Lohan Kung

  Esemény típus
  Szeminárium
  Időpont
  Helyszín
  Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest, Horánszky utca 11
  Több mint húsz érdeklődő sorakozott fel 2015. május 23-án reggel a Horánszky utcai Vörösmarty Mihály Gimnázium tornatermében. Andjel Krešimir Horvátországból érkezett Lohan Kung oktató évek óta gyakorolja azt az energetizáló-harmonizáló gyakorlatsort, amelyet a legenda szerint maga Bódhidharma alkotott meg az embert éltető három fő energia, a „Három Kincs” művelésére. A Jing (esszencia), Qi (életenergia) és Shen (szellemi energia) szintjének emelésével helyreállíthatjuk szervezetünk harmóniáját, hiszen a stressz, a nem megfelelő táplálék és a felületes légzés alaposan próbára teszi egészségünket. Ezen a hétvégén ezért a gyakorlók betekintést nyerhettek vagy megerősíthették tudásukat a bennünk keringő energia harmonikus áramoltatásával kapcsolatban.

  Ha a Lohan Kungot „be kellene sorolni”, akkor a kemény fizikai erőnlétet kívánó és megteremtő karate, valamint a lágy, finom energiákat áramoltató tai chi között található – helyezte el a gyakorlatsort a belső gyakorlatok között Andjel Krešimir.

  Bemelegítés után néhány rövid, felvezető vagy helyesebben önmagában is gyakorolható rövid energetizáló mozdulatsorral kezdte a napot a társaság, amelyek közül kétségkívül az alig egy percet igénybe vevő „Vadlúd” lett a legnépszerűbb.

  A résztvevők hamar szembesültek azzal, hogy a helyes testtartás és mély légzés nem csak megkönnyíti a gyakorlatok elvégzését, hanem a mozdulatok célja éppen az, hogy szelíden kikényszerítsék, kialakítsák, „jó szokássá” tegyék ezeket. Hiszen az egyenes testtartás nem csupán a gerincünknek tesz jót: helyet ad a tüdőnek a mély belégzésekhez és más szerveknek az optimális működéshez.

  Maga a Lohan Kung egy csaknem 20 perces mozdulatsor, amelyben egymás után sorra kerülnek az egyes energiacsatornák, kezdve a Tüdő meridiánnal, amely a szervekhez kapcsolódó meridiánok közül az elsőként „kezdi meg a munkát” a nap elején (még a kora hajnali órákban). A hétvége során 2-3 mozdulatonként haladva ismerkedtek a résztvevők a gyakorlatsor alapjaival, amelynek teljes elsajátítása természetesen még hosszú idő kitartó munkájának lesz az eredménye.

  Addig is, a napi ismétlés ébren tartja azt a személetet, hogy az életerő és az energia gondozása éppen olyan jó hatással van a szervezetünkre, mint a helyes táplálkozás és légzés. Ha a belső energia megfelelően áramlik a meridiánokban, az nemcsak erősíti a szerveket, fenntartja a test és tudat egészségét és életerejét, edzi az inakat és izmokat, hanem segít ellazulni és csökkenteni a stresszt is, fejleszti a testtudatosságot és a helyes testtartást. Segít visszatalálni a természettel alkotott egységünkhöz, ami tudatosabb életvezetést tesz lehetővé.

  Nagy Ildikó