Hírlevél

Az Új Akropolisz Kulturális Hírlevele

Havonta megjelenő KULTURÁLIS HÍRLEVELÜNK, a részletes programismertetés és előadásaink bővebb ajánlói mellett, portrékat, rövidebb tanulmányokat, közös gondolkodásra hívó kisebb esszéket, illetve interjúkat tartalmaz, amelyek - például Gárdonyi Géza életpályájától, a Ji King bölcsességén át az ókori görög színház önismeretre nevelő szerepéig - számos témát felölelnek. Ha kívánja, elektronikus hírlevelünket az Ön címére is elküldjük.

Hírlevél archívum

Ízelítő a legújabb számból:


Játszva ismerszik meg

Próbáltad már kirakni a Rubik-kockát? És belegondolni egy sakkjátszma fordulatainak tanulságaiba? Öltöttél már magadra más arcot egy színjátékban? A játék tükrébe belenézve önmagunkkal találkozunk, ugyanazok a kérdések, helyzetek villannak fel előttünk „tét nélkül”, amelyek nap mint nap felmerülnek: Mi a következő lépés?, Mi a fontosabb, a győzelem vagy az együttműködés?, Milyen stratégiával érem el a célomat a leghamarabb?, Hogyan mozdulok ki a holtpontokról?

Kockázatos változások – Rubik módra

Rubik Ernő 1974-es találmánya, a bűvös kocka tavaly ünnepelte 40. születésnapját. A játék mára nemzetközi hírű lett, és kevés olyan felnőtt akad ma Magyarországon, aki még sosem próbálta a kocka színes mozaikját eredeti állapotába visszarendezni. Bár egy egyszerű logikai játékról van szó, kirakásakor a megoldáskeresésnek ugyanazokat a tekervényes útjait járjuk be, amelyeket az élet más területein.

Szürke székből színpadra! – avagy hogyan legyünk életünk főhősei

Van egy eszköz az ember kezében, amely segíthet kibogozni a fejében-szívében kavargó gondolatokat, érzelmeket, és megérteni, mi zajlik odabent: ez a színház. Ha a rendező és a színész is szem előtt tartja ezt, a színház képes az életet sűrítetten, a lényeget kifejezve megmutatni. Ebben a nagy munkában azonban nem csak nekik kell részt vállalniuk. Franciául a közönséget assistance-nek is nevezik: a néző asszisztál, a képzeletével vesz részt az előadásban. Nélküle nincs értelme széthúzni a függönyöket, hiszen nincs kinek átadni az üzenetet.

Sakk – játssz ma!

Akárcsak a táblán, az életben is „lépéskényszer” van. Az ember mindig cselekszik, de legalábbis mindig dönt – és a döntéseinek, akárcsak a (nem) cselekvésnek, következményei lesznek, amelyek újabb cselekvési feladatot hoznak majd. Ebben az egyszerű online játékban pár perc alatt megtapasztalhatjuk, hogy a sakk (és az élet) törvényei kérlelhetetlenek ugyan, de segítik azt, aki képes előre és tervezetten gondolkodni.

Kitekintő

„Az orvoslás tudománya abban áll, hogy elszórakoztassa a beteget, amíg a természet meggyógyítja őt” – mondja a szatirikus műveiről is ismert Voltaire. Ha a gondolatot nem is fogadjuk el fenntartások nélkül, mégiscsak eszünkbe juttatja azt, hogy ugyanúgy, ahogy bármely más nehéz élethelyzetben, betegségünkben sem szabad kizárólag kívülről várnunk a megoldást.


Hírlevél archívum

Elektronikus hírleveleink archívumában korábbi számaink között kedvedre böngészhetsz...
Jó olvasást kívánunk! Kacsintás