Hírlevél

Az Új Akropolisz Kulturális Hírlevele

Havonta megjelenő KULTURÁLIS HÍRLEVELÜNK, a részletes programismertetés és előadásaink bővebb ajánlói mellett, portrékat, rövidebb tanulmányokat, közös gondolkodásra hívó kisebb esszéket, illetve interjúkat tartalmaz, amelyek - például Gárdonyi Géza életpályájától, a Ji King bölcsességén át az ókori görög színház önismeretre nevelő szerepéig - számos témát felölelnek. Ha kívánja, elektronikus hírlevelünket az Ön címére is elküldjük.

Hírlevél rendelés

Hírlevél archívum

Ízelítő a legújabb számból:


Filozófia. Miért?

Milyennek képzelünk ma egy filozófust? Elvont fogalmakat használó, bölcselkedő típusnak, aki gondolatait romkocsmáktól elegáns összejövetelekig sok helyütt ecseteli – anélkül, hogy tetteiben lángelméje akár csak egyetlen parányi szikráját is megcsillantaná? Hajdanán azonban a philo-szophosz, a bölcsesség szerelmese sokkal több volt ennél: eleink a filozófiát olyan életmódnak tartották, ahol tudás és cselekedet, elmélet és gyakorlat mélyen összeforrt. Azt tartották, hogy az ember nem elsősorban gondolataival méretik meg, hanem inkább azzal, amit tesz.

A filozófia gyógyszer, nem sütemény

A fenti gondolat Senecától, a kétezer évvel ezelőtt élt római filozófustól ered. Biztosan azért, mert ő is találkozott már ún. „sütemény-gondolatokkal”. Ezek manapság leginkább a közösségi oldalakon terjednek virágos réttel és kiskutyákkal, meg néhány, az élet értelméről szóló velős bölcsességgel. „Mennyire igaz!” – sóhajtunk fel olvasásuk közben. A nehéz pillanatokban azonban ezek a léleksimogató gondolatok valahogy nem sietnek segítségünkre... A filozófia a bölcsesség szeretete. Nem a sütibölcsességeké, a hangzatos nagy szavaké, hanem az élő tudásé – azé a tudásé, amely megváltoztatja az életünket. Filozófiai kurzusunk erre tesz kísérletet: Görögországtól Kínáig, Egyiptomtól Tibetig számos kultúra és gondolkodó „csodapatikájában” keressük az önismeret, a valódi tettek és az emberek közti együttélés kulcsait.

„Töltődj fel múzeummal!” – Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

A most kilencedik alkalommal megrendezett, hathetes rendezvénysorozaton 168 múzeum 1773 programmal készül országszerte. Az idei év újdonsága, hogy a múzeumok kilépnek az épület falai közül, és kiviszik a kiállítást az utcára, intézményekbe, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt. Budapesten például egy I. világháborús katona járja az utcákat – lehet vele bátran fényképezkedni – és a Lövölde tér is kiállítóhellyé alakul. További infók: www.oszifesztival.hu

Filozófiai játék

Öt mondat az önkéntességről – neked mit jelent?

Neked mit jelent az önkéntesség? Valami mélyet, vidámat, elgondolkodtatót, tettre késztetőt, humorosat? Mondd el öt mondat terjedelemben! Beküldési határidő: október 20.

Kitekintő

Nick Vujicic motivációs előadásai és videói bejárták a világhálót és amellett, hogy sokaknak adtak erőt és inspriációt, belopták az emberek szívébe a kezek és lábak nélkül született embert. A Pillangó cirkuszban bár önmagát játssza, a nézőnek mégis az az érzése, hogy a történet őbenne játszódik, és a harcot a bennünk rejlő erőért és erényért – még ha más is a csatatér –, mindnyájan megvívjuk.


Hírlevél archívum

Elektronikus hírleveleink archívumában korábbi számaink között kedvedre böngészhetsz...
Jó olvasást kívánunk! Kacsintás