Hírlevél

Az Új Akropolisz Kulturális Hírlevele

Havonta megjelenő KULTURÁLIS HÍRLEVELÜNK, a részletes programismertetés és előadásaink bővebb ajánlói mellett, portrékat, rövidebb tanulmányokat, közös gondolkodásra hívó kisebb esszéket, illetve interjúkat tartalmaz, amelyek - például Gárdonyi Géza életpályájától, a Ji King bölcsességén át az ókori görög színház önismeretre nevelő szerepéig - számos témát felölelnek. Ha kívánja, elektronikus hírlevelünket az Ön címére is elküldjük.

Hírlevél archívum

Ízelítő a legújabb számból:


Múltidézés, jövőtervezés

Az elmúlt év(ek) emlékek, élmények és eredmények sokaságát hordozzák, és csak rajtunk múlik, hogy a múltat kerülendő kriptának vagy a tapasztalatok kimeríthetetlen kincsesbányájának tekintjük-e, amely teljes gazdagságával a jövőnket szolgálja.

Szerencsekovács

A francia nyelv a chanse (esély) kifejezést is használja a szerencsére, mintha a két szó egymás szinonimája lenne. Eszerint talán megteremteni magunknak a szerencsét annyit tesz, mint esélyt adni magunknak arra, hogy több közünk legyen ahhoz, ami velünk történik. Ahogy egy példamese szerint egy koldus évekig imádkozott, hadd nyerjen már végre a lottón, mire az Úr egy nap így szólt hozzá: „Könyörgöm, fiam, vegyél már egy szelvényt!”.

Le a rózsaszín szemüveggel?

Szinte mindenki úgy véli, jobban vezet az átlagnál, őszintébb, becsületesebb, érdekesebb, mint „a nagy többség”. Mégis, miközben rózsaszín szemüvegen át szemléljük a világot, gyakran alábecsüljük a várható veszélyeket, nehézségeket, így elmulasztjuk a megelőzést és a felkészülés lehetőségét. Tali Sharot, a kognitív neurológia szemszögéből közelíti meg az optimizmus mibenlétét, és egy régről ismerős receptet ajánl: Ismerd meg önmagad és megismered a világot!

Filozófiai játék

Elkezdem, abbahagyom, folytatom, változtatok - a kampányszerű fogadalmakon túl számtalan „elmés” szempontot találhatunk a tanulságok és tapasztalatok átformálásához, hogy a jövőnk szilárd támaszai lehessenek.

Kitekintő

Az amerikai Nickolay Lamm grafikusművész és feltaláló olyan öltöztetőbabával rukkolt elő, amelynek méreteihez az átlag amerikai nő testarányait vette alapul. A kérdés, hogy a gyerekek vajon melyiket választják: a szupervékony, aranyhajú Barbie-t, vagy élethűbb trónkövetelőjét?


Hírlevél archívum

Elektronikus hírleveleink archívumában korábbi számaink között kedvedre böngészhetsz...
Jó olvasást kívánunk! Kacsintás