Intenzív árvízvédelmi képzés az Új Akropolisz önkénteseinek

Esemény típus
Természetvédelmi akció
Időpont
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II. Margit krt. 64/B fszt. 6.
A Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetséggel való évtizedes együttműködés jegyében 2016 januárjának utolsó szombatján az Új Akropolisz 41 magyar önkéntese 2x4 órás árvízvédelmi képzésen vett részt az Új Akropolisz budai központjában. Az elméleti képzést, amely az ország legjelentősebb kockázati tényezőjével szembeni védekezésről szólt, a területen nagy tapasztalatra szert tett szakemberek tartották.

A gyülekezés és szünet perceiben a jelenlévők megtekinthették a falon a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség 2015 decemberében az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesületnek adományozott elismerését. Az óesztendőben a szövetség az egyesületet a lakosságért való kitartó munkájáért részesítette hivatalos elismerésben. Az emlékplakettet december 12-én Hejüsz Istvántól, a szövetség ügyvezető elnökétől Papp Tibor, az Új Akropolisz önkénteseinek szakmai vezetője vette át.

A kurzuson először Czifra Ferenc tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő ismertette Magyarország veszélyeztetettségeit, a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet felépítését és a katasztrófavédelem egyéb részvevőit, valamint a köteles és önkéntes polgári védelmi szervezetek működési kereteit és törvényi hátterét. A polgári védelmi felügyelő beszélt az önkéntes mentőszervezetek nemzeti minősítési rendszeréről, amely a komplex árvízi védekezésre is kiterjed. Többek között ennek a rendszernek a részeként tűzte ki célul ez az egynapos, intenzív árvízvédelmi képzés is az önkéntesek felkészítését.

Ezután Puzder Attila nyugállományú alezredes tájékoztatott az árvízvédelmi komplex csoportok létrehozásának törvényi kereteiről, valamint a 2001-es felső-tiszai árvíz példáján magyarázta el a védekezés folyamatát, a vészhelyzettől és a kitelepítéstől kezdve a 41-es út egy szakaszának felrobbantásán át egészen a kárfelmérésig és az újjáépítésig.

Végül, de nem utolsó sorban Hejüsz István nyugállományú alezredes a védekezést irányító törzs felépítésével és működésével ismertette meg a résztvevőket, majd bemutatta a gátak főbb típusait és azok alkalmazási lehetőségeit. A szakemberek, miután az önkéntesek minden felmerülő kérdésére válaszoltak, meginvitálták a tavaszi folytatásra a több tucat önkéntest. A sikeres elméleti képzés után márciusban terepen folytatódik a kurzus, ahol a résztvevők begyakorolhatják, hogy hogyan kell a homokzsákokból hatékonyan gátat építeni, valamint megszemlélik a Budapest környéki védműveket, hogy ha kell, ők is rendelkezésre állhassanak – valamennyiünkért.

Héjja Edit