A kínai filozófia informatikus szemmel

  Előadás
  Kezdete
  2014.04.26. szombat 16:00
  Helyszín
  Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, Margit krt. 64/b
  Részvételi díj
  1200 Ft, kedvezménnyel 900 Ft

  A kínai filozófia informatikus szemmel

  Mottó: Ha Konfuciusz ma születne, biztosan érdekelné az informatika. ;)

  A kínai filozófia egyik alapelgondolása szerint a megnyilvánult világunkat alapvetően jellemzi és meghatározza a minden szinten és formában megjelenő kettősségek játéka. A két elv, a Jin és a Jang, egymással kombinálva már négyességet alkot. Ezek analóg módon megfeleltethetők égtájaknak, évszakoknak, sőt, tovább variálva őket családi és társadalmi viszonyoknak, külső-belső tulajdonságoknak, természeti jelenségeknek is. Ebből táplálkoznak tudományos eredmények (orvoslás és természetismeret), de ez ihleti meg máig művészek generációit is.

  Ji King 56-os jel: A vándorEgyértelműnek tűnik, hogy ez a kettősség megfeleltethető a bináris logikának, az informatikai világ egy bitjének, amely 0 (Jin) vagy 1 (Jang) lehet. Minden betű, kép, hang, levél, telefonbeszélgetés, film csupa 0-ból és 1-ből áll.

  Ha alaposabban megnézzük, kiderül, hogy a helyzet nem ennyire egyszerű. A Jin és Jang fölött/mögött ugyanis mindig ott áll az Egy, a teljesség, a mozdulatlan mozgató. A szimplán binárisnak tűnő rendszer logikáját újra és újra felülírja a közös lényeget kereső törekvés. 

  Szoborcsoport: kínai filozófus és lány laptoppalAz előadás során foglalkozunk a kínai filozófia egyik gyöngyszemének számító Ji King bináris alapjaival, amely lehetővé teszi az egész világ-leképezés egységének megragadását, de ugyanakkor azt is megvizsgáljuk, hogy az igen vagy nem logikával szemben hogyan jut érvényre az is-is logika. Az életben minden megkülönböződött dolog egy nagyobb egység részeként harmóniában egyesülhet, és minden ellentétről kiderül, hogy magasabb szempontból nézve csak látszólagos ellentétek, vagy még inkább egymást kiegészítő párok.

  Vajon a kínai filozófia mélyebb megismerése változtathat-e a programozási tendenciákon, az informatika szerepének felfogásán? Az informatikai rendszerszemlélet segíthet-e jobban megismerni, megérteni és akár alkalmazni is a több évezredes filozófiai hagyomány eredményeit?

  Az előadás részben a résztvevők kérdései nyomán fog alakulni, így ezt előkészítendő ezen az oldalon további témafelvetéseket fogunk közzé tenni, és várjuk a téma iránt érdeklődők kérdéseit is az alábbi e-mail címen: %20hunyadi[kukac]ujakropolisz.hu

  A Ji King alapvető fogalmai közül a legfontosabb jelpárt egy megszakítatlan és egy megszakított vonallal jelölik. Az alábbiakban a jelekhez rendelt jelentéspárok közül némelyeket felcseréltünk. Melyeket vajon? A megoldásokat a %20hunyadi[kukac]ujakropolisz.hu email címre küldhetitek. A helyes megfejtők között egy kétkötetes Richard Wilhelm féle Ji King könyvet sorsolunk ki.

    Ji King JANG Ji King JIN
   1. JANG
   JIN
   2. Ég
   Föld
   3. Világos
   Sötét
   4.  Lágy Szilárd
   5. Magas
   Alacsony
   6.  Belső  Külső
   7.  Első Hátsó
   8.  Nő  Férfi
   9. Igazság
   Szeretet
   10. Állapot
  Mozgás
   11.  Könnyen érthető Egyszerűen követhető
   12.  Viselkedés Elv, gondolkodásmód
   13.  Páratlan  Páros
   14. Tél
   Nyár
   15.  Éjfél Dél

   

   

  Előadó: Apáti János

   

  Egy összetett táblázat a Ji King tanulmányozóinak:
  Ji King táblázat

  A programot a UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága is támogatja.

  Unesco logo