Hírlevél

Az Új Akropolisz Kulturális Hírlevele

Havonta megjelenő KULTURÁLIS HÍRLEVELÜNK, a részletes programismertetés és előadásaink bővebb ajánlói mellett, portrékat, rövidebb tanulmányokat, közös gondolkodásra hívó kisebb esszéket, illetve interjúkat tartalmaz, amelyek - például Gárdonyi Géza életpályájától, a Ji King bölcsességén át az ókori görög színház önismeretre nevelő szerepéig - számos témát felölelnek. Ha kívánja, elektronikus hírlevelünket az Ön címére is elküldjük.

Hírlevél archívum

Ízelítő a legújabb számból:


Másvalaki problémája

Az ember kettős lény. A kényelemszerető, sodródó rész mellett mindenkiben ott él a hős is. A hős, aki hajlandó áldozatot hozni, hogy jobbítson magán és az őt körülvevő világon. Ez az áldozat néha csak egy kis kényelmetlenség, mint amikor úti célunkkal ellentétes irányba is elfuvarozunk valakit a szakadó esőben. Néha viszont félelmeinket, bizonytalanságunkat, önzésünket kell legyőznünk, hogy odalépjünk ahhoz, akinek szüksége van a segítségünkre. De mi miatt vállaljuk magunkra az ilyesmit, mitől lesz már nemcsak más baja, hanem a mi ügyünk is? Hogyan válunk a sors passzív szemlélőjéből aktív alakítójává?

Az ébredő belső erő – avagy hősök a filmvásznon, a mítoszokban és a mindennapokban

Manapság már a szuperhősök is egymás ellen viaskodnak a mozivásznon: birokra kel Batman és Superman, Amerika Kapitány is súlyos ütéseket mér régi barátjára, Vasemberre, sőt, sorolhatnánk a furcsán kevert, jó-rossz hősöket is a gonosz Suicide Squad szereplőitől a perverz Deadpoolig. Ilyen palettán üdítően hathat egy olyan film, amely évtizedek óta következetesen a jó és a rossz közötti ellentétet állítja fókuszba, és mindvégig a sötét és a fényes oldal harcáról regél. Szakértők szerint a Csillagok háborúja sikerének egyik oka az, hogy ez a bolygórendszereken átívelő mese a mítoszoktól kölcsönzött témáival örök kérdéseket feszeget, amelyek éppúgy fontosak a réges-régi, messzi-messzi galaxisokban, mint itt és most. De melyek is ezek a kérdések?

Ahol Harc dúl… Harmónia terem

A harcos erős és egyben békés, fenntartó és nem pusztító, oltalmaz és nem veszélyeztet. Ueshiba Morihei ehhez az eszményképhez hűen alapította meg az aikidó elnevezésű harcművészetet, amely – etimológiailag is – a harmónia megteremtését, minden élő egyesítését, a béke megőrzését szolgálja az emberen belül és környezetében egyaránt…

Kis lépések az embernek…

Egy lépés önmagad felé
Egy lépés mások felé
Egy lépés a harmónia felé

Programfolyam a filozófia−kultúra−önkéntesség egységének jegyében a Hunyadi Kultúrműhelyben a Kultúrházak éjjel-nappal alkalmából


Hírlevél archívum

Elektronikus hírleveleink archívumában korábbi számaink között kedvedre böngészhetsz...
Jó olvasást kívánunk! Kacsintás