FILO-film: Human

  Filmklub
  Kezdete
  2019.06.26. szerda 17:30
  Vége
  2019.06.26. szerda 20:30
  Helyszín
  FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.
  Részvételi díj
  díjmentes

  FILO-film: Human

  Mondd el a sorsod, s megmondom, kik vagyunk

  Yann Arthus-Bertrand, az Otthonunk és a Földünk a magasból megalkotója, francia fotográfus, humanista 2015-ben egy olyan filmmel állt elő, amely a világ legkülönbözőbb pontjain kutatja azt, ami mindenütt közös: az ott élő embert. 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést. És az emberek mesélnek. Egyenesen a kamerába néznek, megrendítő őszinteséggel, hol könnyek közt, hol felszabadultan vagy éppen keserédesen életük legnehezebb vagy épp legfelhőtlenebb időszakairól.

  Az embert próbáló élethelyzetekről szóló emberek, természeti képek és arcok önmagukért beszélnek. A rendező semmit nem kommentál, csupán elénk tárja a sorsokat. Teret hagy a nézőnek a befogadásra, miközben elhelyezi az embert a környezetében, a társadalomban, a természetben. Emberi léptékben gondolkodik. A film ugyanakkor az olykor megdöbbentően tragikus sorsok dacára sem nyomasztó. Egyszerűen szép.

  A nézőnek átjön, hogy amit lát, az a hús-vér valóság, és úgy érezheti, mintha maga is ott ülne az operatőrrel, és bensőséges légkörben hallgathatná az élettörténeteket. A film megannyi autentikus közegbe kalauzol el Földünkön, ahová a legtöbben talán soha nem jutnánk el; nem találkozhatnánk a lélegzetelállító szépségű vizuális látásmóddal, és nem nyernénk bepillantást a tőlünk távoli helyen élők lelkébe sem.

  A Human – Arthus-Bertrand meglátása szerint – olyan film, amelyet mindenkinek látnia kell. A két és fél órás, magyar feliratos sorsfolyam szemlélése után arról beszélgetünk, hányféle arca is van az életnek, mit tanulhatunk ebben az ellentmondásos korban, ahol ma sem boldogulhatunk emberség nélkül.

  S hogy bennünk milyen kérdéseket ébresztett?

  Mi a viszonyom az élethez és a halálhoz valójában? - és vajon milyen lenne Afrikában, rizsszemek után kutatva az életben maradásért, vagy ha éppen egy lágerből mentenek ki?

  Hogyan reagálok a másságra? - és hogyan reagálnék érintett szülőként, gyermekként?

  Mikor tudok valakitől őszintén tanulni? - akkor is tudnék egy embertől, ha folyamatosan azt hangoztatják körülöttem, hogy gyűlölnöm kell, s másik nép szülötte?

  Szükséges-e szélsőséges tapasztalat az ember számára, hogy felébredjen benne egy tartósan jelen lévő jóindulat és az EMBERSÉG?

   

  A terem befogadókészsége miatt, kérjük regisztrálj: https://urlap.tanit.hu/43626