Minden nap meghalunk egy kicsit - filozófiai kávéház

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2013.10.27. vasárnap 18:00
  Helyszín
  Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1.
  Részvételi díj
  A belépés díjtalan.

  Minden nap meghalunk egy kicsit - filozófiai kávéház

  Az élet mulandóságáról való elmélkedés az egyik legáltalánosabban elterjedt gyakorlata volt a klasszikus filozófiának.

  Voltak, akik úgy tanították, hogy a halálról való elmélkedés megajándékoz bennünket a létezés végességének tudatával, ami különös értékkel tölti el minden egyes pillanatunkat.
  Mások szerint, ha szemünk előtt tartjuk az elmúlást, sosem fogunk közönséges problémákon, apróságokon rágódni vagy igazi érték nélküli dolgokra vágyakozni.
  Megint mások a nézőpontváltást emelték ki, mely során eltávolodunk az egyéni szenvedélyektől és az objektív, egyetemes gondolkodás segítségével felismerjük a túlságosan személyes kérdések jelentéktelenségét a közösség, az emberiség, világunk létezéséhez képest.
  Ezek a gyakorlatok ébresztik a lelket. Felhívják a figyelmet életünk, tetteink átgondolására, a maradandó emberi értékek keresésére és a lélek halhatatlanságára.
  A halálról való elmélkedés tehát az életre tanít minket. Általa új megvilágításba kerülnek a hétköznapok problémái, törekvéseink és kapcsolataink.

  „Ha – amint kell – barátodban az erényt szeretted, ez legalábbis nem vész el s nem hal meg. Ezért a valódi barátságokat halhatatlannak mondják…” (Francesco Petrarca)

  Előadó: Dr. Kontó Gizella

  Információ: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu