Igazságosság? Bölcsesség? Bátorság? Mértékletesség? Te melyiket választanád?

  Előadás
  Kezdete
  2014.11.22. szombat 16:00
  Helyszín
  az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.
  Részvételi díj
  díjmentes

  Igazságosság? Bölcsesség? Bátorság? Mértékletesség? Te melyiket választanád?

  Ha te változol, minden változik..., benned, körülötted. Lépéseink rajtunk múlnak.

  A lelki egyensúly eléréséhez rögös út vezet, ám a belső harcot derűs pillanatok követik, amikor rálátunk a már mögöttünk lévő próbákra. Platón útmutatásait követjük, hogyan érhető el az igazságosság ereje a mértékletesség, a bátorság és a bölcsesség segítségével.

  Filmrészletek, versek, dalok gondolkodtathatnak el bennünket, hogyan élhető bármelyik erény a hétköznapokban. A klasszikus ókor nagyjai egyszerre igyekeztek egy ember életét jobbá tenni, de az együttműködésre kész közösség alapjait, jellemzőit is meghatározták.

  A mentális és érzelmi részünk megmozgatása után egy pingpong party gondoskodik arról, hogy energiáink is mozgásba lendüljenek. A különböző jó tulajdonságok a játék közben is megmutatják magukat, újra és újra legyőzve személyiségünk árnyoldalait: a kishitűséget, a hiúságot, az önzést.

  A filozófia világnapja alkalmából megismerkedhet bárki a philo-sophiával, mint életmóddal. Cselekvő erőnk mozgásba lendítése áll a délután középpontjában. Értékeket fedezhetünk fel magunkban és másokban egyaránt.

  Kiállításunkon Platón áll a középpontban: a négy erőn kívül az életről és a halálról, valamint a nevelésről írt tanításaival is megismerkedhetsz.

  Ha tudsz, hozz magaddal pingpong ütőt.

  „Az igazságos ember nem engedi, hogy a lélekrészek egymás feladatával foglalkozzanak és egymás dolgába beleártsák magukat, hanem valóban minden részt a saját dolgára fog, így önmagán uralkodik, rendet teremt, barátja lesz önmagának, összhangba foglalja a három részt.”
  (Az állam, 443c–e) 

  UNESCO - World Philosophy DayA filozófia világnapja az UNESCO kezdeményezése, melyben az Új Akropolisz Filozófiai Iskola az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatásával vesz részt. A programsorozat konkrét tartalmáért az Új Akropolisz Filozófiai Iskola vállal felelősséget.