A kitartó Kecske kincsre lel

  Esemény típus
  Előadás
  Időpont
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
  2015, a Jin Fa Kecske éve

  A televízióból ismert mesefigura, az ügyetlenkedéséről nevezetes Mekk Mester sosem találta volna meg a számára testhezálló foglalkozást, ha nem lett volna elég kitartó. Ez az erény fontos szerephez juthat az elkövetkező évben a mi életünkben is, tudtuk meg Wágner Mária előadásából, mely a kínai asztrológia világába kalauzolta a Főnix Kultúrműhelyben február utolsó napján összegyűlt közönséget.

  A mindennapi életből vett példákkal és a megértést segítő ábrákkal illusztrált beszámoló első felében az ősi megfigyeléseken alapuló rendszer alapfogalmaival ismerkedhettek meg a résztvevők. A kínai asztrológia az időt 60 éves ciklusokra osztja, ezen belül egy év minőségét és elnevezését az „égi cselekvőnek” nevezett öt őselem (Fa, Föld, Fém, Tűz, Víz), valamint az azt kiegészítő „földi támasz”, a tizenkét állatövi jegy kombinációja határozza meg. Minden „égi cselekvő” két évig uralkodik, az első évet a lendületes, tüzes jang energia, a másodikat a befogadó jin erő hatja át. 2015. február 4-én átléptünk a Jang Fa Ló évéből a Jin Fa Kecske esztendejébe.

  Az asztrológiai gyorstalpalót követően az előadó rátért arra, milyen lehetőségeket rejt számunkra az elkövetkező időszak, amihez az év nevét alkotó elemeket vette alaposabb vizsgálat alá.

  Az elmúlt 12 hónapban az újjászületést, az élet kezdetét szimbolizáló fa elem egy hosszú távú kezdet megalapozására, régóta dédelgetett álmaink felvállalására ösztönzött. Idén ugyanez ez az erő hat ránk újra, miközben a jin energia abban is segít, hogy a koncentrált befelé figyelés, elmélyülés útján erősítsük a fa gyökereit és kiálljunk az elhatározásaink mellett.

  A Jin Fához a kínai asztrológia egy hajlékony, zsenge palánta képét társítja, melyben benne rejlik az egész fa nagysága. Ha követjük a példáját, képessé válunk céltudatosan haladni előre az utunkon úgy, hogy nem merevedünk be, hanem a körülményekhez alkalmazkodunk és rugalmasan kerülgetjük az akadályokat. Ráadásul, aki a saját célját megtalálta, könnyebben észreveszi a másokban rejlő belső kincseket is, így a Jin Fa elem ahhoz is hozzájárul, hogy a testvériség jegyében másokat is elfogadjunk.

  Az „égi cselekvő” fa elemet támogatja a „földi támaszt” képviselő állatövi jegy is, hiszen a kitartás és állhatatosság jellemzi a Kecskét is. „Itt az idő, hogy kiássuk a homokban rejlő aranyat, melyet az elmúlt évben bemértünk” – hangsúlyozta az előadó.

  2015 tehát igazán jó évnek ígérkezik az elszánt „aranyásóknak”. De fontos szem előtt tartanunk, hogy az évet fémjelző szimbólumok irányt mutatnak ugyan, de csakis rajtunk és a mi hozzáállásunkon múlik, hogy milyenné válik a következő évünk. Az elkövetkező tizenkét hónapban hallgassunk saját belső hangunkra, s miután megleltük a mélyen elásott kincset, ne tékozoljuk el, hanem kezdjük el csiszolgatni. Ha elakadnánk az úton, jussanak eszünkbe az előadó záró gondolatai: „Akinek célja van, annak az útjában minden nehézség egy próbatétel, akinek nincs, annak minden nehézség akadály.”

  Bögi Enikő