III. Filozófusok éjszakája

Esemény típus
Előadás
Időpont
Helyszín
FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.
Harmadik alkalommal rendezte meg az Új Akropolisz Győrött a Filozófusok éjszakáját 2015. szeptember 24-én. Az este központi gondolata az volt, hogy filozófia a bölcsesség szereteteként a teljességre törekszik. A dolgok lényegét keresve ugyanis az élet bármely szegletében megtalálhatjuk a fejlődés és a jobbítás lehetőségét. Az este hattól tizenegyig tartó programsorozatban ebből a gyakorlati, életmódként is beváló filozófiából kaphattak ízelítőt a látogatók.

Legelőször a magyar kultúra gazdag kincsestárából merítettünk. Verseken és anekdotákon keresztül idéztük fel Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső legendás barátságát, és az életről, a halálról és a szerelemről alkotott gondolataikat.

Az est további részében az önkéntesség és a hősiesség játszott főszerepet. A hősi viszonyulás mozgatórugóit elemeztük, majd a színjátszókör bemutatta egyfelvonásos rádiójáték görbe tükrén keresztül ráláthattunk a hős és szájhős közötti éles különbségre, és egy filozófiai képregény kapcsán szó esett a belső harcról és az önkéntességről. Hogy tettek kövesség a felismeréseket, a vállalkozó kedvűek vészhelyzetekben jól használható, életmentő fogásokat sajátíthattak el az Élj túl, hogy segíthess! című háromrészes workshop oktatóitól.

Az este végén A varázspálca című rövid animációs film apropóján beszélgettünk arról, hogy milyen lehetőségeket és veszélyekre rejtene, ha bármit megtehetnénk, amit csak akarunk és mi teszi az embert valóban boldoggá vágyai sűrűjében.. A szünetekben Erénykerék, filozófiai kvízek és logikai játékok várták a látogatókat. S ha esetleg valaki túl sok filo-sütit evett volna, akkor azt az estét záró barokk táncházban le is dolgozhatta.

Nyári Erzsébet