Magány és egyedüllét - filozófiai kávéház

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2014.12.14. vasárnap 18:00
  Helyszín
  Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1.
  Részvételi díj
  A belépés díjtalan.

  Magány és egyedüllét - filozófiai kávéház

  -Korunk népbetegsége: a magány

  -A külső és a belső párbeszéd gyakorlata

  -Ki kérdezett? Karinthy Frigyes novellája

  A magány és egyedüllét témáját elsők között dolgoztuk fel a filozófiai kávéházak többéves történetében. Talán nem véletlen, hogy amikor úgy döntöttük, hogy megújítjuk a kávéházakat, éppen ezt a témát vettük elő.

   
  Maga a kérdés örökzöld, és nem csak korunk elidegenedő társadalmában vált fontossá; mindig is voltak emberek, akik magányossá váltak, bár nem éltek egyedül, mások pedig éppen azért keresték az egyedüllétet, mert meg akartak szabadulni a magányosság érzésétől. Ezt a látszólagos ellentmondást fogjuk megvizsgálni ez alkalommal három nézőpontból. Először a magányosság, mint érzés kialakulását vizsgáljuk meg, majd a külső és a belső párbeszéd gyakorlatát, amely elengedhetetlen, hogy ez a fojtogató érzés elmúljon. Végül Karinthy Frigyes novellája alapján azzal a magányossággal foglalkozunk, amit azok érzenek, akiknek fontos mondanivalója van embertársaik számára, de nem kíváncsi rájuk senki.
   
  Egy téma, három nézőpont, és – reméljük – sok-sok kérdés, amely bennetek ébred, hogy filozófiai beszélgetés alakulhasson ki közöttünk erről a fontos, mindenkit érintő témáról!
   
  Előadó: Grúsz Róbert
   
  Információ: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu