Kincskeresőknek áll idén a világ!

Esemény típus
Előadás
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
Égig érő fa, táltos paripa, rejtett kincs… Ezek a képek ezúttal nem egy népmese, hanem a 2014-es év mindannyiunk előtt álló lehetőségei kapcsán merültek fel február 8-án a Főnix Kultúrműhely Szüless újjá a Fa Ló évében című előadása során.

A népszerűnek bizonyuló témát egy kis alapozással indította az előadó, Wágner Mária, hogy képet kaphassunk a tőlünk oly távol élő kínai nép időszámítási módjáról. Asztrológiai rendszerükben az év nevének első része az „égi cselekvő”. Ez az öt elem, vagyis a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz valamelyike. Kétévente lép a naptár új égi cselekvőhöz, az elsőt a kiáradó yang, a másodikat a visszahúzódó yin minőség színezi át. A név második része a „földi támasz”, ebben a szerepben a 12 állatövi jegy bukkan fel, így a patkánytól a disznóig sorakoznak a támogatók. Az öt elem és a 12 jegy összes lehetséges kombinációjukkal egy 60 éves ciklust adnak ki. 2014. február 4-én a yang fa ló évébe léptünk, mely pontosan a 31. év, vagyis a ciklus második felének kezdete.

Természetesen az, hogy kire pontosan hogyan hat majd ez az időszak, számtalan egyéni tényezőtől függ, mégis van egy általánosan jellemző minősége. Ha ezt megismerjük, tudjuk majd, hogyan foghatjuk vitorlánkba a szelet, hogy úti célunk felé segítsen. Hogy megérthessük tehát, mit is várhatunk ettől az időszaktól, közelebbről is megvizsgáltuk az év nevét alkotó elemeket.

A yang fa jelenti az év „égi cselekvő” részét, vagyis a szellemi inspirációt. A fa az öt elem jelképezte ciklus első fázisa, így az új kezdetek, megújulások időszaka, amit csak továbberősít, hogy az egymást követő két fa évből még csak az elsőbe, a yang fába lépünk. Az új kezdet azonban nemcsak hipp-hopp megjelenik: ahogy a fa is mélybe ereszti gyökereit, új céljaink megfogalmazásakor is érdemes mélyen magunkba tekintetni: Mi az az érték, amit régóta szeretnénk felszínre hozni vagy épp megújítani? Emlékszünk-e gyerekkori álmainkra, életcélunkra? Hogyan léphetnénk efelé?

A yang fát szépen ábrázolja a kínaiak számára a hosszú életet jelképező égig érő fa is. Aminek most megágyazunk, az évekre, évtizedekre meghatározó része lehet életünknek. A hatalmas, kemény fának azonban veszélye is van: szilárdsága rugalmatlanná, „fafejűvé” tehet, ha nem vagyunk kellőképp tudatosak.

Szerencsére a „földi támasz”, a körülményekért felelős állatövi jegyek közül most soron következő ló száguldó erejével, célratörésével szépen kiegészíti a fa jellegét, meghozza a szükséges lendületet. A kínaiak nemes, előkelő állatnak tartották a paripát, aki bár a földön jár, az éghez is kötődik. Céljaink kitűzésekor is ezt érdemes szem előtt tartani. Az idei év minősége azokat a terveket támogatja, amelyekben van némi égi szikra, amellyel egy kicsit túllépünk a személyes érdekeken, amelyekkel nemcsak előre, de felfelé is lépünk egyet.

A kínai gondolkodás szereti képekben kifejezni a tartalmat, a soron következő évhez a homokba rejtett arany képét társítják. Meg kell dolgozni, hogy kiássunk a mélyre rejtett értéket, de aki veszi a fáradságot, valódi kincsre lelhet.

„Aranyrögünk” megválasztásakor keressük meg magunkban belső égig érő fánk nyugodt bölcsességét, mélyre nyúló gyökereihez hasonlóan ássunk mi is a felszín alá, majd ha megvan a cél, pattanjunk táltos paripánk hátára, bátran vágjunk neki az új kalandnak!


Az előadást hamarosan megismételjük Győrben. Részletek itt.

Torma Réka