2016, a Tűz Majom éve

Tűz Majom2016. február 4-én a kínai asztrológia szerint beléptünk a Jang Tűz Majom évébe. Az elsőre valóban „kínainak” tűnő kifejezés felgöngyölítéséhez tudni kell, hogy a kínai időszemlélet 60 éves ciklusokat vizsgál. Ezekben 12 állatövi jegy (földi támasz) követi egymást, miközben ezzel párhuzamosan hat az évre az öt változó állapot, más néven öt elem is (5x12=60 év). A Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz mindegyike két évig fejti ki hatását (jang és jin), így alkotják a 10 égi cselekvőt. Hogy megértsük, mit üzen mindez számunkra, érdemes külön-külön szemügyre vennünk az évet meghatározó minőségeket.

Az égi cselekvő, a Tűz elem

Ahogy érdemesebb tavasszal vetni, mint nyáron, vagy könnyebb éjjel aludni, mint nappal, az idei év jellegzetességeinek ismerete is segít, hogy olyasmibe kezdjünk, amit épp támogat az idő minősége, így eredményesebbek lehetünk, hiszen kevesebb akadályba ütközünk.

2016-ban a Tűz elemmel nem robbanékony, mindent felperzselő formájában találkozunk, sokkal inkább a lenyugvó nap sugaraira emlékeztethet. Nyugodt, érett lendületet hoz, ami segít, hogy tapasztalataink fényében ránézzünk életünk alkotóelemeire, megvizsgáljuk, mit hagynánk el közülük és mit vigyünk tovább. Ezeket azután tartós belső lángolással, gondos munkával magasabb szintre emelhetjük.

Kezdhetjük mindezt legegyszerűbb szokásaink átnézésével. Idén hatványozottan megtérül az egészségtudatos életmódra, helyes táplálkozásra, mozgásra fordított energia. De ne álljunk meg itt!

A kínai szemlélet a Tűz elemhez társítja a kapcsolatokat is, amelyeket ugyancsak fényesebbé tehetünk. A másokra fordított figyelem segít, hogy ne felszínesen reagáljunk a minket ért hatásokra, és megóv a túlzott érzékenykedéstől is. Mielőtt összeesküvést szimatolnánk, próbáljuk megérteni, milyen mozgatórugók rejlenek a többiek – akár minket kellemetlenül érintő – cselekedetei mögött.

Idén könnyen kiderülhet, hogy vélt sérelmeinkről a másik mit sem tud, és csak feltételezéseink szövődtek bosszantó előítéletekké, ám a valósághoz vajmi kevés közük van. Érdemes most letisztítani, átértékelni viszonyulásainkat. Lássuk meg a jót a másikban, igyekezzünk kiégetni a negatív érzelmeket, gondolatokat magunkból.

Ahogy megszabadulunk ezektől az árnyképektől, egyre több teret kap életünkben a megértés, az együttérzés, a derű és a kiegyensúlyozottság, a Tűz elemhez tartozó örömteli lelkiállapotok.

Ha az érzékenykedést érzékenységgé tudjuk alakítani, nyitottabbá, befogadóbbá válunk, ez pedig nem csak érzelmi téren válik hasznunkra. Ahogy elkezdjük tisztán látni a különbséget tudásunk és vélekedéseink között, olyan tanításokat, törvényszerűségeket is megérthetünk, amelyeknek eddig hiába kerestük a nyitját.

A földi támasz, a Majom

A kínai asztrológia szerint a Majom érdeklődő, intelligens, gyors és türelmetlen. Szereti a kalandot, a felfedezést, ezért sok újítást, váratlan eseményt hozhat az életünkbe. Intenzív, aktív időszakot jelez, illékony, gyorsan megjelenő és tovatűnő lehetőségekkel.

majom kötélenEgy hirtelen felbukkanó tanfolyam, új ismeretség vagy álláslehetőség sebes szélként repíthet céljaink felé, de ha csak a puszta kíváncsiságunk vezet, üres kitérőket tehetünk, miközben elvesztegetjük a valódi esélyeket. Ahogy Seneca írta: „Semmilyen szél sem kedvez annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart”. Idén lesz szél, de nekünk kell kitűzni az irányt, befogni a szelet a vitorlába, és útra kelni. Merjük felvállalni álmainkat, ötleteinket és tegyünk is értük!

Mindehhez valószínűleg gyors váltásokra és döntésekre lesz szükségünk, ezért minden, ami merev, most akadályoz. A Majomhoz társított intelligenciát felhasználva rendezzük mielőbb nézeteltéréseinket, forduljunk találékonyan, közös nevezőt kereső mentalitással a körülöttünk kialakuló helyzetek és a környezetünkben élő emberek felé, hogy észrevegyük a kedvező pillanatokat.

Nyugvópont a pörgésben

Az aktív, lendületes, pörgős időszakokban segíthet a Majomra jellemző Fém és az évben megjelenő Tűz elem közt harmóniát teremtő minőség, a Föld elem erősítése. Ide tartozik minden, ami a stabilitásunkat, középpontunk megtalálását támogatja.

teaKönnyen haladhatunk most a selejtezéssel, rend- vagy rendszerteremtéssel. Ha tehetjük, alakítsunk ki egy sarkot, ahova visszavonulhatunk elmélkedni, hogy a belső rendrakásra is sort kerítsünk. Szánjunk naponta néhány percet arra, hogy megálljunk, és kívülről szemléljük az életünket.

Ha felidézzük céljainkat, számba vesszük megoldandó nehézségeinket, meglévő erőinket és képességeinket, helyesebb önértékelésre tehetünk szert. A rendszeres elmélkedés, naplóírás, tapasztalatlevonás segíthet, ha úgy érezzük, csak repül az idő és mi egy helyben toporgunk.

Az idei évre nagyon találó lehet ez a mottó: Ha te változol, minden változik! Ne várjuk a csodát, hogy a másik majd lép, vagy a lehetőség bekopog az ajtónkon. Ne tétlenkedjünk, mert elszalad az alkalom és bottal üthetjük a nyomát. Magunknak kell elkezdenünk megteremteni a rendet, a békét és a harmóniát belül és kívül egyaránt. Ha sikerül lépni, tágítani saját korlátainkon, az eredmény nem marad el, bár az év tréfás Majma nem biztos, hogy akkor és ott mutatja majd meg, ahol mi gondoljuk. De minél tüzesebben törekszünk erre, annál nagyobb hatást érünk el!

photo credit: Simon Roberts, Jo Christian Oterhals és Jonathan