Győri tótisztítási akció

Esemény típus
Természetvédelmi akció
Időpont
Helyszín
Győr, Ady-város
2002-ben kezdődött Győrben az Ady-városi tótisztítási akcióink sora. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-vel együttműködve minden évben megtisztítottuk a tavakat és környéküket az összegyűlt szeméttől, amely mintegy konténernyi hulladékot jelentett alkalmanként. Az akciókhoz a környéken lakókon kívül időről időre más szervezetek is kapcsolódtak, így például a Bánki Ipari Búvárcsoport tagjai, vagy 2007-ben a győri Automotive Playback Modules Magyarország Kft. munkatársai.

Bár jó látni, hogy a hulladék mennyisége évről évre csökken, ugyanakkor úgy tűnik, hogy még hosszú ideig bőven lesz tennivalónk, mert állandóan újra termelődnek a papírok, üdítős flakonok, csomagolóanyagok és egyéb hulladékok, amelyek zavarják a közelben lakókat és a környéken sétálókat, a tóban lakó élőlényekről nem is beszélve.

Április 12-i tótisztítási akciónkban 25 önkéntessel három tó partját sikerült megtisztítanunk. Különféle műanyag- és üvegpalackokat, sörös dobozokat, számtalan zacskót halásztunk ki és gyűjtöttünk össze, és még egy szebb napokat látott kismotor maradványaitól is megszabadítottuk az egyik tavat. 4 órai munkánk eredménye egy konténernyi hulladék, és a határozott belső megelégedettség volt – megtettük, amit tudtunk.
Mert a boldogság egyik kulcsa a jó célért végzett önzetlen munka, amire egyre többen jövünk rá, mint azt az önkéntes tevékenységekben résztvevők egyre emelkedő száma is mutatja.

A pozitív gondolkodás fontos, de önmagában kevés a boldogsághoz, ha nem követi a pozitív cselekvés, mely valósággá teszi legszebb gondolatainkat. Így apró győzelmeink nyomán változhat a világ, válhat velünk együtt egyre jobbá.

Nem álmodozni, csinálni volt jó!