Szophia Filmklub - Ars poetica

Szophia Filmklubunkban gondolatébresztő és emberi értékeket bemutató filmeket vetítünk, amelyeket beszélgetés követ. Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy egyre kevesebb a művészmozi, miközben a tartalmas, elgondolkodtató filmek utáni igény vélhetően semmivel sem csökkent. A névválasztásunk is ehhez kapcsolódik, hiszen Szophia bölcsességet jelent.

Egyaránt válogatunk a magyar és a nemzetközi, valamint a régi és az új filmek közül, műsorunk palettáján a klasszikus rendezők filmjei éppúgy megtalálhatók, mint a közelmúltban bemutatott, mégis kevéssé ismert filmalkotások. Vetítettük már többek között Kuroszava Testőrjét, továbbá a bölcs Kung mester életét bemutató kínai életrajzi filmet, a Konfuciuszt, vagy az HBO nagy sikert aratott Temple Grandin című filmdrámáját, amelyből hű képet kapunk az ismert amerikai autista kutatónő nehézségeiről és győzelmeiről. A vetítések után kezdődő beszélgetésekre minden alkalommal a film témájához értő előadót vagy szakembert hívunk meg.

Művészfilmek, kellemes környezet, jó beszélgetések! Ezt kínálja a filmek szerelmeseinek minden hónapban országszerte a Szophia Filmklub.


Szophia Filmklub – Derszu Uzala

Dátum: 
2014. április 6. vasárnap, 15:00
Helyszín: 
az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Mit tanulhat a civilizáció teremtménye egy természettel összhangban élő férfitől?
Belépődíj: 
600 Ft, kedvezménnyel 400 Ft.

Lépd át az árnyékod! - misztériumi próbák a filmvásznon

Dátum: 
2014. április 5. szombat, 16:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, Margit krt. 64/B fszt. 6.
gyerek rejtélyes kapu előtt
mottó: „A misztériumok az embert elvezették saját jövőjébe.
Jorge A. Livraga

Az ókori misztériumi próbák pontos menetéről keveset tudunk, mert szűk körben, szigorú titoktartás mellett rendezték, de jellegük és céljaik azért ismertek.
A misztériumok az emberi teljesség elérését segítették. A jelöltnek le kellett győznie belső akadályait, hogy érettebb, szellemileg teljesebb ember legyen – vagy ahogy gyakran emlegették, hogy visszanyerje elveszett égi természetét. A próbázó eközben szembesült és megharcolt belső világának árnyaival, és új emberként lépett elő.
Belépődíj: 
1200 Ft, kedvezménnyel 900 Ft.

Meglepetésfilm a Szophia Filmklubban!

Dátum: 
2014. április 5. szombat, 16:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
Meglepetésfim SZOPHIA filmklubEzúttal egy premier előtti, friss magyar játékfilmet vetítünk, amelyre a moziműsorban nem találsz rá! Egy pilótából lett népszerű amerikai író gondolatainak szárnyán izgalmas és szédítő hazai tájak fölé emelkedhetünk… A film után beszélgetünk a rendezővel és a stábbal, amelyből többek között az is kiderül, miért várathat magára a nyilvános bemutató még akár éveket is.
Belépődíj: 
1200 Ft, kedvezménnyel 900 Ft.

Szophia Filmklub – Konfuciusz

Dátum: 
2014. március 2. vasárnap, 16:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
KonfuciuszMiként őrizhetjük meg emberi tartásunkat
a nehéz élethelyzetekben is?
Mihez kezdjünk az idejétmúlt szokásokkal?
Hogyan lehet hatékonyan nevelni, tanítani?

A film az i.e.551-ben született kínai filozófus, Kung-Fu-Ce, más néven Konfuciusz életét mutatja be. Ez a rendkívüli ember egyszerre volt tanító, politikus, férj, családapa, akinek gondolatai ma is aktuálisak, hiszen olyan gyakorlati útmutatással szolgálnak, amelynek nagy hasznát vehetjük a mindennapokban.
Belépődíj: 
díjtalan

Szophia Filmklub - Ütközések

Dátum: 
2014. március 1. szombat, 20:00
Helyszín: 
Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Afro-amerikai színész meredten néz a távolbaIzgalmas események egymáshoz kapcsolódó sora Los Angeles utcáin, lakóházaiban. A különféle etnikumú, eltérő társadalmi helyzetben lévő szereplők hétköznapjait áthatja az intolerancia, a másság megértésének hiánya, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság.
Belépődíj: 
600 Ft, kedvezménnyel 400 Ft. A belépődíjat kiválthatod egy könyvvel!

Szophia Filmklub – A pityergő teve története

Dátum: 
2014. február 15. szombat, 16:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
mongol pásztorHa végre vágynál egy lassú filmre, ami hagy időt elgondolkodni;

egy filmre, ahol nincs autós üldözés, hatásvadász jelenetek és mesterségesen fenntartott feszültség, van viszont emberség, szépség és harmónia;

ahol a szereplők önmagukat játsszák, és az emberi melegség, a gondoskodás és a természettel összhangban élt élet szívhez szóló példáját adják;

akkor utazz a Szophia Filmklubbal a Góbi-sivatagba február 15-én négy órától! A pityergő teve története egy mongol pásztorcsalád napjairól szól, az ősi nomád életmódról, amelyet még épphogy csak megérintettek a modern kor vívmányai, és egy újszülött tevecsikóról, akiről az anyja nem akar gondoskodni…
Belépődíj: 
díjtalan

Filmvetítés: Jane's Journey

Dátum: 
2013. december 16. hétfő, 18:30
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, Margit krt. 64/B
Jane's Journey
"Nem szabad elveszítenünk a reményt, nem szabad föladnunk... De fogy az idő, és föl kell gyorsítani a munkát, különben késő lesz."
Jövőre lesz nyolcvan éves Jane Goodall, a neves csimpánzkutatóból lett világhírű természetvédő és humanista. Lorenz Knauter egész estés játékfilmjéből, melyben a fiatal kutatónőt megszemélyesítő Angelina Jolie-n kívül maga Jane is sokszor megszólal, megismerhetjük Jane Goodall életművét, kalandjait és világszerte ezreket cselekvésre indító gondolatait. A filmet a magyarországi Jane Goodall Intézet jóvoltából angol nyelven, magyar felirattal láthatjuk Budapesten a Hunyadi Kultúrműhelyben.
Belépődíj: 
díjtalan

Szophia Filmklub: Agora

Dátum: 
2013. november 23. szombat, 17:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, Margit krt. 64/B fszt. 6.

AgoraAz időszámításunk szerinti 4. században Egyiptom, a Római Birodalom uralma alatt állt. Alexandria utcáin vallási indíttatású erőszakos zavargások törnek ki, melyek a híres Könyvtárat, az akkori világ szellemi központját fenyegetik.

Belépődíj: 
díjtalan

Szophia Filmklub: Ütközések

Dátum: 
2013. november 23. szombat, 16:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.

Két rendőr beszélgetA film kendőzetlenül és provokatívan mutatja be a faji megkülönböztetés és kiszolgáltatottság összetettségét az amerikai társadalomban. A történet Los Angeles olvasztótégelyét veszi mikroszkóp alá, és több szemszögből is megvizsgálja a multietnikumú szereplőgárdát, ahogy ki- és belépnek egymás életébe, ugyanis alig 36 óra során sorsuk elkerülhetetlenül ütközik egymással és mindegyikük életét végérvényesen megváltoztatja.

Belépődíj: 
díjtalan

Szophia Filmklub: Saját szavak (Freedom Writers)

Dátum: 
2013. október 5. szombat, 17:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely Budapest, Margit krt. 64/B fszt. 6.

Freedom writersMi számít igazán: a hivatástudat vagy a tapasztalat? Talán mindkettő! Ha szívből, eltökélten végezzük feladatunkat, akkor biztosan sikerrel járunk? Mindenesetre ezt vallja Erin Gruwell, kezdő, ambiciózus tanárnő, akire 23 évesen Long Beach egyik középiskolájában egy "taníthatatlannak" bélyegzett osztályt bíznak. Ebbe az iskolába fegyverrel, kábítószerekkel és a legcsekélyebb hittel járnak a diákok. A bandák harca és a túlélésért folytatott küzdelem mindennapos, azonban múlhat egyetlen emberen, egyetlen tanáron egész életünk felemelkedése?!
A filmet beszélgetés követi.

Belépődíj: 
1200 Ft, kedvezménnyel 900 Ft.