Lelki Egészség Világnapja

Fesztivál
Kezdete
2008.10.11. szombat 09:30
Helyszín
Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest Károlyi Mihály u. 16.

Lelki Egészség Világnapja

Reneszánsz és Lélek – kultúra és művészet együtt, a lelki egészség szolgálatában

A Hungarofest Kht. – Reneszánsz Programiroda és a Magyar Pszichiátriai Társaság tisztelettel meghívja Önt és partnerét 2008. október 11-én, a Lelki Egészség Világnapja alkalmából szervezett egész napos programsorozatára.

A rendezvényen az Új Akropolisz Filozófiai Iskola mint meghívott civil szervezet vesz részt és programjaival a filozófiai gondolkodás lelki betegséget megelőző hatására helyezi a hangsúlyt.

Seneca tanítására épül az Erénykerék, amellyel ki-ki napi erényt választhat magának, amelyhez bölcs tanítóktól származó idézetet is kap útravalóul. Seneca javaslata, hogy minden nap törekedjünk mindenben egyre kiválóbbak lenni, de minthogy ez roppant nehéz feladat, érdemes minden napra egy-egy erényt kiválasztani magunknak, amelynek megszerzésére kiváltképp törekszünk. Ez irányt ad a gondolatainknak és törekvéseinknek, ezáltal segíti kezünkbe venni saját sorsunk alakítását.

A Reneszánszról és filozófiáról szóló kvízeinkkel igyekszünk olyan kérdéseket felvetni, melyek elgondolkodtatnak és egyúttal inspirálnak is a további kutatásra, példaképek keresésére. A kvízeket pszichológus és pedagógus szakembereink segítik megoldani és kiértékelni.

A sakkasztalunk mellett egész nap lehet sakkozni, vagy sakk-feladványokat megfejteni. A Reneszánsz és a humorérzék jegyében Mona Lisa-ként lehet fotózkodni.

A gyerekeket a Régészkedjünk - időutazás a múltba régészeti és restaurátori játékunkkal várjuk, amelyben maguk áshatnak ki homokban rejlő kincseket, múltbéli töredék alkotásokat és restaurálhatják pedagógusaink vezetésével, miközben a nagy kultúrák inspiráló és lélekemelő példáiról eshet szó kötetlen formában.


A Lelki Egészség Világnapjának fővédnökei:
Dr. Hiller István, oktatási és kulturális miniszter
Dr. Székely Tamás, egészségügyi miniszter

Védnökök:
Demszky Gábor, főpolgármester
Szűcs Erika, szociális és munkaügyi miniszter

A nap programja:

09.30 – 10.00 Regisztráció
10.00 – 13.00 Köszöntők, plenáris ülések, A mentális egészség javításáról szóló stratégiai program társadalmi egyeztetésének meghirdetése
13.00 – 14.00 A Magyar Pszichiátriai Társaság sajtótájékoztatója
13.00 – 19.30 Előadások, kerekasztal-beszélgetések meghívott előadók és civil szervezetek részvételével, gyermekprogramok, kulturális programok
19.00 – 20.30 Palya Bea koncertje

A rendezvény részletes programja