IV. Filozófusok Éjszakája

Előadás
Kezdete
2016.10.13. csütörtök 18:00
Helyszín
FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj
A belépés díjtalan.

IV. Filozófusok Éjszakája

Újra itt a Filozófusok Éjszakája, immár negyedszer!

„Lelke mélyén minden ember filozófus.” 
Hiszen a dolgok lényegét keresve az élet bármely szegletében megtalálhatjuk a fejlődés és a jobbítás lehetőségét. Gyere, és tölts el egy aktív estét nálunk a filozófia társaságában! Változatos programokkal várunk ismét a FILO-Pontban, ahol lehetőséged van ébreszteni a benned is ott élő bölcsességszerető filozófust.


18.00
Filozófia – Kultúra – Önkéntesség 
Bevezető gondolatok az estéhez 


18.20
Látszat és valóság az emberről

Ki az ember?
minielőadás és beszélgetés gyakorlattal

– maszkok és álarcok: elrejtőzni vagy kibontakozni
– test, lélek, szellem – az ember három dimenziója

Érdemes megismerni a filozófiai tanításokat az emberről, mert tudásunk meghatározza a viszonyulásunkat, és hogy mit látunk egymásból és önmagunkból. Az előadás lehetőséget ad önismeretünk játékos gazdagítására is.

„És azért ez a látás így igaz,
Ha egy-egy vonástól el is tekint.
Mi látjuk egymást, nem ahogy vagyunk,
De látjuk örök mivoltunk szerint.” (Reményik Sándor)


Pufield alkot…
képes rádiójátékocska egy felvonásban

Pufield, Garfield görög unokatesója, aki továbbra is a világ elsőszámú filozófusának tartja magát, újra itt van, hogy „elkápráztasson” bennünket. Idén Egyiptomban járt, ahol művészi vénáját csillogtathatta meg – legalábbis szerinte. Egy ókori egyiptomi művésszel próbál versenyre kelni, hogy bebizonyítsa, ő megfejtette az ember titkát. 
Elég-e csupán az embert azzal azonosítani, ami belőle látszik? Hogyan lehet minél jobban megmutatni és kifejezni a maga teljességében? Mi teszi művésszé az embert? 


19.20
Élj túl, hogy segíthess! – kultúra és önkéntesség egy emberibb világért 
ízelítő workshopunkból kis gyakorlattal

Bánt, amikor tehetetlenül állsz egy helyzetben, ahol segíteni kéne magadon vagy másokon? Szeretnél ezen változtatni? Ha igen, akkor gyere el és szerezz meg néhány hasznos elméleti és gyakorlati ismeretet. 
Szeptemberben indult három részes workshopunkra olyan gyakorlati tanácsokkal készültünk, amit mindenki el tud sajátítani és hasznosak lehetnek a mindennapok nem mindennapi helyzeteire.
Ízelítő a témákból: hogyan fejleszthető a bátorság és a tettrekészség, mit jelent az összefogás; mit tehetünk földrengés, árvíz és tűz esetén; táborozás és menedéképítés, gyakorlati ismeretek túrázóknak; csomókötések, késélezés, szerszámhasználat; önvédelmi alapismeretek; embermentési gyakorlatok; állóképesség-javító testedzési módok. 
Ezen az estén embermentési gyakorlatot, hasznos csomókötési technikát és késélezést mutatunk be, amit ha szeretnéd, ki is próbálhatsz. 
A workshop következő alkalmainak időpontja: október 21. és november 18. 18.00–21.00


19.50
Kézműveskedés, Erénykerék, játékok és filo-kvízek mindenkinek
Az aktív „szünetben” kézműveskedhetsz: egyiptomi szkarabeusz és magyar turul madár kisplasztikákat festhetsz, az alkotás közben pedig megismerkedhetsz e két szimbólum történeteivel és az emberhez kapcsolódó jelentéseivel. Emellett filo-kvízeket tölthetsz ki, ügyességi és logikai játékokat játszhatsz, Erénykereket pörgethetsz, és persze filosütit is majszolhatsz… S ha nem sikerült mindent kipróbálnod, amit szerettél volna, az este során még bepótolhatod. 


20.30
Shakespeare 400 – avagy az Élet-színház
színielőadás Shakespeare művei alapján

William Shakespeare, a zseniális filozófus-művész szerint életünk a világ színpadán zajlik. De ki írja a darabot? És ki a rendező? A színészek kiszolgáltatottak vagy beleszólhatnak a darab menetébe? Mi dönti el, hogy Hamlet vagy Rosencrantz és Guildenstern útját járjuk-e?
Az előadás két részből áll, melyben egyaránt helyet kap a humor és a mélység, a komédia feloldó és a tragédia megtisztító ereje. Találkozhatunk Rómeóval és Júliával (kicsit másképp), Hamlettel, és az emblematikus alakok tükrében talán saját magunkkal is...

A színház a sűrített, koncentrált élet. De az élet maga is egy színpad, ahová megérkezünk, hogy eljátsszuk szerepünket. A színész játéka akkor jó, ha intenzív, ha minden pillanatban jelen van. Így minden perc jelentőséget kap, nincs elfecsérelt idő. Ha akárkiből valakivé, hétköznapi, szürke figurából életünk főhősévé szeretnénk válni, akkor nem cselekedhetünk akárhogyan. Tisztán kell látni a célokat, hogy tetteinknek, szándékainknak határozott iránya lehessen. És folyamatosan figyelnünk kell a többi szereplőre is, akik ugyanúgy résztvevői a nagy közös színdarabnak.


21.20
Játék komolyan, avagy együttműködés az önzés ellen
Együttműködés vagy verseny – melyik a győztes stratégia? A természettudósoktól kezdve a közgazdászokig, a társadalomtudománytól a filozófiáig számtalan területen felmerül ez a kérdés. Az este folyamán néhány interaktív játékon keresztül keressük a választ, valamint az életünkben is alkalmazható hasznos tapasztalatokat. 


22.30
Reneszánsz táncház
Idén reneszánsz táncokat tanulhatunk, Shakespeare korából. 


Szociális akció a Filozófusok Éjszakáján
Programunkra a belépés ingyenes, de csatlakozhatsz szociális akciónkhoz, melynek keretében a rászorulóknak gyűjtünk elsősorban tartós élelmiszereket (liszt, olaj, só, cukor, tészta, konzerv stb.), valamint tisztító- és tisztálkodási szereket. A felajánlásokat a Filozófusok Éjszakája programsorozat időtartama alatt fogadjuk, majd pedig győri és Győr környéki szociális intézményekhez juttatjuk el.