Lásd a világot filozófiai slammel!

  Esemény típus
  Pályázat
  Időpont
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
  „Ha te változol, minden változik” – így szól a 2015-ös, immár 20. Erénynek erejével írópályázatunk mottója. A jól bevált forma mellett azonban idén új fába is belevágtuk fejszénket. Azonos témakiírással arra biztattuk a vállalkozó kedvű szónokokat, gondolataikat őszintén felvállaló slammereket is, hogy életfilozófiai ötpercesekben osszák meg nézőpontjukat és tapasztalataikat, inspiráljanak másokat is továbbgondolkodásra és gyakorlati alkalmazásra. Így debütált Budapesten 2015. április 18-án a Slam Philosophy frissen születő műfaja.

  Mivel az Új Akropolisz a filozófiát szeretné vezérfonálul adni a hétköznapokban való eligazodáshoz, olyan témát kerestünk, amely mindannyiunkat összeköthet, ha csak néhány perc erejéig is. Így esett a választás a változásra, életünk állandó kísérőjére, amely révén vagy épp ellenére mindannyian keressük az örökmozgó világban a helyünket, az egyensúlyt és a harmóniát.

  A döntőbe került pályaművek végül legalább olyan színes tablót adtak a témáról, mint maga a slamesített filozófia kísérleti műfaja. A tizenegy előadó között 15 éves kamaszlány, rapért rajongó fiatal fiú éppúgy színpadra lépett, mint újságíró, filozófiaszakos hallgató, vagy több évtizede filozófiát tanító egyetemi tanár. Így aztán volt, aki Mátrix-analógiával, volt, aki személyes élményekkel és volt, aki komplett filozófiatörténeti áttekintésbe oltva mutatta meg, mit gondol a változásról. Többen érkeztek a Slam Poetry mintájára rímes szöveggel, de maga az első helyezett (aki a sors fintorából elsőnek sorsolt versenyzőként nyitotta a beszédfolyamot, majd az értékelések véletlenszerű sorrendjében is legelőre került) dallamos, ritmikus, mégis prózai szöveggel vitte el a pálmát. (A győztes pályaművet közzétesszük májusi elektronikus hírlevelünkben.)

  A produkciókat értékelő zsűri meghívott elnöke Őry István volt, a Slam Poetry Budapest Klub 2014. februári 1. helyezettje, tagjai hárman a Főnix Kultúrműhelyből, egy zsűritag pedig a közönség soraiból jelentkezhetett. A végső döntésben szerepe volt a pályázati kiíráshoz való hűségnek (saját változással köti-e össze a világ változását a beszéd), az előadásmódnak, nyelvi találékonyságnak, a szöveg szerkesztettségének és a gondolati mélységének.

  Amíg a zsűri visszavonult, hogy meghozza döntését, a közönség is kifejthette gondolatait. A pályázati felhívásban szereplő ötletadó idézetek mentén kisebb csoportokba szerveződve azoknak is lehetősége nyílt megosztani a bevált praktikákat, nehézségeket, tapasztalatokat, akik (ezúttal még?) nem próbáltak szerencsét versenyzőként.

  A sokszínű mezőny sokszínű erényét tükrözi, hogy a zsűri végül a három „dobogós” és a 4. és 5. helyezett mellett két különdíjast is könyvjutalomban részesített. A legjobb művek részletes értékelést is kaptak, melyben elhangzottak erősségeik és néhány technikai vagy tartalmi finomítási javaslat. Végül pedig a versenyzők érdeklődésére felelve egy ígéret is: lesz II. Budapesti Slam Philosophy viadal.

  Addig is, akiben bennragadt még fontos közölnivaló a változásról, május 16-ig nevezhet novella- és esszépályázatunkra. No és nekiláthat megvalósítani gondolatait a gyakorlatban, hiszen az életmódként élhető filozófia és a változás felé vezető első lépés egyaránt: ha mi változunk.

  A díjazottak:
  Fehér Boglárka – 1. helyezett
  Élő Csenge – 2. helyezett
  Kecseti István – 3. helyezett
  Kendeffy Gábor – 4. helyezett
  Koller Péter – 5. helyezett
  Toronyai Mária – különdíj
  Torma Zsolt – különdíj


  Torma Réka