuk. Szerencsére az Ess, eső ess nóta hatásosnak bizonyult, sőt, akkora esővihar kerekedett, hogy a sok víztől még a London-híd is leomlott. A gyerekeknek azonban ez sem szegte kedvét, miközben vidáman megénekelték a történeteket (A London bridge is falling down című dalocska magyar változatával), a teremben talált deszkákból hipp-hopp új hidat emeltek.

Ezek után már indulhattak volna a királynőhöz, ám még hiányzott a megfelelő öltözék (fiúknak krepp-papír csokornyakkendő) és a királynő ajándéka (őszi falevél-virágok, brit zászlók és kis decoupage-poháralátétek). Ezeket – némi szülői segítséggel – közösen készítették el a gyerekek, s miután Willy Foggtól megtanulták, hogyan kell meghajlással, illetve pukedlivel illendően köszönteni egy uralkodót, végre Verdi győzelmi indulójának dallamára a királynő színe elé járulhattak.

A királyi felség örömmel fogadta London ifjú megmentőit, megköszönte az ajándékokat, s bátorságuk jutalmaként lovaggá ütötte a fiatalembereket és hölgyeket. Hálája jeléül azt is felajánlotta, hogy teljesíti egy kívánságukat. Mikor megtudta, mi járatban vannak, kedvenc hercegnőkori altatójának szövegét nyújtotta át Mesemanónak, aki ott helyben el is mondta a gyerekeknek Jack és az égigérő babvirág történetét.

Mivel a Big Ben közben ötórai teára harangozott, a királynő még vendégül látta a fiatal vándorokat, majd különleges kegyként felajánlotta, vigyék haza a gyerekek a mai nap emlékére a neki készített csodaszép tárgyakat.

Mesemanó hamarosan útra kelt Meseországba, de csak miután a gyerekek megígérték, hogy következő kalandján is számíthat rájuk segítőül. Willy Fogg angol úriemberhez méltón kézfogással és goodbye köszöntéssel búcsúzott alkalmi útitársaitól, akik az ország határán még átvehették a királynő küldöttétől a megszerzett mese egy-egy nekik szánt példányát.

Torma Réka