BarlangOffice, avagy Platón premier plánban

  Esemény típus
  Előadás
  Időpont
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
  A Lifegoal Reklámügynökség szokatlan feladatot kap. A Holnap Alapítvány jótékonysági estjére Platón barlanghasonlatát kell megjeleníteniük – „ütős” formában, a ma emberének. Ez az alaptémája az Új Akropolisz színjátszó csoportja bemutatta BarlangOffice című színdarabnak, amelynek bemutatóját 2013. november 30-án, 18.00-tól tekinthették meg az érdeklődők. A darab A filozófia napja alkalmából megrendezett Platón-hetet koronázta meg.

  Hétköznapi irodai helyszín tárul a közönség szeme elé, a szereplők mindennapi emberek, akik éppen nagy nehezen nekilátnak a következő projektnek, amelyet „felülről” kaptak. Hogy megoldják a feladatot, vissza kell nyúlniuk a „gyökerekig”, így közösen beleássák magukat a barlangmítosz eredeti szövegébe.

  A cselekmény párhuzamosan fut az irodában és a barlangban, a nézőt fényváltások segítik, hogy tudja, mikor mi történik – mire azonban kibontakozik a cselekmény minden szála, nem csak a szín változik. Jelenetről jelenetre válik egyre világosabbá, hogy az irodai közeg, minden szereplőjével és eseményével, valójában „díszlet”, amely tökéletesen leképezi a barlang „ideáját”. A munkatársak nem értik, mit miért kell tenniük, a fejük felett dől el minden, ki-ki kilátástalanul, lebilincselve sínylődik saját életkörülményei között, a barlang urai pedig kényük-kedvük szerint vetik a falra a „kirúgás” vagy az „előléptetés” árnyait. Amikor a főnökség minden indoklás nélkül törli a projektet, úgy érzik tehetetlenek, „meg van kötve a kezük”. Rátóti Bálint projekt manager azonban, ocsúdva alárendelt helyzetükből, a tettek mezejére lép, és elkezd kérdéseket feltenni főnökeinek – és elsősorban saját magának, kezdve az emberben motoszkáló egyik ősrégi kérdéssel: hogy akkor mi értelme volt?

  Rátóti Bálint kérdez, és nem elégszik meg fellengzős, sematikus válaszokkal – a sajátjaival sem. Ezzel pedig elkezd valamit: elindul azon az úton, a látszat és az illúziók világának barlangbörtönéből a tudatos, béklyóit levető, tetteiért, életéért, sőt másokért is felelősséget vállaló ember útján.

  Nagy Ildikó