A Lélek ébredése a 21. század hajnalán – előadás és beszélgetés

Előadás
Kezdete
2016.09.16. péntek 18:00
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház u. 22/A
Részvételi díj
1000 Ft, diákoknak 600 Ft.

A Lélek ébredése a 21. század hajnalán – előadás és beszélgetés

Ma már egyre több szerző ír arról, hogy a 21. század emberének, a ma felnövő fiataloknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, amilyenekkel az ismert történelem során még nem találkoztunk, az ismert, kipróbált megoldások már nem célravezetők. Az emberiségnek meg kell küzdenie a közelgő globális ökológiai válság következményeivel, amelyek gazdaságilag, politikailag és erkölcsi értelemben is komoly próbák elé állítanak bennünket.

Miért alakult ez így, hol rontottuk el, és mit lehet tenni? A válaszokat a klasszikus filozófia mestereinél keressük, bízván abban, hogy az általuk közvetített tanítások örökérvényűek, segíthetnek megérteni az előttünk álló kihívások okait. A megértés pedig elvezethet a valódi megoldásokig is. 
Ők arról tanítanak, hogy ha megszegjük a természet törvényeit, akkor annak negatív következményeivel számolnunk kell. Hogy a nehézségek és a szenvedés segít felébredni, és megérteni felelősségünket, továbbá tanulásra, kutatásra sarkallja az embert, hogy elkerülje a még nagyobb hibákat. Arról írnak, hogy az ember nem versengésre, hanem együttműködésre született, hogy a mértékletesség, önmérséklet az erősek egyik legfőbb erénye. A boldogság pedig sokkal inkább függ attól, mennyi jót tudunk tenni, mint attól, hogy mennyi jót tudunk megvásárolni.
Beszélnek arról is, hogy a történelmi kor, amelyben élünk, sokkal inkább alkalmas arra, hogy cselekvő úton járjunk, és erőnkhöz mérten igyekezzünk magunkat és a világot jobbá tenni, mint hogy magányos elmélkedésben várjuk, hogy minden rendbe jöjjön. 
Az előadás során átfogó képet adunk korunkról, a Vízöntő-korról és azokról a lehetőségekről is, amelyeket ez a kor az önmagát kereső ember számára nyújt.

Előadók: Bartkó Ildikó, Grúsz Róbert

Információ: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu