Azt mondták... a nyitottságról

„Nemcsak azok az utak léteznek, amelyeket megszokásból választunk… A világnak (és így saját magunknak is) még számos, számunkra eddig ismeretlen aspektusa van, amelyek bármikor megmutatkozhatnak előttünk, ha kíváncsiak vagyunk rájuk, és fürkésszük titkaikat.”
Boldizsár Ildikó

„Senki sem kényszeríthet bennünket arra, hogy kinyissuk a kaput és járjuk az utat. És az is igaz, hogy senki sem nyithatja ki az ajtót és járhatja az utat helyettünk. Ez egyéni döntésünk, egy olyan választás, melyben a lelkünk éneklő hangon szólal meg.”
Delia Steinberg Guzmán


nyitottság„A csodák mindig halkan zörgetnek ajtódon. Ha azt mondod, csak a szél zúg odakint, kavics koccant az üveghez, vagy néhány száraz falevél rezzent a földön, ha ülve maradsz, a csoda kívül reked. Te nem nyitottál ajtót neki.”
Szepes Mária

„Az igazi felfedezőúthoz nem más tájakra van szükség, hanem új szemre.”
Marcel Proust

„Légy fül, ha hallani kell; légy szem, ha látni kell; légy kéz, ha tenni kell.”
Khioszi Tatiosz

„Ha szíved vak, nyitott szemednek veszed-e hasznát?”
Salamon ibn Gabriol

„Ne engedjétek, hogy az ismétlődő tapasztalatokból eredő megszokás olyan útra vezéreljen benneteket, ahol a megismerés eszköze a vak szem és a hangokat visszhangzó fül, hanem az ész segítségével próbálkozzatok.”
Parmenidész

„Állj az igazság pártján, de ne védd mindenáron a magad igazát. Semmi sem oltalmaz jobban a tévedéstől a nyitott szemnél, az értő fülnél, a mások iránti figyelemnél.”
Khioszi Tatiosz

„Ha találsz valakit, aki állhatatos, nyitott a belső fényre, tanult, hosszantűrő, elhivatott és nemes, kövesd őt, ahogy a hold követi a csillagok útját.”
Dhammapada

„Az elme maradjon alázatos, és ne legyen elfoglalt: ezáltal az ember megőrzi befogadókészségét a jó tanácsok irányában. Aki azt hiszi, hogy mindent jobban tud, annak az embernek rövidesen nem adnak több tanácsot.”
Delia Steinberg Guzmán

„Gondold meg, hogy a szabadsággal egyáltalán nem összeférhetetlen, ha nézetedet megváltoztatod, és ha arra hallgatsz, aki jó tanácsot ad. Hiszen tevékenységednek akkor is a te törekvésed, ítéleted, sőt a te értelmed az irányítója mindvégig!”
Marcus Aurelius

„A sértett büszkeség távolságtartást eredményez és ellehetetleníti a kommunikációt. Amikor a hiúságra hajló embert nem ismerik el, vagy nem helyeslik a szavait, falat épít és elkülönül a többiektől, már nem hall senkit és nem is gondolkodik el.”
Beatriz Diez Canseco

„Ha valaki kirekeszt másokat, viszonzásul önmagát találja kirekesztve.”
Tendzin Gjaco

„Ne tegyen bennünket önteltté, és ne vezessen félre környezetünk helyeslése és elismerése. Tanuljunk meg úgy sikereket aratni, hogy közben nem veszítjük el közvetlenségünket és szerénységünket.”
Delia Steinberg Guzmán

„Még azok is üzenetet hoznak számunkra, akik a legnagyobb sérüléseket okozzák nekünk. Talán az, amit sérülésnek hívunk, nem más, mint tátongó hiány a tapasztalatainkban, és lehetőség, hogy valami újra tegyünk szert, még ha fájdalom árán is.”
Delia Steinberg Guzmán

bimbók a mezőn„Csak az életet nyitott lelki szemmel élő ember képes arra, hogy kapcsolatot teremtsen minden élővel, legyen akár kő, növény, állat, csillag, ember vagy isten…”
Jorge Angel Livraga

„Arra van szükség, hogy nagyra tartsuk az igazságot a maga teljességében. Nyitott szív és elme jellemzi ezt az állapotot, amikor tiszteletet érzünk minden iránt. Mindenben becsüljük a szépet, az értékeset és a kiemelkedőt.”
Nilakanta Sri Ram

„Tanulni kell magyarul és világul,
tanulni kell mindazt, ami kitárul,
ami világít, ami jel:
tanulni kell, szeretni kell.”
Nemes Nagy Ágnes

„Az »elfogadás« nem jelent sem belenyugvást abba, amibe nem lehet belenyugodni, sem kritikátlanságot. Az elfogadás higgadt és elemző tudomásulvételt jelent, a valóság tiszteletét.”
Popper Péter

„Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy.”
Thomas Alva Edison

„Senkit nem csodálok jobban, mint aki öregkorban az ifjakat megérti.”
Móricz Zsigmond

„Mindenkinek szüksége van arra, hogy kapui rugalmasak legyenek, hogy be lehessen zárni őket, amikor egyedül kell maradnunk a lelkünkkel, és ki lehessen nyitni, hogy együtt élhessünk másokkal, akik részei a világunknak.”
Delia Steinberg Guzmán

„Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül.”
Helen Keller