Annál, hogy összeszedjük, csak egy jobb dolog van: ha nem dobjuk el

  Esemény típus
  Természetvédelmi akció
  Időpont
  Helyszín
  Budapest, XVII. kerület, Rákos-patak
  Szemétszedés a Rákos-pataknál, a Föld napján

  Hogy a Föld napjának reggelén zuhog az eső, tulajdonképpen természetes. Hiszen a neki szentelt napon az jár, ami neki a legjobb. Az Új Akropolisz önkéntesei pedig akkor mennek szemetet szedni, amikor jól esik… de hogy mégse érezzék magukat mostohán, mire a csapat délelőtt munkához látott, már oszladozni kezdtek a fellegek.

  2014. április 22-én új helyszínen rendezte meg az Új Akropolisz Ökológiai Csoportja a Jane Goodall Intézettel közösen, 10 évre visszatekintő Föld napi környezetvédelmi akcióját. „A Rákos-patak ötlete Simon Szilvia, a Jane Goodall Intézet szervezőjének javaslatára merült fel, aki helyi lakosként jól ismeri a környék viszonyait.” – mondta el Klebercz Orsolya, az akció főszervezője. „Rákosmente Önkormányzata pedig azonnal az akció mellé állt, és nem csupán figyelemmel kísérte az eseményeket, de tevékeny részt is vállalt a szervezésben.” – tette hozzá.

  Amikor a 10.45-kor tartott közös napindító eligazítás után Orsolya megpörgette az Erénykereket, és a sors a kreativitás erényét ajánlotta a résztvevőknek, már indult is a találgatás, hogy vajon mihez kell majd. A megfejtés nem is váratott magára sokáig. 11 órakor vágott neki a csapat a patakmedernek, két csoportban. Az egyik csoport a folyásirányhoz képest lefelé, a másik felfelé indult. Hamar kiderült, hogy az eddigi akciókon „megszokott” eldobált ásványvizes palack vagy csokis papír, itt mindössze hógolyó a jéghegy csúcsán. Okafogyottá váltak a távolsági kommunikációt segítő rádiók, mivel néhány méter séta után alig felszámolható szeméthegyek állították meg a csapatokat. A csupazöldbe öltözött tavaszi, erdős, patakparti út mentén, két lépéssel beljebb illegális szemétlerakatok bukkantak elő. Építési törmelék, bitumenes zsindely, törött autókarosszéria-elemek, gumiabroncsok terpeszkedtek talán évek óta az aljnövényzet alatt. Rákos-patak takarításEgykettőre előkerültek a vastag gumikesztyűk, teherbíró, nagyméretű szemeteszsákok, és elkezdődött a „bontás”. De nem csak a patakmenti ösvényen, közvetlenül a pataknál is folyt a munka. Egy merészebb csapat nekilátott, hogy megtisztítsa a környék vizeit a patakba vezető csatorna kivezető szakaszát és a védőrácsot, amelyet méternyi vastagon borított a szerves és szervetlen hulladék.

  Gyorsan gyűlt a szemét és csakhamar száz felett járt a megtöltött szemeteszsákok száma. A délutáni, 14 órakor induló csapat tagjai már azt tervezgették, milyen eszközökkel érkeznek legközelebb, amelyek meggyorsítják és még hatékonyabbá teszik majd a hulladéktelepek felszámolását. „Csákány és ásó nélkül nem érdemes nekivágni legközelebb, de még egy bobcat is megfontolandó.” – mérlegelt Papp Tibor, az egyik szervező. A nap végére egyértelművé vált, hogy az akció nem csupán egy rákosmenti környezetvédelmi aktivitás volt, hanem egy átfogó együttműködés első lépése. Az akció végeztével, az összegyűjtött zsákkupacokat és a jövő tennivalóit számba véve, az önkéntesek egyetértően búcsúztak: „Jövünk még!”

  Az ökológiai akció eredménye:
  - A résztvevő 20 önkéntes összesen 140 zsák szemetet szedett össze.
  - Megtisztították a patakba vezető csatornarácsot.

  Köszönjük a támogatást és a segítséget:
  • Simon Szilvia, Jane Goodall Intézet, társszervező
  • Farkas Tibor, XVII. kerületi mezőőr
  • Jura Csaba, Rákosmente Önkormányzat, zöld felelős
  • Rózsahegyi Péter, rákosligeti önkormányzati képviselő
   
  Szepesi Nikolett és Horváth Péter riportja az akcióról a Rákosmente TV-n:
  http://rakosmentetv.hu/video/szemetszedesi-akcio-a-patakparton
   
  Nagy Ildikó