Karnyújtásnyi körben felelős

  Esemény típus
  Természetvédelmi akció
  Időpont
  Helyszín
  Gellért-hegy
  Hűvös, napsugaras reggelen gyűjtötte maga köré a Gellért-hegy a környezet védelmére érzékeny önkénteseket 2015. április 19-én, vasárnap reggel 9 órakor, akik a vízesés feletti pihenőhelynél verték fel az információs sátrukat.

  Miközben a gyülekezők megkapták a szükséges instrukciókat, egyre csak pörgött az Erénykerék is, hogy az önkénteseknek egy-egy tetterősítő erényt adjon útravalóul a naphoz. A csapat közös erényét, az udvariasságot, Klebercz Orsolya az Új Akropolisz kommunikációs felelőse, az akció vezetője pörgette. Ezt az egybegyűltek jószerével már korán reggel sikeresen kipipálhatták, hiszen aki kijött a hegyre, hogy tisztábbá tegye, aznapra már le is rótta a tiszteletét a Földnek.

  A rögtönzött, 6-10 fős munkacsoportok fél 10-kor már úton voltak a hegy ösvényein. Három csoport hozzálátott az összefirkált, megkopott vagy kicserélt és ezért még festetlen korlátok meg padok lefestéséhez. A FŐKERT munkatársainak irányítása mellett gombamód szaporodtak a vakítóan piros padok a frissen kizöldült Gellért-hegy oldalában.
  Egy másik munkacsoport a sétányokon indult el gumikesztyűvel, szemeteszsákokkal felszerelkezve, hogy a kanyargós turistautak mentén összeszedje a felgyűlt szemetet.
  Fiúk és férfiak nagyobb csapata ragadott lapátot, gereblyét, és megszabadította az esőelvezető árkokat az őszi-téli időszakban belegyűlt avartól és hordaléktól. Négyszer fordult az utánfutós traktor, mire a többszáz méternyi árok kitisztult.
  Megint másik csapat az ösvények mentén terített talajtakaró mulcsot, darált fahulladékot, amely segít megakadályozni a gazosodást és esztétikusabbá teszi az utak közvetlen környezetét.

  Az akció számokban:
  Résztvevők: 70 fő
  Ároktisztítás: 300 méter árok tisztult meg összesen kb. 6 tonna hordaléktól és avartól
  Korlátfestés: kb. 500 m
  25 pad újult meg
  Mulcstakarás:kb. 20 köbméter mulcsot mozgattunk meg
  Szemétszedés: 12 zsák szemét gyűlt össze a sétányokról

  Az elmúlt 10 évben több mint 20 alkalommal tapasztaltuk meg, hogy még korai hétvégi időpontban is, akár több száz önkéntes, környezetéért aktívan tenni akaró gyűlik össze, hogy cselekvésre váltsa az elméletet, miszerint karnyújtásnyi körben felelősek vagyunk a környezetünkért.

  Külön öröm volt, hogy az akcióban oroszlánrészt vállaltak az Új Akropolisz önkénteseinek irányítása és támogatása mellett dolgozó gimnazista és szakközépiskolás diákok. Elsőre ugyan bizonytalanul, de aztán egyre jobban felbátorodva, egyre magabiztosabban használták az ásót, gereblyét, forgatták az ecsetet, kötözték a szemeteszsákokat, javítva az arányt a szemetelők és szemétszedők viadalában.

  És bár a küzdelem véget nem érőnek tűnik, minden újabb szemétszedő „dupla nyereség”, hiszen aki egyszer már próbálta mások után felszedni, amit lehet, többé nem fogja eldobni. Találkozunk ősszel, a Tiszta hegyek világnapján, addig is köszönjük a FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársaniak, és az alábbi közreműködő intézményeknek a sikeres akciót:

  Budai Középiskola
  Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskola
  Petőfi Sándor Gimnázium
  Sztehlo Gábor Evangelikus Iskola
  Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola (UMSZKI)
  Xántus János Középiskola
  BM Oktatási Központ dolgozói
  Pálferi, Teljes Életért Közhasznú Alapítvány önkéntesei

  Nagy Ildikó