Hírmorzsák

Ki őrzi az őrzőket?

Dátum: 
2016. április 19. kedd, 09:00
Helyszín: 
Hajógyári-szigeten a Szekér Csárda előtti területen
kiorziazorzoket Katasztrófavédelmi Intézményrendszer Helyi Szintű Kapacitásfejlesztése. HU11-0006-HU11-PP3-2013 projekt rendezvény Budapesten.

Egy igazán emberi film – Human

Dátum: 
2017. március 29. szerda, 18:30
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Yann Arthus-Bertrand, az Otthonunk és a Földünk a magasból megalkotója, francia fotográfus, humanista 2015-ben egy olyan filmmel állt elő, amely a világ legkülönbözőbb pontjain kutatja azt, ami mindenütt közös: az ott élő embert.
A rendező és csapata 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést. Az embert próbáló élethelyzetekről mesélő emberek, természeti képek és arcok önmagukért beszélnek. A rendező semmit nem kommentált, csupán elénk tárja a sorsokat.

Odüsszeusz a gimnáziumban

Dátum: 
2017. február 24. péntek, 18:00
Helyszín: 
Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Szakgimnázium
Hogyan lehet közel hozni a mai kamaszokhoz Odüsszeusz több ezer éves történetét? A nem új keletű dilemmára egy rendhagyó szakmai nappal válaszoltak a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Szakgimnáziumában, ahol a humán munkaközösség és az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület pécsi önkénteseinek együttműködésével egy Odüsszeia-maratonon próbálták szerethetővé és érthetővé tenni az eposzt az Y generáció számára.

Jégország királya

Dátum: 
2017. február 25. szombat, 16:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Jégország királya meseprogram
Az Új Akropolisz februári mesedélutánjára érkező gyerekek nagy kalandra vállalkoztak: a világ végénél egy sánta arasszal túl, Jégország királyának birodalmában jártak. Mivel ilyen utazásra nem indulhattak felkészületlenül, a szülőket is bevonva közös énekléssel és mozgásos játékokkal hangolódtak a történet archetipikus elemeire. Miután kimozogták magukat, Bernát Ottilia óvodapedagógus köré gyűltek, hogy meghallgassák a Benedek Elek gyűjtéséből ismert népmesét, amelyben a jószívűségét, ügyességét, bátorságát bebizonyító Jancsit végül maga a Nap támogatja, hogy elérje célját.

Férfi archetípusok: az uralkodó Zeusz

Dátum: 
2017. február 11. szombat, 16:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Zeusz
Bár mindenki egy külön világ, ha mélyebbre ásunk a lélek birodalmába, észrevehetünk bizonyos törvényszerűségeket és erőket, amik meghatározzák az élethez való alapvető viszonyulásunkat. Rusznák György történész a dominánsan az erősebbik nem tagjaiban jelen lévő hét ősi hajtóerőről, férfi archetípusokról és köztük is az uralkodásra született Zeusz-típusról tartott előadást 2017. február 11-én az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Főnix Kultúrműhelyében.

Lélekmegújító program fogvatartottaknak

Dátum: 
2017. január 27. péntek
Helyszín: 
Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
előadás a győri börtönben
Művészeti előadás a győri börtönben

Egy Győr-Moson-Sopron megyei börtön kezdeményezésére elindult kulturális akcióhoz csatlakozott az Új Akropolisz győri filiáljának művészeti csoportja. A művészeti program segíthet feldolgozni a fogvatartottaknak a szabadságvesztés okozta válságot, új szemmel ránézni az életükre, és ezzel támogathatja a társadalomba való visszailleszkedésüket.

Csúcstámadás a Misinára

Dátum: 
2017. január 14. szombat, 10:00
Helyszín: 
pécsi Misina-tető
Misina tetőAz Új Akropolisz polgári természetőr csapata január második szombatján is nekiveselkedett a heti rendszeres madáretető-feltöltésnek a Misinán a Kis Tubes-Rotary körsétány vonalon, ahol a Biokommal kötött megállapodás alapján alkalmanként 10 kg madáreleséget osztanak ki az éhes szárnyasoknak.

Varázsolj karácsonyt 2016-ban is!

Dátum: 
2016. december
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Gyűjtés_2015 Az Új Akropolisz évek óta szervez adománygyűjtést az adventi időszakban. Az akcióba idén több cég is bekapcsolódott, elsősorban az iskola önkénteseinek munkahelyei, ahol a tagok koordinálták a gyűjtést. Az országos kampányban a központ mellett az egyik vidéki filiálból, Egerből is érkeztek felajánlások. A 2016. december 11-i zárónapon az Új Akropolisz szociális csoportjának irányításával húszan válogatták szét és dobozolták be az összegyűlt ruhaneműket, ágyneműt, háztartási textíliát, tartós élelmiszert, hálózsákot és rengeteg játékszert.

Madáretetők újratöltve

Dátum: 
2016. december 10. szombat, 10:00
Helyszín: 
pécsi Misina-tető
természetvédelmi kirándulásDecember második szombatján gyerek- és madárcsiviteléstől volt hangos a pécsi Misina-tető, amikor a városüzemeltetési vállalattal, a Biokommal kötött együttműködés jegyében az Új Akropolisz polgári természetőr csapata 10 kg napraforgót osztott szét a Kis Tubes – Rotary-körsétány vonalon kihelyezett madáretetőkbe.

Játékvarrás egy mosolyért

Dátum: 
2016. november
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
textilfilc figurákAz Új Akropolisz szociális csoportja szervezésében valósult meg az a hónapokon át tartó önkéntes projekt, amelyben a résztvevők saját kézzel színes állatfigurákat varrtak ajándékba egy gyermekklinika daganatos betegei számára.
Az akcióban az Új Akropolisz tagjai, valamint az a harmincöt önkéntes vett részt, akik jelentkeztek a Hunyadi Kultúrműhely „Játékvarrás egy mosolyért” címmel meghirdetett fél napos programjára. Az első adag játékállat olyan gyorsan gazdára talált a klinikán fekvő gyerekek között, hogy az ápolók javaslatára a kezdeményezés Mikulás ünnepéig folytatódott, amikor száz ajándékcsomagot terveztek kiosztani a gyerekeknek.

Rózsakirályfi

Dátum: 
2016. november 26. szombat, 10:30
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
RózsakirályfiA november 26-i mesedélelőttön Rózsakirályfi meséjével vártuk a Hunyadi Kultúrműhelybe érkező gyerekeket. A 2−4 éves korosztály igényeihez igazodva a foglalkozás vezetője, Bernát Ottilia óvópedagógus egy kissé rövidített a Benedek Elek gyűjtéséből ismert mesén, hogy több idő jusson a mozgásos, zenés, kézműves gyakorlatokra, amikkel a gyerekek a hosszadalmas hallgatás helyett egyenesen átléphettek a mese világába.

Mit ér egyetlen gyertya lángja?

Dátum: 
2016. november 19. szombat, 16:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
tanácsokA filozófia világnapja az Új Akropoliszban

„Az UNESCO 2002-ben minden év november harmadik csütörtökére hirdette meg A filozófia világnapját, mert úgy gondolták, hogy a ma emberének a világot elárasztó problémák megoldásában sokat segíthetne, ha a filozófia is hasonlóképpen teret hódítana a földön” – foglalta össze a világnap üzenetét Klebercz Orsolya, a budapesti Hunyadi Kultúrműhely vezetője november 19-én. Hiszen a filozófia a kezdetek óta arra szolgál, hogy ne csak elgondolkodjunk az élet dolgain, hanem törekedjünk is annak megvalósítására, amit jónak, igaznak és helyesnek fogadtunk el.

Szabadon gondolkodni, együtt cselekedni

Színjáték vagy valóság? – Misztériumszínház Keleten és Nyugaton

Dátum: 
2016. november 12. szombat, 14:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
Görög_Nó[[Az ókori görög és a középkori japán nó-színház mágikus, lélekformáló műhelytitkaiba kaphattak betekintést, akik november 12-én ellátogattak az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Hunyadi Kultúrműhelyébe. A szeminárium moderátora, Rusznák György történész arról faggatta a téma két szakértőjét, Kovács Balázst és Gáspár Ildikót, hogy vajon miben rejlett ennek a két, időben és térben egymástól oly távoli színházi formának az embert formáló ereje. Mindeközben a résztvevőknek arra is lehetőségük nyílt a Barbély Gábor színész vezette gyakorlatokban, hogy átéljék, milyen tapasztalatokat hozhat az, ha felöltenek egy maszkot.

A fehérló ifjú fiai

Dátum: 
2016. október 29. szombat, 10:30
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
Fehérlófia Mesedélelőtt Fehérlófia meséjével vártuk a kicsiket 2016. október 29-én a Mesedélelőttök sorozat októberi alkalmán a Hunyadi Kultúrműhelyben. Ezúttal 2-4 éves kicsik érkeztek, ezért Bernát Ottilia óvópedagógus, a foglalkozás vezetője ehhez a korosztályhoz igazította a nap menetét.

Odúk a fákon

Dátum: 
2016. október 22. szombat, 09:00
Helyszín: 
Mecsek
természetvédelmi kirándulás2016. október 22-én az Új Akropolisz pécsi polgári természetőr csapata madárodúkat helyezett ki a Mecsek Kis-Tubes–Tubes gerincvonalán. Az önkéntesekhez csatlakoztak a Biokom munkatársai és a Budai-Városkapu Általános Iskola 2. és 6. osztályos diákjai is kísérőtanárukkal.

Az odúkat az iskolások készítették el és festették színesre egyedi, hangulatos motívumokkal: kisházzal, levélmintával, hétágra sütő nappal és gyerekekkel. Így a játékokkal és mesével színesített túrán már csak a megfelelő fákat kellett megtalálni, hogy a madárlakokat felrögzíthessük. Reméljük, hogy amikor tavasszal visszatérünk, már madárcsiviteléstől lesznek hangosak az odúk és környékük.

Mágia az ókorban

Dátum: 
2016. október 15. szombat, 18:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
Mágikus érmeHakapeszi Maki, Giordano Bruno, Apuleius, no és a közönség segítségével eredtek a Mágia az ókorban című előadás előadói, Rusznák György és Hanol Balázs annak a nyomába, mi is az a mágia. A Hunyadi Kultúrműhelyben tartott október 15-i program résztvevőinek hozzászólásaiból hamar kiderült, hogy a varázslás, a természetfeletti, a nem hétköznapi birodalmába lép, aki ezt a témát kutatja. Egy kedves lejátszott jelenetben Hakapeszi Maki segítségével ráláthattunk, hogy bizony legtöbben arra szeretnénk felhasználni a varázslatot, hogy olyasmit érjünk el, ami általában nehézséget okoz, méghozzá erőfeszítés nélkül. Mondjuk, pikkpakk megtanuljunk németül egy csodatölcsérrel. De sok ókorinak sem voltak nagyratörőbbek a vágyai. Könnyen jött gazdagság, szerelmi siker, egészség, egy lóverseny megbundázása, haragosuk megbüntetése… Számos átoktábla, gemma, varázsgyűrű és más régészeti lelet tanúskodik arról, hogyan igyekeztek a láthatatlan erőket rávenni őseink, hogy a kedvük szerint alakuljon a sorsuk, legyen a kérés etikus vagy sem.

Októberi odúmustra a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Dátum: 
2016. október 9. vasárnap, 09:00
Helyszín: 
Duna-Ipoly Nemzeti Park
Madárodú ellenőrzésKora őszi színekben pompázó erdő fogadta az Új Akropolisz polgári természetőreit az idei utolsó madárodúmustrán, 2016. október 9-én a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. A gyengéd őszi napsütésben fürdőző tisztásokon néhány virág még dacol a hűvös reggelekkel, de a természet már a télre készül, így eljött az ideje a Kutya-hegyen kihelyezett madárodúk ellenőrzésének, a téli időszakra való felkészítésének. A kis fadobozok 2010 óta szolgálnak szállásként, pihenő- vagy költőalkalmatosságként az erdőlakó madaraknak és kisebb emlősöknek.

Festményen a csend, gangon a zene

Dátum: 
2016. október 1. szombat, 14:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
Gangkoncert és kiállításmegnyitóMi a kapcsolat művészet és bölcsesség között? Erről beszélgetett október 1-jén a Hunyadi Kultúrműhelyben Kolláth Zsuzsanna képzőművész kiállításmegnyitóján az alkotó és Méry Beáta képzőművész, és a maguk csendes módján erről meséltek a kiállított képek is, szótlan hangjaikkal erre feleltek a délutáni napsütésben az Accelerando vonósegyüttes húrjain felcsendülő Bach, Mozart és más dallamok.

I. budapesti Filozófusok éjszakája

Dátum: 
2016. szeptember 17. szombat, 17:30
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
– Ki tudja megmondani, milyen nap van? – köszöntötte Apáti János, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Hunyadi Kultúrműhelyében a szeptember 17-én megjelent hallgatóságot az I. budapesti Filozófusok éjszakáján. „Csak a véletlen műve, de ma ünnepeljük Zsófia avagy Sophia napját, a délután célja pedig nem más, minthogy közösen éltessük a philo sophiát, a bölcsesség szeretetét” – folytatta az előadó, majd ismertette a kínálkozó programok sorát. A résztvevőknek alkalmuk nyílt belekóstolni az iskola filozófiai, kulturális és önkéntes tevékenységeibe, amely területek felölelik az Új Akropolisz képviselte filozófiai szemlélet három aspektusát. A dolgok lényegét keresve ugyanis az élet bármely szegmensében megtalálhatjuk a fejlődés és a jobbítás lehetőségét.

Kezedben a hősiesség – Te adj neki formát!

Dátum: 
2016. június 25. szombat, 14:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
városi sétaMi fán terem a hősiesség? A válasz keresésében segítséget nyújtó kiállítással, Erénykerékkel, hősbemutatókkal, szimbólumfestéssel és önismereti kvízekkel várták az érdeklődőket az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei. Aki a Corvin-negyednél találkozott velük, ruhaszárító kötélről akaszthatott le magának egy hősi kalandot, a Rigó utcában pedig az iskola Athéné műhelyének közreműködésével tehette próbára kézügyességét, miközben különböző korok nagy alakjairól, hőseiről hallgathatott hétperces összefoglalókat. 2016. június 25-én a Múzeumok éjszakáján a hétköznapok hősei léptek elő főszereplővé.