6. Filozófusok Éjszakája

Filozófia Világnapja
Kezdete
2018.11.17. szombat 17:00
Vége
2018.11.17. szombat 22:00
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj
A programra a belépés díjtalan.

6. Filozófusok Éjszakája

- a filozófia világnapján

„Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.” George Bernard Shaw

Életünket végigkíséri a játék. Gyermekkorunkban ez a természetes közegünk és a legfontosabb feladatunk, amelyet halálosan komolyan veszünk. Gyerekként a fejlődés útja a játékon keresztül vezet, kíváncsiságunk, felfedező hajlamunk ösztönöz, hogy megismerjük a világot, hogy ráébredjünk lehetőségeinkre és korlátainkra. A játék így az örömteli tanulás eszközévé válik. Ám ez nemcsak a gyerekekre igaz. Ha levetjük magunkról a „komoly felnőtt” maszkját, akkor rájöhetünk, hogy szíve mélyén mindenki szeret játszani. Hiszen a játék önként, szabadon választott tevékenység, amelyben nincs kényszer. Nem valamilyen külső cél miatt, hanem önmagáért értékes, emberi jellemző. Nem csupán egy örömet szerző tevékenység, Albert Einstein szerint a játék a kutatás legjobb módja. A kérdés, hogy hogyan őrizhetjük meg egész életünkben a gyermekekre oly jellemző érdeklődést, játékos kedvet és örömteli tanulást?

Az idei Filozófusok Éjszakája program középpontjában a játék áll: filozófiai szempontból vizsgáljuk meg ezt az egyszerre vidám és komoly tevékenységet, természetesen nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is.

 

Ízelítő a programokból, avagy játék és filozófia 300 percben:

 

  • Tanulj játékosan: együttműködés és önismeret

„Többet megtudsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” Platón

Az együttműködés óriási lehetőség az emberek számára, hiszen segítségével rátalálhatunk saját erőnkre és szerepünkre, valamint a többiekkel összekapcsolódva az egyéni lehetőségeinket messze meghaladó célokat is elérhetünk.
Ugyanakkor ez az egyik legnagyobb kihívás és tanulnivaló is az emberiség számára, ami számos kérdést felvet: Ki vagyok én? Milyen vagyok én egy csoport részeként? Hogyan érhetjük el közösen a legjobb eredményt? Hogyan gazdagíthatom a saját erőmmel a közösséget?
Rövid együttműködési játékunkban mindenki próbára teheti önmagát, és tapasztalatokat szerezhet az együttműködésben rejlő lehetőségekről és nehézségekről.

 

  • Mája játékai – könyvízelítő felolvasással

Mája istennő az illúzió világának szimbóluma, azé a világé, amelyben élünk. Hogyan tudja elfedni, és hogyan segít felfedni az élet titkait…? Részletek hangzanak el Delia S. Guzmán költői szépségű művéből, aki rövid, elgondolkodtató írásain keresztül arra tanít, hogy nézzünk új szemmel mindenre, ami életünk része. A könyv több, egymáshoz kapcsolódó és egymást kiegészítő témát ölel fel, mint pl. az élet és a halál, az évszakok, az elemek, a gondolkodás, a művészet, az akarat, a szeretet, az igazságosság, az idő… Mája azért játszik szüntelenül, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk, és hogy felébressze bennünk a kérdező embert, aki az okok után kutat, a tünékeny mögött a maradandót keresi, hogy fellebbentve a természet titkairól a fátylat, megtalálja a visszautat az egységhez.

 

  • Játékosan arról, ami nem játék

Cselekvési gyorsaságot és segítségnyújtási erőt elősegítő gyakorlatok váratlan helyzetekre.

„Jó szándékaidat haladéktalanul hajtsd végre a gyakorlatban; egy se maradjon csak szándék.” H. P. Blavatsky

 

  • Együttműködő hangszerek – együttműködő emberek

Játék a ritmusokkal, versekkel, hangulatokkal ritmushangszerek segítségével

Tapasztaljuk meg együtt az együttműködés, a koncentráció és a kifejezőkészség erejét ritmushangszerek segítségével.

 

Mindezeken kívül lesz még: Erénykerék és Erény-ernyő gyakorlatokkal, filozófiai kvízek, logikai játékok, filosüti, és egyéb meglepetések… Várunk ismét a FILO-Pontban! 

 

  • Szociális akció a filozófia világnapja alkalmából

Az önkéntesség és szolidaritás szellemében szociális akciót szervezünk, ahol ruhákat, tartós élelmiszereket, valamint tisztító- és tisztálkodási szereket gyűjtünk a rászorulóknak. Az adományokat november 14–22-ig várjuk, hétköznap 17–21 óráig, szombaton pedig a program ideje alatt.