Nyáron termett, télen gyógyít

Gyógynövények tálkában Ismét egy évszakváltás küszöbén állunk, egyre csupaszabbak a fák, szürkül az idő, nyúlnak az éjszakák. Sokan úgy érezhetik, hogy a kimerültség miatt a kedélyállapotuk is megsínyli a télre való átállást. A lehűlés, a nedves időjárás, a korai sötétedés hatására megváltozó hormonháztartás kihívások elé állítja immunrendszerünket is, kihat energiaháztartásunkra. Hogy mit veszünk magunkhoz – legyen az olvasmány vagy táplálék, lelki vagy fizikai frissítő –, nagyban befolyásolja közérzetünket. Gyógyteák, fűszernövények, de akár illóolajok segítségével is hatékonyan támogathatjuk védekezőképességünket, hogy több erő maradjon az év végi ünnepvárásra, tapasztalat-levonásra, az új évre való felkészülésre.

Gyógynövényteák

A téli hideg beköszöntével sokan nyúlnak a teához, hiszen szervezetünk kívánja a meleget. A gyógynövények erejével fokozhatjuk a meleg harmonizáló hatását. Ha az ízesített fekete teák helyett vagy mellett gyógynövényekből készült teakeverékeket fogyasztunk, tudatosan támogatjuk szervezetünk ellenálló képességét.

Talán az első, ami eszünkbe juthat, a csipkebogyótea, amely magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kiváló egészségmegőrző szer. Legértékesebb hatóanyaga a C-vitamin, amelyet nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint bármely más termesztett vagy vadon növő gyümölcsünk vagy zöldségünk, de ezen felül találhatóak benne még B1-, B2- és P-vitaminok is. Hogy meg is tartsa ezeket, ajánlott hidegen – akár egy éjszakán át – áztatni a vöröslő bogyókat, és fogyasztáskor, szűrés után felmelegíteni. Az immunrendszer serkentésében fontos szerep juthat még a bíbor kasvirágnak vagy más néven echinaceának is, amely cseppek és tea formájában is jó szolgálatot tesz.

Ha nem tudtuk elkerülni a megfázást, érdemes kipróbálni a hársfa- és bodzateát. Ezek az izzasztó hatású növények különösen akkor hatásosak, ha fogyasztásuk után jó alaposan betakarózva időt hagyunk a szervezetünknek, hogy kiizzadja a betegséget.

A hársfa nyugtató hatását is kihasználhatjuk: esténként elkortyolgathatunk egy nyugtató teakeveréket – ezzel is időt adva magunknak az elcsendesedésre, olvasásra vagy a nap átgondolására. Tehetünk a keverékbe némi levendulát vagy egy kis citromfüvet is. Ez utóbbiról Arábiában úgy tartották, hogy a belőle készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi.

Táplálék- és fűszernövények

Fehér csésze zöld levelekkelSok minden rejtőzik konyhánkban, amiről talán nem is gondolnánk, de segíthet megerősíteni immunrendszerünket, vagy akár kezelni az enyhébb megfázásokat. Ezek közül a legismertebb gyógyhatású fűszernövényünk a fokhagyma, amelyet már az ókori orvoslásban is segítségül hívtak megelőzéshez, gyógyításhoz egyaránt. Egyiptomi leletek tanúskodnak például a piramisépítők között a fokhagymaadagjuk csökkentése miatt kitört elégedetlenkedésről. A növény vérnyomáscsökkentő hatású, baktérium-, vírus- és gombaölő, segíti az emésztést, fertőtleníti a bélrendszert, valamint epe- és májműködést segítő hatását a modern orvostudomány is igazolta.

Az őszi-téli időszakban szintén érdemes beiktatni táplálkozásunkba a gyömbért és a tormát, amelyek melegítő hatásuknak köszönhetően hatékony téli betegség-megelőző szerek.

Ezekhez a hónapokhoz szervesen hozzátartozik a fahéj vagy a szegfűszeg illata – és persze a velük készült sütemények, a forralt bor vagy a szegfűszeggel teletűzdelt narancsok. Miközben illatuk is kellemes hangulatot áraszt, ezek a finom fűszerek fertőtlenítő hatásukkal is támogatnak minket jóllétünk megőrzésében.

Illóolajok

S ha már az illatokat említettük: nem egy illóolaj áll rendelkezésünkre, amelyek részt vehetnek a testi-lelki immunerősítésben. A teafaolaj az egyik legerősebb antiszeptikus hatású illóolaj. Elpusztítja a betegséget terjesztő mikroorganizmusokat, baktériumokat és a gombát, ezzel egyidejűleg erősíti a szervezet védekező képességét a kórokozókkal szemben. Egy csepp a párologtatóba vagy az illat mécsesbe felfrissíti, tisztítja a teret. A narancs héjából sajtolt illóolaj ugyancsak immunerősítő, de talán ennél is lényegesebb hangulatjavító, nyugtató hatása. A téli fényhiányos időszakban felidézi a narancsérlelő, aranyló nyarat.

A sor korántsem teljes, a természet gyógyereje számtalan formában szegődhet még az ember mellé, ebben az időszakban „beköltözik a lakásunkba”, ételünkbe-italunkba, és így támogat bennünket. Nyáron érlelt, elraktározott erejét kínálja, hogy egészségesen, külső-belső erőinket összegyűjtve, megújítva várhassuk a feltartóztathatatlanul közeledő új tavaszt.


Cimkék