Közösen a természetért és az emberért

  Esemény típus
  Természetvédelmi akció
  Időpont
  Helyszín
  Gellért-hegy

  25. alkalommal fogtak össze önkéntesek az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület és a Főkert Zrt. szervezésében 2016. április 17-én, hogy a kirándulószezon kezdetén közösen tegyék szebbé a Gellért-hegyet. A mintegy 100 pár munkás kéz közel 5 óra alatt összegyűjtött 70 zsák szemetet, újrafestett 20 padot, 200 méter korlátot, és megtisztított jó pár méter vízelvezető árkot, amelyeket még a tavaly augusztus 20-i nagy esőzés telített hordalékkal.

  Idén az Új Akropolisz tagjai mellett a Petőfi és a Budai Középiskola, az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, a Vörösmarty Gimnázium diákjai és a RÉS Szociális és Kulturális Alapítvány Női Éjjeli Menedékhelyének néhány lakója fogott össze, és persze csatlakoztak sokan egyénileg vagy néhány barátjukkal, hogy tegyenek valamit a környezetért.

  A nap kezdetén minden munkacsoport pörgetett magának egy erényt az Új Akropolisz Erénykerekén, így a környezetért tett erőfeszítést a figyelemről, bátorságról, döntésképességről, és kreativitásról szóló gondolatok tették igazán kerekké. Bár eleinte többen mondták, hogy nem nagyon értik, hogy kapcsolódhat a kipörgetett erény a mai napjukhoz, végül kiderült, hogy néha még a vagány fiataloknak is kell egy kis bátorság, hogy legyőzzék az undort egy-egy szemétkupac láttán, vagy hogy az ároktisztítás monoton munkáját is feldobhatja, ha egy kis kreativitással talicskaversenyt rendeznek az elhordandó föld elszállításából.

  A nap végére így igazolódni látszottak a megnyitón elhangzott gondolatok: Közösen nemcsak a természetért tehetünk többet, de az erények gyakorlásában is előrébb juthatunk. Így a Föld napjára készülve tehettünk valamit a természet minden részéért: a megtisztított földért, a tisztább élőhelyet kapott növényekért és az állatokért ugyanúgy, mint az emberért.

  Kovács-Torma Réka