Júniusi madárodú-ellenőrzés

Esemény típus
Természetvédelmi akció
Időpont
Helyszín
Budai Tájvédelmi Körzet, Szénások
Június első vasárnapján ismét felkerekedtek az Új Akropolisz polgári természetőr csoportjának tagjai, hogy a Kutya-hegyre látogatva meglessék, vajon idén is birtokba veszik-e madárodúinkat csivitelő, erdőlakó barátaink.

A kora tavaszi odútakarítás és -javítás nem volt ugyan látványos munka, de mindenképpen hasznos, aminek kellemes következményét most, a költési időszakban élvezhetjük. Az erdőjárók a fűbe letelepedve egy ideig halkan, távcsővel figyelték, van-e mozgás az odúk körül. Kiderült, hogy az egyik szállásra új lakók költöztek, a fedél alatt öt kormoslégykapó-fióka pihegett a déli hőségben. Természetesen ebben az időszakban nagyon óvatosan kell megközelíteni és ellenőrizni az odúkat, gyorsan, de vigyázva, figyelmesen szabad csak dolgozni, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a madarakat.

Az ellenőrzés örömteli eredménnyel zárult: az előző évekhez hasonlóan most is szinte mindegyik odút lakják legalább időszakosan, kettőben épp tojások is lapultak. A nyomokból látszik, hogy a kis faládák „albérlői” főként széncinkék, de az újabb madárfaj, a légykapó megjelenése és a nevelt fészekalj jelenléte is igen biztató a jövőre nézve. Az elhagyott fészkeket a csoport kitakarította, hiszen az ottmaradt fészekanyagban élő paraziták az új lakók életét is megnehezítenék.

Munka közben volt idő alaposabban szemügyre venni a terület állapotát is. A decemberi jégkárban megtépázott erdő újjáéled, a kidőlt fák és letört ágak lassacskán eltűnnek a buja, zöld növényzet közt, menedéket és táplálékot nyújtva az erdő többi lakójának. A kirándulás különleges élményeket is tartogatott. Sikerült megfigyelni egy kardoslepkét éppen zsákmányul ejtő karolópókot, egy kolibri módjára repkedő kacsafarkú szendert és a gyep között virító magyar szegfűt is.


Következő polgári természetőr akciónkra mindenkit szeretettek várunk, melynek időpontja: 2015. június 28. (vasárnap), találkozója pedig 9.00 óra.

Bakos Bettina