20 éve Erénynek erejével

Válogatáskötet írópályázatunk elmúlt 20 évének pályamunkáiból

Erénynek erejével kötet borító1995 óta, húsz éve rendezzük meg az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Erénynek erejével novella- és esszépályázatát, amelyre rendszeresen nem publikáló amatőr tollforgatóktól és billentyűzet-kattogtatóktól érkeznek írások. A két évtized alatt beérkezett több mint ezer pályamű arról tanúskodik, hogy ma is sokakban él az elbeszélés szeretete, ami arra sarkallja az írót, hogy megtalálja a mondanivalójának leginkább megfelelő formát. Legyen az mese, novella vagy esszé, a nyelvi szépségen túl és a műfaji különbözőség ellenére az elgondolkodtató, filozófiai tartalom táplálja a szellemet.

 


Az idei, jubileumi pályázat záróeseményére megjelenő válogatáskötetünk az elmúlt húsz év eredményhirdetésein a legjobbak közé bejutott pályamunkákból készült. Olyan írásokat kerestünk, amelyek képesek a ma emberének szóló, újszerű formákba öltöztetni időtálló, örök eszményeket: az erényeket. Ezért adtuk a pályázatunknak is az ezt kifejező Erénynek erejével címet.

Vajon mi sarkallt ennyi embert, köztük rengeteg fiatalt arra, hogy szabad idejében a szavakból történetet, mesét vagy esszét szőjön, hogy ezzel megmutasson valami számára rendkívül fontosat és emberit? Platón szerint mindennek ami csak létezik, legyen akár tárgy vagy élőlény, eredendően van valamilyen kiválósága: benne rejlik areté, azaz az erény magja. És a nagy filozófusok tanítása szerint az ember kiválósága a belső nemességben áll. Az bennünk a közös, hogy keressük a nagybetűs jót, és ennek tudása és megosztása tesz nemessé valamennyiünket.

Mégis, talán az egyik legnehezebb dolog a világon a felmerülő körülmények és nehézségek ellenére is elveink mentén, erényesen élni. Erről a belső harcról, nemesedésről szól megannyi embersors tanulsága, amelyek világot gyújthatnak a jobbításra törekvőknek a miértekben és hogyanokban. Reméljük, hogy a válogatáskötet nem csupán élvezetes olvasmány, hanem kedvcsináló is lesz ahhoz, hogy újabb szívet-lelket melengető írások szülessenek.

A kötet megvásárolható az Erénynek erejével novella- és esszépályázat idei eredményhirdetésén a Főnix Kultúrműhelyben, illetve budapesti és vidéki központjainkban valamint megrendelhető az akropolisz[kukac]ujakropolisz.hu (akropolisz[at]ujakropolisz[dot]hu) e-mail címen.