Kezedben a hősiesség!

Fesztivál
Kezdete
2016.06.25. szombat 14:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Részvételi díj
Múzeumok Éjszakája karszalaggal ingyenes.

Kezedben a hősiesség!

Szimbólumfestő kézműves workshop és hősbemutató a Főnix Kultúrműhelyben a Múzeumok Éjszakáján

Kelts életre egy szimbólumot!
  • Fess saját kezűleg magyar és antik szimbólumokat ábrázoló műkő fali díszt otthonra vagy ajándékba! A kézműves workshopon két festékréteg között megismerkedhetsz az egyes szimbólumok jelentésrétegeivel, és a hozzájuk kapcsolódó hősi mítoszokkal is.
  • Milyen héroszokat segített és védelmezett Athéné a görög mítoszokban? Hogyan vezette a Napot jelképező csodaszarvas a magyar mondák szereplőit? Miért tartották az egyiptomiak a szkarabeuszt a jobbra törekvő, fejlődés útját járó, mindig újjászülető ember szimbólumának?
Az alkotó workshopon a részvétel a Múzeumok Éjszakája karszalaggal díjtalan, regisztracio[kukac]ujakropolisz.hu?subject=Regisztr%C3%a1ci%C3%B3%20a%20M%C3%BAzeumok%20%C3%89jszak%C3%A1j%C3%A1ra&body=N%C3%A9v:%20%0D%0AL%C3%A9tsz%C3%A1m:%20%0D%0AEl%C3%A9rhet%C5%91s%C3%A9g:%20%0D%0AEgy%C3%A9b%20info:%20%0D%0A">ha regisztrálsz, biztosan számítunk rád. MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA KARSZALAGOT ÁRUSÍTUNK.

Hősbemutató hétpercesek
Hősök, újítók, felfedezők, akik előmozdították a fejlődést, korszakalkotót hoztak, átalakítóan hatottak a tudományra, művészetre, közéletre és a gondolkodásmódunkra. Mi tette őket naggyá, mi mozgatta őket? Honnan indultak és hová jutottak el? Ókori és újkori, magyar és világpolgár, női és férfi hősök szellemiségét idézzük meg hét-hét percben. Ők kezükbe vették a sorsukat, és kitartóan munkálkodtak. Téged ki inspirál?

16.00–16.40 Seneca, Karinthy Frigyes, Brunszvik Teréz, Jamaoka Tessú, Aiszkhülosz
18.00–18.40 Zrínyi Miklós, Lakatos Menyhért, Wangari Maathai, Paracelsus, Florence Nightingale
20.00–20.40 Marcus Aurelius, Winston Churchill, Veres Pálné, Szilárd Leó, Jane Goodall


Diavetítéses-zenés felolvasás
Részletek hangzanak el Delia Steinberg Guzmán: A hétköznapok hőse című kötetéből. A szerző úgy intézi hozzánk szavait, hogy elgondolkodásra késztessen, és arra indítson, hogy visszaszerezzük az olykor elillanó bátorságot, és tudatosítsuk a nehézségeink okát, amelyek nap mint nap próba elé állítanak bennünket.

17.15–17.30: Részletek a Bátraknak; A válság; Az érvényesülés; Megéri?; A hétköznapok hőse című fejezetekből
19.15–19.30: Részletek a Vissza a bátorsághoz; A válság; Erósz, a szerelem; Amit szeretünk, és amitől félünk; A hétköznapok hőse című fejezetekből

Kiállítás és gondolatébresztő kvízek
Az alkotómunka és a hősi példákról szóló beszédek szünetében a látogatók megtekinthetik a bölcsesség nagyjait bemutató Ariadné Fonala kiállítást (Giordano Bruno, Helena Petrovna Blavatsky, Konfuciusz, Marcus Aurelius, Paracelsus, Platón, Seneca, Szókratész), és filozófiai-önismereti kvízek mentén beszélgethetnek az olvasottakról.

Jótékony frissítők az udvaron  
A Múzeumok Éjszakája során hozzánk látogatókat a Nem Adom Fel Café&Bar két kedves munkatársa is várja, akik szendrőládi limonádéval frissítik fel a mászkálásban megfáradtakat tetszőleges összegű adományért cserébe. És hogy ezt mire fordítják? Ezen az oldalon ezt is megtudhatod. 

A tavalyi Múzeuok Éjszakája így festett a Főnix Kultúrműhelyben: