A Lélek ébredése a 21. század hajnalán (Filozófia világnapja)

  Előadás
  Kezdete
  2016.11.18. péntek 18:00
  Helyszín
  Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház u. 22/A.
  Részvételi díj
  A belépés díjtalan.

  A Lélek ébredése a 21. század hajnalán (Filozófia világnapja)

  Ma már egyre több szerző ír arról, hogy a 21. század emberének, a ma felnövő fiataloknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, amilyenekkel az ismert történelem során még nem találkoztunk, az ismert, kipróbált megoldások már nem célravezetők. Az emberiségnek meg kell küzdenie a közelgő globális ökológiai válság következményeivel, amelyek gazdaságilag, politikailag és erkölcsi értelemben is komoly próbák elé állítanak bennünket.

  Miért alakult ez így, hol rontottuk el, és mit lehet tenni? A válaszokat a klasszikus filozófia mestereinél keressük, bízván abban, hogy az általuk közvetített tanítások örökérvényűek, segíthetnek megérteni az előttünk álló kihívások okait. A megértés pedig elvezethet a valódi megoldásokig is.

  Ők arról tanítanak, hogy ha megszegjük a természet törvényeit, akkor annak negatív következményeivel számolnunk kell. Hogy a nehézségek és a szenvedés segít felébredni, és megérteni felelősségünket, továbbá tanulásra, kutatásra sarkallja az embert, hogy elkerülje a még nagyobb hibákat. Arról írnak, hogy az ember nem versengésre, hanem együttműködésre született, hogy a mértékletesség, önmérséklet az erősek egyik legfőbb erénye. A boldogság pedig sokkal inkább függ attól, mennyi jót tudunk tenni, mint attól, hogy mennyi jót tudunk megvásárolni.
  Beszélnek arról is, hogy a történelmi kor, amelyben élünk, sokkal inkább alkalmas arra, hogy cselekvő úton járjunk, és erőnkhöz mérten igyekezzünk magunkat és a világot jobbá tenni, mint hogy magányos elmélkedésben várjuk, hogy minden rendbe jöjjön.

  Az előadás során átfogó képet adunk korunkról, a Vízöntő-korról és azokról a lehetőségekről is, amelyeket ez a kor az önmagát kereső ember számára nyújt.

  Előadó: Grúsz Róbert

  Információ: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu