Kezedben a hősiesség – Te adj neki formát!

Esemény típus
Fesztivál
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Mi fán terem a hősiesség? A válasz keresésében segítséget nyújtó kiállítással, Erénykerékkel, hősbemutatókkal, szimbólumfestéssel és önismereti kvízekkel várták az érdeklődőket az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei. Aki a Corvin-negyednél találkozott velük, ruhaszárító kötélről akaszthatott le magának egy hősi kalandot, a Rigó utcában pedig az iskola Athéné műhelyének közreműködésével tehette próbára kézügyességét, miközben különböző korok nagy alakjairól, hőseiről hallgathatott hétperces összefoglalókat. 2016. június 25-én a Múzeumok éjszakáján a hétköznapok hősei léptek elő főszereplővé.
 
 

Odabenn…

A Főnix Kultúrműhelyben nemcsak a hűs pincehelyiség nyújtott menedéket a tikkasztó hőség elől, de már 14 órától egészen este tízig a fogyatékossággal élő fiatalok működtette Nem Adom Fel Café & Bar munkatársai is ízletes üdítőt kínáltak az utcáról betérőknek. Ki-ki miután felfrissült kissé, önismereti kvízek segítségével elmerenghetett rajta, vajon miért olyan népszerűek a hőstörténetek, mit jelent az önmagunk feletti győzelem, és hogyan érdemes viszonyulni a nehézségekhez.

Ehhez az elmélyülésre szomjazó látogatók támpontokat is kaphattak Delia Steinberg Guzmán A hétköznapok hőse című kötetéből felhangzó idézetekből. Aki pedig nem elégedett meg a szerelemről, érvényesülésről, bátorságról stb. szóló átfogó gondolatokkal, kétóránként valódi hétköznapi hősök életét bemutató hét-hét perces előadásokat is hallgathatott.

Terítékre kerültek többek között az ókorban élt Seneca és Marcus Aurelius sztoikus filozófusok gondolatai, Karinthy Frigyes és humorának ereje vagy a 19. században élt Jamaoka Tessú, Japán egyik viharos időszakában hazája békéjéért bátran csatázó szamuráj. A Lakatos Menyhértről szóló előadásból az érdeklődők megismerhették a cigány származású mérnök és író nehézségekkel teli életútját, kitartását és önzetlenségét, amellyel hozzá hasonlóan nehéz sorsú társait segítette és tanította.

Nem merülhettek feledésbe a történelem kiemelkedő hősnői sem, akik saját koruk társadalmi elvárásaival szemben életüket annak szentelték, hogy tudásukat latba vetve a rászorulók, a gyermekek segítésén vagy a természet megóvásán fáradozzanak. Szó esett Brunszvik Terézről, a magyarországi óvodák megalapítójáról, akinek született nemessége belső nemességgel párosult. Jane Goodall, korunk egyik legismertebb természetvédője és főemlőskutatója máig aktívan tevékenykedik, tanít és előadásokat tart a Föld védelmének szükségességéről. Wangari Maathai, a Nobel-békedíjjal is kitüntetett kenyai környezetvédő és politikusnő, aki kiállt a nők jogaiért.

Mindeközben magyar, egyiptomi és görög szimbólumok keltek életre, soktucatnyi kisplasztika elevenedett meg a legkülönfélébb árnyalatoktól. A legkapósabb szimbólumként idén az antik Athéné baglyos érme fordult meg az ecsetek alatt.
– Tanultunk Pallasz Athénéről, és hogy nagyon fontos a lelkesítő ereje, ő Odüsszeusz bátorítója, a hősök védelmezője, aki kreativitásra sarkallja őket – mesélték iskolás fiatalok, akik az istennőt ábrázoló kisplasztikát festettek. De számos színt öltött az egyiptomi szkarabeusz, az emberben szunnyadó hős jelképe, vagy a magyar legendák aranyszarvasa is, aki utat mutat a hősöknek. Az azelőtt fehéren sorakozó formák életre keltek, saját elkészült művét pedig ki-ki mitológiai-kultúrtörténeti leírással együtt vihette haza.

És odakint…

200-nál is többen pörgették meg az Új Akropolisz Erénykerekét, aki pedig annál a kihívásnál is többre vágyott, hogy 24 órán át gyakorolja a legkülönbözőbb élethelyzetekben, amit kipörgetett, az leakaszthatott egy aznap estére szóló küldetést. A hősiesség az emberek mindennapjaiban is megmutatkozik, odabent és odakint egyformán tehetünk azért, hogy a hétköznapok jobbá váljanak. Ha inspirál bennünket egy bölcs gondolat, egy híres alkotó vagy harcos életpályája, egy-egy erényes viszonyulásban mi is visszatükrözhetjük. Minden nemes célért tett erőfeszítés, minden önzetlen cselekedet, vagy a problémákkal való bátor szembenézés, mind-mind apró lépés a hétköznapok hősiessége felé.

Bakos Bettina–Bujáki Márton