Keresd a közöset!

Esemény típus
Előadás
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
Ha igazán összetett problémával állsz szemben, egyszerűsítsd le egy szóra, az a lényeg.” – idézte akupunktúrás tanárának szavait dr. Németh István belgyógyász, akupunktúrás orvos január 25-én A kínai öt elem és az ezoterikus akupunktúra kapcsolata című előadáson, mely a Főnix Kultúrműhely Repjegy nélkül Keletre előadássorozatát nyitotta.

„Összetett problémák” szép számmal akadnak a gyógyítás területén is. A modern orvostudomány alapvetően megszerelni akarja az emberi testet, ezért általában a tüneteknek megfelelő szakorvosokhoz irányítja a pácienst. Ezzel szemben a hagyományos orvoslás a fenti elvnek megfelelően a tünetek egészét tekinti át, a közöset keresi, a probléma gyökerét, és ennek megfelelően próbál beavatkozni. Természetesen ebben döntő szerepe van annak a világképbeli különbségnek, hogy az ember vizsgálata a hagyományos rendszerekben nem ér véget a test vizsgálatával.

Maga az akupunktúra például alapvetően az energiákkal dolgozik, de az akupunktúrás pontokon keresztül az ember kapcsolatban van az égi világgal is, így ha tökéletesen ismernénk ezeknek a kapcsolatoknak a természetét, képesek lennénk kezelni bármilyen problémát.

És hogy hogyan kapcsolódik mindehhez a kínai öt elem rendszere? Könnyebben érthető lesz, ha a kínai elnevezést vizsgáljuk: wu xing. A wu jelenti az 5-öt, a xing azonban már jóval nehezebben ültethető át magyarra. Egyszerre takarja ugyanis a rend, erő, erény, helyes cselekvés árnyalatokat. Rokon a görög ethosz, etika jelentésével, az egyiptomiak Égi Egyiptom mintájával vagy a római mos maiorum-mal. No és ugyanezt a szót használják az energiapályák, meridiánok rendszerére is.

A gyógyítás lényegét ezért így foglalhatjuk össze: Ha helyreáll az égi rend, ha újra ennek megfelelően rendeződnek az energiapályák, megszűnik a tünet is, hiszen csak az volt a szerepe, hogy jelezze, valami kibillent. A helyreállítást persze nekünk kell magunkban elvégezni, de ebben támogathat az akupunktúra.

A xing gazdag jelentése alapján már nem meglepő, hogy mindez nem csak az orvoslásra igaz. Legyen szó a testről, egy szervezetről, egy társadalomról vagy a világról, mindig az égi rend megtalálása és helyreállítása jelenti a megoldást.

Az összetett problémák leegyszerűsítése azért lehetséges, mert a világot valójában alapvető törvényszerűségek mozgatják. Ezek mentén köthető össze a szent matematika, a szakrális építészet, a zene, a csakrák rendszere, a zsidó kabbala, az asztrológia, a I Ching, a Feng Shui, a klasszikus filozófiák és a kvantumfizika vagy épp az öt elem tanítása. Működésükben olyan magas szintű természeti törvény nyilvánul meg, amelyet ha tökéletesen értenénk, akkor tökéletesen értenénk a természetet és önmagunkat is.

És itt lép képbe az ezotéria, amely eredeti értelmében belső, rejtett tudásra utal. Ahhoz, hogy ennek a ma már könnyen hozzáférhető rendszernek valamilyen hasznát vegyük, hogy gyakorlatban tudjuk alkalmazni a saját életünkben, a lexikális ismereteken túl a szívünkkel is meg kell érteni – nem véletlenül foglalja magában a megértés kínai írásjele a szív írásjelét is. Meg kell elevenednie bennünk a tudásnak. Mert az öt elem, az égi rend bennünk él, de megnyilvánulni csak akkor tud, ha tudatosan teret adunk neki, kibontakoztatjuk magunkban.

Torma Réka