Katasztrófamentési gyakorlat Genovában

  Esemény típus
  Kurzus
  Időpont
  Helyszín
  Genova

   
   
   
  Genova, 2007. május 30. - június 2.

  Hestia a görög mitológiában a házi tűzhely istennője, a békés családi élet védelmezője. Ennek szellemében gyűlt össze az a több, mint 170 önkéntes - köztük az Új Akropolisz magyar tagjai - a genovai kikötőben, akik részt vettek egy három napos nemzetközi katasztrófamentési gyakorlaton.

  A szervezők és vendéglátók a GEA csoport olasz tagjai voltak, akik több mint húsz éve működnek együtt az olasz polgári védelemmel, így megvan a szükséges tapasztalatuk és technikai hátterük egy ilyen rendezvény lebonyolításához. A feladat, aminek megoldására a tábor felkészített, sérült emberek kimentése a földrengés, vagy más okból összeomlott épületek alól. Megtanulhattuk a keresés módszertani alapjait, megismerkedhettünk a keresés és a mentés legfontosabb eszközeivel és technikáival, a szükséges védőfelszerelésekkel, valamint a katasztrófahelyzetek pszichológiájával.

  HESTIA 2007 GenovaA tanultakat ki is próbálhattuk egy összetett helyzetgyakorlat során, amelyet olyan szakképzett önkéntesek vezettek, akik már többször nyújtottak segítséget valódi katasztrófahelyzetben. A képzés vezetői a technikai fogások mellett nagy hangsúlyt fektettek a csapatmunka elősegítésére, és annak a lelki megterhelésnek a kezelésére, ami egy éles helyzetben éri a mentőcsapat tagjait.

  Hét ország képviselői, olaszok, spanyolok, franciák, osztrákok, németek, izraeliek, valamint a magyar csoport vettek részt a négynapos programon. Bár egymás szavát nem mindig értettük, a közös cél összekötött bennünket: mindenki tanulni akart, hogy a tudásával segíthesse a bajbajutott embereket.

  További képek:
   

  HESTIA 2007 GenovaHESTIA 2007 Genova